2020 was voor iedereen een kanteljaar. Alles stond op zijn kop en veel bleek opeens niet meer voor iedereen vanzelfsprekend: gezondheid, vrijheid, veiligheid, welvaart, gezelligheid. Vrijwel iedereen was uit zijn ritme. Geen wonder, want we zijn allemaal gewend aan 75 jaar vrede en voorspoed.
Jan en Kyra van Lissum

Jan en Kyra van Lissum

De eerste lockdown werkte verlammend en beangstigend, ook vanwege de directe impact van het virus: velen verloren dierbaren, anderen waren voor langere tijd erg ziek.
Maar al snel daarna kwamen de typisch Nederlandse vrijheidsdrang en eigenwijsheid weer tevoorschijn. 17 miljoen zelfverklaarde virologen wisten alles beter dan artsen, experts en politici en mede daardoor ging het allemaal nog langer duren.
De horeca was een van de zwaarst getroffen sectoren tijdens de lockdowns. Vooral voor restaurants was de gedwongen sluiting zuur. Het waren immers juist de restaurants die zich over het algemeen serieus aan de opgelegde maatregelen hielden. Het aantal besmettingen in restaurants bleef daardoor beperkt.
Bij de pakken neerzitten was er echter niet bij. Zeer veel restaurants gingen over op take-away en/of delivery. De mate van succes hing daarbij af van allerlei factoren: hoogte personeelskosten, eigen pand of huur, locatie, grootte, ondersteuning/medewerking door leveranciers, etc.
De wijnhandel kreeg ook de nodige klappen, vooral de bedrijven die uitsluitend of in de eerste plaats horecaleveranciers zijn. Een snelle overstap naar particuliere verkoop was niet voor iedereen eenvoudig, samenwerking met restaurants kon soms uitkomst bieden.

Vooruitblik

2020 was een jaar waar we allemaal veel van hebben kunnen leren: hoe goed je alleen kunt zijn, hoeveel veerkracht je hebt, hoe creatief je bent bij tegenslag.
Voor 2021 spreken we graag een aantal wensen uit:
Dat we alle voorspoed, welvaart en luxe niet automatisch als ‘gewoon’ en ‘vanzelfsprekend’ beschouwen. Dat iedereen wat aardiger voor elkaar wordt. Dat we beseffen dat niet alles om geld draait. Dat we in 2021 allemaal gezond blijven en weer veel gezellig samen kunnen doen.

The Wine & Food Association wenst iedereen een gezond, gelukkig, voorspoedig, en als het even kan ‘normaal’ 2021!