vinexpo wine paris 1
Het wijnjaar begon zo goed na een flitsende start van Wine Professional, met daarna Vinexpo/Wine Paris en uiteraard ook ProWein in het vooruitzicht. Ook voor de rest van het voorjaar en de zomer stonden er al veel programma’s en wijnreizen in het vooruitzicht. Helaas bleek de eerste editie van Vinexpo/Wine Paris echter ook meteen de laatste van een reeks geplande wijnevents, zoals iedereen in deze sector heeft kunnen merken.
tekst Jan-Sebastian van Lissum
De in 1981 opgerichte Vinexpo had met Wine Paris de handen ineen geslagen voor hun eerste gezamenlijke editie in Parijs, 10-12 februari in Porte de Versailles. Een voor hen belangrijke strategische keuze om bezoekers uit geheel Europa en daarbuiten makkelijker naar de beurs te kunnen laten komen dan in het meer perifere Bordeaux en verspreid over meerdere events. Nu is alles onder één dak, waar eerder al Vinisud en VinoVision zich verenigd hadden onder Wine Paris.
Ondanks de heftige storm die over West-Europa trok, vonden ook veel Nederlandse en Belgische wijnimporteurs en pers de vroege Thalys naar Parijs. Sommigen om bestaande relaties te ontmoeten, anderen om nieuwe producenten te vinden of om vooral eerst even een kijkje te nemen naar het nieuwe initiatief in Parijs.

Groots opgezet

De nieuwe samenwerking was groots opgezet, met de nadruk in de beurshallen op Franse producenten uit vrijwel alle wijn producerende streken van Frankrijk. Maar uiteraard was er ook ruimte voor buitenlandse producenten. Hierbij vielen onder andere de grote clusters van Portugal, Italië, Spanje en Oostenrijk op, maar er waren ook deelnemers uit Libanon, Hongarije, Mexico en Guatamala. De organisatie kondigde in haar bulletin ook de aanwezigheid van wijnproducenten uit New York State aan. In de programmering was er ook ruimte voor ‘exoten’: zo was er een lezing over de twee van uitsterven geredde druivenrassen kokorko en pamod uit Turkije en Georgië. Volgens sommige exposanten waren er minder Aziaten dan zij gewend waren, of dat nu lag aan de nieuwe opzet of aan Corona was hun nog niet duidelijk.
De grote champagnehuizen waren te vinden langs de L’Avenue de la France, die in de stijl van boutiques in de Parijse binnenstad was uitgevoerd.

logo visexpo wine paris
vinexpo wine paris 2

Bio

Ook in Parijs aandacht voor biologische en biodynamische producenten, in het van een groen tapijt voorziene paviljoen WOW, World of Organic Wines. Hier stonden 110 wijnproducenten opgesteld. Het gaat hier nog steeds om een kleine maar interessante niche, omgerekend 4% van het totaal aantal exposanten van Vinexpo/Wine Paris. Daarbij zijn de biologische en biodynamische producenten elders op de beurs niet meegerekend. Vlakbij was er een bio-restaurant op de beursvloer.
Vinexpo/Wine Paris deed ook haar best om op ander vlakken haar groene karakter te laten zien, door bijvoorbeeld via het concept ‘Wonderful’ de na de beurs achtergelaten flessen, dozen, meubilair en standbouw te recyclen. Dat gebeurt overigens ook op andere beurzen, zoals Wine Professional.

Programma’s

Tijdens de beurs waren er diverse lezingen en programma’s, waarbij ook aandacht aan klimaatverandering werd besteed. Hieronder bijvoorbeeld onderwerpen als ‘How to make great wines in cool climate regions’, de Alpen, wijnbouwgebieden aan de Middellandse Zee, de terroirs van Argentinië tussen de oceaan en de bergen, de milieu-uitdagingen van wijn maken in het paviljoen van Moët Hennessy, etc.
Een deel van de beurs was gewijd aan BeSpirits, met de grootste cocktailbar ter wereld – 50 meter lang. Hier ruim aandacht voor allerlei gedistilleerd en lezingen over whisky, armagnac, sake etc.

Geproefd

Tijdens onze ronde over de beurs proefden wij bij verschillende exposanten hun wijnen. Onder hen bij Duitse Wijn een Griesel Riesling Sekt extra Brut 2014 uit de Hessische Bergstrasse. Bij Austrian Wine bezochten wij Domäne Wachau. Henriot presenteerde ons een tasting van hun Chablis Premier Cru wijnen van William Fèvre. Hierbij werd de nadruk gelegd op de effecten van de verschillende hellingen en hun bezonning die in de wijnen Chablis Vaulorent, Chablis Montmains, Chablis Vaillons en Chablis, alle vier uit 2018, duidelijk waarneembaar waren.
Sauternes had een groot paviljoen met verschillende producenten. Hierbij vielen ons de Château Lafaurie-Peyraguey 2015 1er Grand Cru Classé en de Château de Myrat 2016 het meeste op.

vinexpo wine paris 4

Kleinschalige champagnes

Bij Champagne de Vignerons proefden wij champagnes van allerlei familiebedrijfjes zoals Champage Pierre Callot. Thierry Callot vertelde hoe hij met zijn drie broers en hun zoons van een paar hectare leven. Bij Maison Huiban vertelde de zoon van de eigenaar hoe hij via zijn moeders familie in de champagne terecht gekomen was. Zijn deels Belgische voorouders richtten het huis in 1880 op. Hun Auguste Huiban Blanc de Noirs had naar onze mening een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

vinexpo wine paris 3

Op de beursvloer was verder voor iedereen wel iets te vinden. Wij bezochten dan ook producenten uit Corsica, de Elzas, de Loire en vergeleken diverse chenin blancs.
Vinexpo/Wine Paris had in Parijs zelf een restaurantevent georganiseerd met 65 deelnemende restaurants. Wij sloten ons bezoek aan Vinexpo/Wine Paris af met een diner bij Vivant 2 aan de Rue des Petites Ecuries 43. Vlotte bediening en eigenlijk zijn de meeste plaatsen aan de ruime bar gesitueerd, direct aan de keuken.

Ruim 30.000 bezoekers bezochten de beurs, waarvan een derde uit het buitenland. Als u er zelf bij wilt zijn kunt u volgend jaar naar Vinexpo/Wine Paris komen van 15 t/m 17 februari 2021.

Websites:
Vinexpo 
Wine Paris