The Raffles: authentieke sfeer, ingetogen gastvrijheid

In februari van dit jaar bestond restaurant The Raffles in Den Haag precies 25 jaar. Al die tijd staat de zaak bekend als een van de toppers onder de Indonesische restaurants in ons land. Houd je van de karakteristieke Indonesische keuken, maar ben je ook een echte wijnliefhebber, dan kun je bij The Raffles dubbel je hart ophalen. De wijnkaart is namelijk van een niveau en een veelzijdigheid die je niet vaak aantreft bij oosterse restaurants, en bovendien wordt hier serieus aandacht besteed aan wijn-spijs.
tekst Jan van Lissum

The Raffles is vernoemd naar Sir Thomas Stamford Raffles, gouverneur-generaal van Brits Java (1811-16), cultuurhistoricus en grondlegger van Singapore. Constante factoren zijn chef-kok Vichai Boonyuen en gastheer-eigenaar Frank Deuning. Laatstgenoemde is een groot wijnliefhebber en –kenner die het als een uitdaging ziet om originele wijn-spijscombinaties te bedenken. Beiden nemen geregeld deel aan spraakmakende wijn-spijscompetities en wonnen bijvoorbeeld in 2009 de Grand Prix Mondivin, waarbij het draaide om combinaties met een wijnen gemaakt van de cabernet franc-druif, en zegevierden eerder tijdens het Grand Concours Laurent-Perrier.

Superverse producten, groene kruiden en à la minute-bereidingen spelen een belangrijke rol in de keuken

Verfijning en elegantie op het bord

Wie The Raffles bezoekt kan rekenen op gastvrijheid van het hoogste niveau. Frank is een vriendelijke, ingetogen vakman die zijn gasten perfect aanvoelt. Hij heeft zijn kennis paraat, is wars van show en komt met trefzekere wijnadviezen. De uitleg bij de gerechten is helder en to the point, de sfeer altijd prettig ontspannen. Vichai Boonyuen heeft een eigen kookstijl die stevig geworteld is in de traditionele West-Javaanse keuken, die uitblinkt in verfijning en elegantie. Superverse producten, groene kruiden en à la minute-bereidingen spelen er een belangrijke rol en zout wordt niet of nauwelijks gebruikt.

Frank Deuning en Vichai Boonyuen

Authenticiteit en hoog niveau

Verschillende andere traditionele Indonesische restaurants in Den Haag sloten de afgelopen jaren de deuren, bijvoorbeeld omdat ze moeilijk konden omschakelen van een oudere generatie bezoekers met een Indische achtergrond naar een jongere, meer trendgevoelige generatie. Die jongere restaurantbezoekers bleken meer geïnteresseerd in hippe oosters getinte zaken met hedendaagse fusion-, shared dining- of all you can eat-concepten. Dat The Raffles nog altijd goed loopt te midden van die ontwikkelingen, en ook de economische crisis wist te overleven, is te danken aan het constante hoge culinaire niveau, de speciale aandacht voor wijn en de authentieke sfeer van het restaurant. Het interieur oogt nostalgisch, met onder andere batik-tafelkleden en stijlvol zilverbestek, maar zeker niet oubollig of clichématig.

Het jubileummenu ‘De moderne Indische keuken’

Tiram Kelapa

Tiram Kelapa

Oesters, kokosmelk, bosuitjes, champignons en sambal
Grote oester met bijna vlezig mondgevoel, gelegen in schelp gevuld met kokossaus. Zoet/weeïg van de kokos in combinatie met zilt van de oester.

Brut, Palmer & Co., Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay (40-50%, vnl. uit de Montagne de Reims), pinot meunier, pinot noir; uitstekende aperitiefchampagne, fris, vrolijk, verteerbaar door zuurgraad, zeer vitaal

Wijn-spijs
Zoet en zilt worden beide uitstekend door de champagne opgenomen. Aparte, lekkere combinatie.

Salada Ikan Teri

Pikante salade van spiering met ketjap, sjalotjes en koriander.
Opvallend klassiek gerecht voor The Raffles. Licht pikant, beetje knapperig, smaakvol en je blijft ervan eten.

Forster Basalt Riesling trocken, Georg Mosbacher, Pfalz, Duitsland 2015
Riesling; goed gedoseerde wijn, mooi van samenstelling, smaakvol, goed fruit, mooie zuren, evenwichtig

Wijn-spijs
De voor de hand liggende smaken van wijn en gerecht lopen makkelijk naar elkaar toe. Evenwichtig geheel, gewoon lekker.

Salada Ikan Teri

Popiah Sayuran

Popiah Sayuran

Papierdun rijstflensje met knapperige groenten, palmsuiker, gehakte cashewnoten, ijsbergsla.
Zacht mondgevoel, beschaafde smaakaroma’s.

Wijn-spijs
De wijn van Mosbacher matcht ook goed met dit gerecht. Allemansvriend van niveau.

Otak Otak

In bananenblad gestoomde krab met kokos en basilicum.
Bij het openvouwen van de ‘enveloppe’ van bananenblad komen de aroma’s van kokos en basilicum direct los. Warm en pittig geheel.

Der Franke, Julius Echterberg Silvaner trocken, Weingut Weigand, Franken, Duitsland 2015
Silvaner; vitaal, verfrissend, evenwichtig, goed doordrinkbaar

Wijn-spijs
De wijn brengt leven in de combinatie. De licht prikkelende impressie in de wijn geeft bite en biedt tegenwicht aan de pittige tonen in het gerecht.

Otak Otak

Daging Pangang Aceh

Daging Pangang Aceh

Gegrilde entrecote met saus van groenten (paksoy) en nasi kuning.
Nieuw gerecht op de kaart. Mooi gele rijst (verplicht bij jubileum) met saffraan, pittig, goed gegrilde entrecote, smaakvol gerecht.

Le Pinciaie, iLauri, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2014
Montepulciano; veel kleur, stevige structuur, intense maar aangename houtinvloed verrijkt de wijn, veel wijn, veel lengte

Wijn-spijs
Wijn en gerecht liggen op één lijn. De wijn kan het gerecht goed aan dankzij zijn stevige structuur en flinke houtinvloed.

The Raffles, Den Haag, 070 345 8587