Wine Professional biedt vanaf maandag 11 januari drie dagen lang een breed scala aan proeverijen en masterclasses. In twee theaters – Gault&Millau en Forum Gastronomicum – staan wijn-spijscombinaties centraal; in het Proefschrift Wijntheater presenteren importeurs uiteenlopende thematische wijnproeverijen. Om een indruk te geven wat de bezoekers hier kunnen verwachten, publiceren we hieronder de proefnotities die Guillaume Coret tijdens de vorige editie van Wine Professional maakte in het Wijntheater. Daarnaast zal een groot deel van de vermelde wijnen naar alle waarschijnlijkheid op de stands van de importeurs te proeven zijn.
Leyda proeverij Wijnimport J.Bart
Roberto Caorsi Rumie van Viva Leyda uit Leyda Chilli presenteerde meerdere wijnen van sauvignon blanc en pinot noir gepresenteerd, zowel de ’Classic’ wijnen als de ‘Single Vineyards’.
1) 2013 Sauvignon blanc Single Vineyard ‘Lot 4’ , 13,5% alc. € 13,50
Fris en rijk tegelijkertijd, vol van elektriserende fijne zuren, diepgang, zuiver, goed gevuld aan elegante concentraat, gematigd stuivend, frisse perzik tonen. Zeer gastronomische wijn
2) 2014 Sauvignon blanc Single Vineyard ‘Garuma’,13,7% alc. € 7,20
Fris gevuld glas wijn met grapefruit als tonen en als zuren, ook iets ziltigs in de zuren, goede droogte en subtiele bitters, in de afdronk blijft het een lang spel van gelagerde zuren en volle smaken. Prettige prijs kwaliteit verhouding en zeer goed toepasbaar in het wijn arrangement.
3) 2012 Pinot Noir ‘Classic’, 13,6% alc. € 6,25
Soepele fruitige frisse wijn met fruitige en sappige zuren, dit gepaard met kruidige soepele kruiden en houtgebruik, zeer verteerbaar. Breed inzetbaar vanwege zowel de sappige verteerbare kant als de kruidigheid en kracht die de wijn met zich meedraagt.
Proeverij Griekse wijnen Goods & More
Goods & More presenteerde een diversiteit aan wijnen van hun assortiment met verschillende wijnhuizen en druivenrassen.
1) 300 Red 2005, Monemvasia Peloponnesos, € 14,50
(90% Agiorgitiko & 10% Mavroudi) Volle stevige ronde wijn met goed geïntegreerd houtgebruik & gestoofd vlezig karakter
2) Avantis Estate 2010, Mytikas & Afrati, Evia, € 9,95
(100% Syrah) Peperige aanzet met droogte en frivoliteit, rijpe tonen van mokka, vanille en cacao, structuur met diepgang in zowel rijkheid als luchtigheid.
3) Assyrtiko 2014, Santorini, Domaine Sigales, € 10,50
Spannende wijn in zijn levendige fruit en spelende zuren, ook tanninestructuur, gekonfijte citrus, zowel frisse als rijpe rijke fruittonen, mineralen laten ook van zich spreken van aanzet tot ver in de afdronk (karafferen aangeraden bij jong openen, of bewaren)
Proeverij Clos de Fous, Ad Bibendum
Het wijnhuis Clos des Fous kwam goed aan bod met 8 verschillende wijnen. Stuk voor stuk pure biodynamische terroirwijnen uit Chili.
1) Clos de Fous ‘Tocao’ Granito Paleoroico 2012, Cauquenes Valley, 14,5% alc. € 30,19
(Malbec, Carignan & Carmenère)
Gevuld met veel smaak, goede rijpe tannine, vol, anijs, en zeker nog potentie om ouder te worden.
2) Clos de Fous ‘Sub Sollum’ Pinot Noir 2012, Acuncagua Costa, 13,5% alc. € 11,22
Gulle wijn met kruidigheid, droogte wat wordt begeleid door spanning in gelagerde zuren.
3) Clos de Fous ‘Latufa’ Pinot Noir 2011, Malleco Valley, 13,5% alc. € 14,97
Boerse stijl, vol geurend, goede doordrinkbaarheid, fris, frivool , en veel zuren
Proeverij Vojacek
1) ‘Plaer’ 2011 Acustic Cellar, Priorat, Spanje, 14,5% alc. € 17,50
(55% Cariñena & 45% Garnacha, beide van 40 à 60 jaar oude stokken)
Geweldige terroir wijn met rijkdom aan zwart fruit zonder te overweldigend in gekonfijt fruit te zijn, iets zilt en toast, ook mineralen en rijpe tannine.
2) Acustic Cellar 2012, Montsant, Spanje, 14,5% alc. € 9,75
(65% Samso & 35% Garnaxta)
Vriendelijk gevuld met stevigheid, kracht en rijp zwart fruit, constant ondersteund door fraîcheur, droge maar rijpe tannine, mooie prijs-kwaliteit en gastronomische wijn.
