WP 1
Wine Professional 2025 was nog drukker bezocht dan de succesvolle vorige editie. Drie dagen lang konden de bezoekers alle nieuwe trends maar ook de klassieke smaken uit de internationale wijnwereld proeven.

De groeiende verscheidenheid aan wijnproducerende landen kwam goed naar voren bij een rondgang langs de aanwezige importeurs en producenten.
Naast de klassieke wijnimporteurs, waaronder vele die jaarlijks terugkeren op de beursvloer, waren er zoals ieder jaar diverse nieuwkomers: ook vaak kleinere, jonge, enthousiaste wijnhandelaren met een duidelijk afgebakende specialisatie.
Deze doorstroming van gevestigde namen en aanstormend talent op de beursvloer verzekert Wine Professional jaarlijks van een grote interesse van de kant van jonge wijnprofessionals uit de horeca en vakhandel. De strategische koers die Wine Professional daarmee al enkele jaren geleden is ingeslagen – de focus op de ‘next generation’ – werpt daarmee haar vruchten af. 

wp logo
Wine Professional 2025 gaat de boeken in als een dynamische beurseditie met een optimistische, positieve sfeer. Onder de bezoekers veel jonge, ambitieuze professionals met een goede opleiding en een duidelijke focus op een carrière in de horeca. Opvallend veel van hen kwamen van buiten de Randstad.
Op de beursvloer telden we meer producenten dan ooit tevoren die hun importeurs op de stand kwamen ondersteunen, inclusief diverse grote namen. Daarnaast neemt het aantal internationale delegaties van producenten geleidelijk toe, vaak inclusief wijnmakers die nog geen importeurs in ons land hebben: dit jaar waren er zulke delegaties uit Italië, Frankrijk en Georgië.
Klassieke wijnlanden blijven de hoofdrol spelen op de wijnmarkt, maar ook de interesse voor onbekende, kleine regio’s was ook dit jaar weer sterk aanwezig: voor deze geïnteresseerden waren er wijnen te proeven uit onder meer Mallorca, Syrië, Libanon en Liechtenstein.
wijnen nazka
proeverij nazka
Drie proeftheaters op de beursvloer boden weer plaats aan een breed gevarieerd scala aan masterclasses en proeverijen. In het Proefschrift Theater – het kooktheater – veel inbreng dit jaar van jonge, moderne chefs met een eigen kookstijl. Het leverde extra spannende wijn-spijscombinaties op, en maakte deze proeverijen tot een belangrijke trekpleister voor veel bezoekers.
De theaterprogramma’s werden gelijkelijk bezocht door oudere en jongere generaties professionals. Daarbij viel het wel op dat het meestal oudere deelnemers zijn die het woord durven te nemen en dan weinig kritisch commentaar leveren op hetgeen ze geproefd hebben. De jongeren zijn wat dat betreft vaak nog wat aarzelend, terwijl zij vaak wel meer kennis in huis hebben en duidelijk beschikken over een eigen mening ten aanzien van wijn en spijs.
met vetter
proeverij chefs
In de nabije toekomst zullen de rollen daarin ongetwijfeld meer omgedraaid worden.
Wellicht is het een idee om voor bepaalde proeverijen deelname na voorinschrijving in te stellen; zo kunnen jonge professionals eerder terecht bij proefsessies waarbij de nadruk ligt op educatie, het vergelijken van ervaringen en het uitwisselen van meningen.
Verder wordt het systeem van registratie plus ticket het komend jaar ook toegepast voor deelname aan proeverijen in de kleinere Proeftafel (12 personen), net zoals dat bij de twee grotere theaters (Proefschrift Theater, KVNW Theater) het geval was.

De komende weken blikken wij op op deze site uitgebreid terug op Wine Professional, met veel proefverslagen. Foto’s en video’s van de beurs vindt u op onze Facebook-pagina

Künstler flessen
proeverij granbazan