Copyright: VDP. Die Prädikatsweingüter/Weinkaiser

Copyright: VDP. Die Prädikatsweingüter/Weinkaiser

Op de beursvloer van de 42e editie van de VDP Mainzer Weinbörse waren 176 wijngoederen vertegenwoordigd en zij boden bijna 1400 wijnen aan. De beurs is de officieuze vrijgave van de nieuwe VDP-oogst en daarvoor kwamen ruim drieduizend wederverkopers naar de Duitse wijnmetropool. Tekst: Albert de Jong

De nieuwe jaargang 2014 liet zich omschrijven als heerlijk verleidelijk en uitmuntend voor de gastronomie. De witte wijnen, vooral die van riesling, zijn druifachtig met fruitrijke zachte zuren. Stilistisch roepen ze herinneringen op aan 1992, doch de wijnen bezitten meer diepte en extract. In vergelijking met 2013 zijn ze dikker en rijper van structuur. De aangeboden rode wijnen waren voornamelijk van 2012 en 2013 en beide jaargangen presenteren zich lekker en elegant. De 2013 spätburgunder heeft alles van een verfijnde klassieke topjaargang met grote bewaarcapaciteit.

mainz2

Copyright: VDP. Die Prädikatsweingüter/Weinkaiser

Azijnbacteriejaargang
De jaargang 2014 staat publicitair te boek als de oogst van de Aziatische kers-azijn-vlieg. Dit insect is echter een alibi voor verschillende ongemakken. Dit oogstjaar is namelijk een azijnbacteriejaargang zoals Duitsland die ook in 1994, 2000 en 2006 kende. De oorzaak hiervan ligt o.a. in de vroege bloei en de koele, lange vegetatietijd die met veel regen, vooral in de maand juli, gepaard ging. De overzeese vlieg heeft namelijk weinig belangstelling voor witte druivenrassen en tast ook de blauwe spätburgunder (vooralsnog) niet aan. Hij tast vooral de minder wijd verbreide druivenrassen zoals: frühburgunder, dornfelder, regent, acolon en roter-gutedel aan. Voor veel wijnboeren waren wespen een wezenlijk groter probleem.
De oogst zelf was eveneens niet vrij van complicaties. Door regenachtige weersomstandigheden en snel optredende rotting was het essentieel om de druiven in turbotijd te plukken. Met uitzondering van de Saarstreek dienden de wijnboeren vrijwel de gehele oogst binnen twee weken te plukken en hierdoor zijn er nauwelijks wijnen hoger dan spätlese geoogst. Daarbij diende het oogstgoed rigoureus te worden uitgezocht, want zonder extreme handmatige selectie was het onmogelijk om foutloze producten te maken. Uit de geproefde exemplaren bleek vooral dat 2014 een heuse kabinettjaargang is en deze zijn fantastisch fruitrijk. Een verdere conclusie luidt dat de minder bekende wijnregio’s Franken, Baden en Württemberg steeds aantrekkelijker worden en dat de Rheingau langzaam weer aanspraak maakt op zijn historische toppositie. Overigens is de positie van de VDP aan het veranderen. Jarenlang waren de leden de onbetwiste vaandeldragers van de Duitse topkwaliteitswijnbouw, maar door de enorme vooruitgang van de complete Duitse wijnbouw zijn er, naast de tweehonderd VDP leden, zeker driehonderd vergelijkbare kwaliteitswijngoederen bijgekomen. De top van de VDP blijft echter uitzonderlijk en zij hebben uitsluitend kwaliteitsconcurrentie binnen de eigen gelederen.

VDP-leden om met de jaargang 2014 op te letten:
Rheingau: Peter Jakob Kühn, Künstler, Schloss Vollrads, Robert Weil.
Mosel: Forstmeister Geltz -Zilliken, von Hövel, Reichsgraf von Kesselstatt, Dr. Wagner.
Nahe: Dönnhoff, Schäfer-Fröhlich, Schlossgut Diel, Emmerich-Schonleber, Krüger-Rumpf.
Rheinhessen: Wagner Stempel, Gunderloch.
Pfalz: Georg Mosbacher , Acham-Magin, Pfeffingen.
Franken: Bürgerspital zum Heiligen Geist, Johann Ruck, Horst Sauer, Rainer Sauer, Paul Fürst, Schmitt’s Kinder, Weingut Stadt Klingenberg – Benedikt Baltes, Zehnthof-Theo Luckert.
Baden: Franz Keller, Bernard Huber, Freiherr von und zu Franckenstein, Andreas Laible, Bercher, Schloss Neuweier, Markgraf von Baden.
Württemberg: Kistenmacher-Hengerer, Wachstetter.

Josephshöfer2a

Josephshöfer wijngaard, Weingut Reichsgraf von Kesselstatt

Mijn 11 favorieten

Riesling
9+ Oberemmeler Hütte „Vollmundwein“, Weingut von Hövel, Mosel 2014
9 Josephshöfer Kabinett „feinherb“, Weingut Reichsgraf von Kesselstatt, Mosel 2014
8,5 Hochheimer Herrnberg Kabinet trocken, Weingut Künstler, Rheingau 2014
9+ Gräfenberg Spätlese, Weingut Robert Weil, Rheingau 2014
9 Lenchen Kabinett, Weingut Peter Jakob Kühn, Rheingau 2014
8,5 Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling trocken, Weingut Emerich-Schönleber, Nahe 2014
9- Geheimrat „J“ Sekt Brut, Weingut Wegeler, Rheingau 2004

Overige druivenrassen
8,5 Spätburgunder Burgstädter Ortswein, Weingut Fürst, Franken 2013
9 Spätburgunder, GG, Schlossberg, Weingut Huber, Baden 2012
9 Silvaner, Escherndorfer Lump „S“ , Weingut Horst Sauer, Franken 2014
9 Scheurebe „Alte Reben“, Iphöfer Julius-Echter-Berg, Weingut Johann Rück, Franken 2014

www.vdp.de