3) Morellino di Scansano Riserva 2011, Madrechiesa Terenzi, Toscane, Italië, 14% alc. € 19,95
(100% Sangiovese)
Frivool, bloemig, verfijnd pepertje, frisse lange diepgang, vriendelijk en breed inzetbaar.
Proeverij Chateau St, Helena California Wine Institute
Hoe mooi om dag 2 te beginnen met meerdere jaargangen Chardonnay’s uit de Napa Valley van Chateau st. Helena met dank aan het California Wine Institute, gevolgd door 5 jaargangen Cabernet Sauvignon
De jaargangen 2009 t/m 2012 kwamen aan bod, alle 4 de wijnen zijn spat zuiver gemaakt waarin droogte, frisheid, energie en frivoliteit telkens de boventoon voert.
1) Estate Cabernet Sauvignon 2005, Napa Valley, VS, 14,1% alc.
Veel structuur gepaard met een ongrijpbare droogte, dit door net voorbij medium rijpe tannine alsmede van het kersenfruit, de structuur houdt dit heel mooi overeind, pure zinderende wijn.
2) Estate Cabernet Sauvignon 2010, Napa Valley, VS, 14,2% alc.
(98,75% Cabernet Sauvignon & 1,25% Cabernet Franc)
Ondanks dat deze wijn veel te vroeg open en nog niet in balans is (staat niet ver uit elkaar) kent de wijn heel veel diepgang, levendig zwarte bessen fruit, bramen vlezigheid en cacao
3) Chardonnay 2009, Napa Valley, VS, 13,6% alc.
Door de rustige rijping van 2009 zonder teveel hitte heeft de wijn veel dimensies en diepgang ontwikkeld, vooral in verfijnde lange en boeiende zuren, qua fruit is het werkelijk een fruitschaal aan tropisch steenfruit
Proeverij Cava Colet van Karakter Wijnimport
De wijnen van Sergi Collet zijn anders en eigenzinniger dan andere, dit o.a. door gebruik van de minder gebruikelijke druivenrassen en zeer lange rijpingen.
1) Colet Navaros Reserve Extra Brut 2010, 12,5% alc. € 26,95
( Manzanilla, Chardonnay & Passada)
Wat een bijzondere fascinerende cult-Cava waarin Manzanilla gebruikt is van sherryproducent Equipes Navazos . De amandel komt je in de geur dan ook direct tegemoet. Wijn die zeer verfrissend is, speels, uiteraard zijn de sherrykenmerken niet te missen zoals ziltigheid, droogte en een notige toets
2) Colet Tradicional Blanc de Blancs extra Brut, 11,5% alc. € 12,25
(55% Xarel-lo van 60 jaar oude stokken, 40% Macabeo, & 5% Parellada)
Romige geur met piccalilly. Droogte en mineralen spatten op de tong, schone lengte en toegankelijke zachte romige mousse
3) Colet A Priori Brut, 11,5% alc. € 10,95
(40% Macabeo, 35% Chardonnay, 15% Riesling, 5% Gewürztraminer & 5% Moscatel)
De geur is een rijkdom aan bloemen. De wijn danst in de mond van levendigheid, Riesling duidelijk aanwezig, rijpe structuur
Proeverij Rhône Value Wines Domaine des Escaravailles
Gilles Ferran produceert wijnen van druiven die streng geselecteerd worden en ook een lage opbrengst kennen van stokken die tot 80 jaar oud gaan.
1) Rasteau rood Le Héritage 1924, 15% alc. € 14,15
(100% Grenache)
Ruige complexe wijn met veel volume, fluwelen fruit structuur met een mix van vers levendig zwart fruit, rijp rood fruit & gestoofd fruit, daarnaast rijk aan cacao, kruiden en specerijen, maillard, tannine zijn rijp
2) Côtes du Rhône wit La Ponce blanc 2013 13,5% alc. € 8,95
(40% Marsanne, 40% Roussanne, 10% Clairette (oude stokken), 10% Grenache Blanc)
Wijn met stevige structuur, ontwikkeling uit zich in subtiel salmiak, hooi,mahonie en saffraan, dit alles blijft jeugdig door genoeg vitaliteit en mineraliteit, 2delig in fruitpalet van spelend jeugdig fruit als rijper geel fruit maar in balans, lange smaaksensatie, wat betreft prijs-kwaliteit en gastronomisch zeer interessante wijn
3) Roaix rood Les Hauts Granges 2011, 15% alc. € 13,75
(Syrah & Grenache)
Volle stevige intense Rhône, vlezig in sappig geconcentreerd zwart fruit en open structuur, rinzige tannine en aanwezige droogte, pittig en vriendelijk rustiek.