Martinenga domein

Het Martinenga-domein midden tussen de wijngaarden in de appellatie Barbaresco

Wijnkooperij De Lange presenteerde tijdens Wine Professional een proeverij gewijd aan Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy in het hart van Piemonte. Het team van restaurant Latour in Noordwijk aan Zee (* / ProefschriftRestaurants 8 – prijscategorie tot € 100) bereidde bij twee wijnen een fraai gerecht.
proefnotities Ivo Ivanis

Het meer dan 200 jaar oude wijngoed van de familie Di Gresy bestaat uit vier bezittingen in het hart van Piemonte. Het boegbeeld is de monopole-wijngaard Martinenga in de appellatie Barbaresco. Deze wijngaard, in totaal bijna 12 hectare, ligt rondom de winery en levert de topcuvées van het domein: de barbaresco’s Martinenga, Camp Gros en Gaiun. Laatste twee zijn afkomstig van twee grand cru’s binnen de Martinenga wijngaard. Naast nebbiolo bezit de familie ook percelen met barbera, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc.

Alberto di Gresy

De huidige eigenaar, Alberto di Gresy

Twee kilometer verderop, in Treiso, ligt de 10 hectare grote Monte Aribaldo-wijngaard, met dolcetto, chardonnay en sauvignon. Dan is er het 11 hectare grote domein La Serra, met barbera, moscato en merlot, in Monferrato, en daar vlakbij Monte Colombo met ruim 2,5 hectare aan barbera en merlot. De in Nieuw-Zeeland geboren wijnmaker Jeff Chilcott is hier al 20 jaar werkzaam en kent het potentieel van de vier domeinen door en door. De wijnen bezitten een constant hoog niveau van verfijning, balans en gastronomische inzetbaarheid, met mooi ingetogen fruit en veel fraîcheur.

Wijnkooperij De Lange, Breda, 0162-447847

de 3 topcuvees

De drie topcuvées: Martinenga, Gaiun en Camp Gros

Proefnotities

8-

Monte Aribaldo, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Dolceto d’Alba, Italië 2016
Dolcetto, kalkrijke kleibodem, zuid-westelijke expositie, 5 maanden rijping op cement en rvs; jong paarsrood, veel kleur, zeer fruitig, puur Italiaans, kersen, zachte kruidigheid en frisheid met wat aardse tonen en zachte romigheid, de smaak is sappig, fruitig en rond, ronde tannine, frisheid met een zachte koffie-finale, toegankelijke wijn (13,5%) € 20,75

Gerecht van Latour bij deze wijn:
Runderwang 12 uur gegaard met crème van pastinaak, crunchy chorizo en aardappel
Vol van smaak, smeuïg, kruidig, krachtig, pure rundvleessmaak. Wijn/spijs is goed en fris, de wijn pakt de vettigheid van het gerecht goed op waardoor het fruit van de wijn naar voren komt.

8,5

Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbera d′Asti, Italië 2017
Barbera, afkomstig van La Serra, zuidelijke expositie, 10 dagen maceratie, malolactisch in rvs, 5 maanden houtrijping, deels in gebruikte barriques, deels in Slavonisch eiken; iets meer kleur, meer frisser fruit, kersen en bramen, zachte impressie van gedroogde pruimen, rokerigheid en bloemigheid, de smaak is sappig, fris en puur met veel fruit, ronde tannine en veel lengte, mooie wijn met een minerale finale, spannend glas (13,5%)

8+

Monte Colombo, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbera d′Asti, Italië 2013
Barbera, zuidelijke expositie, 10-20 dagen maceratie, 12 maanden rijping in Franse barriques, 16 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken; jong paarsrood, aardse tonen, bloemig, veel kersenfruit en lichte animale toets, de smaak is sappig, romig, veel kersen en lichte vanille, ronde tannine, frisheid en veel lengte, zeer aangename wijn (14,5%) € 41,50

Gerecht van Latour bij deze wijn:
Gelakte reerug met zure kersen en zwarte olijven
Romig en intensief, de fijne zuren van de kersen maken het gerecht verteerbaar, klassieke smaken. Wijn/spijs is correct tot goed, de wijn overheerst enigszins het gerecht, toch klopt het.

8,5

Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2013
Nebbiolo, 12 maanden rijping in Franse barriques, 12 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, gevolgd door flesrijping; Iets minder kleur met een lichte ontwikkeling, kruidige geur, kersen en vanille, rond en sappig, toegankelijk, mooie balans, elegant met veel rood fruit, ronde rijpe tannines en goede lengte (14%) € 79,95

9-

Camp Gros Riserva, Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2013
Nebbiolo, 12 maanden rijping in Franse barriques, 16 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, gevolgd door flesrijping; Goede kleur, kruidig, kersenbonbons, chocolade, vanille, elegant en subtiele geur, fijne ontwikkeling naar de tertiaire aroma’s met nog steeds veel kersenfruit, dat domineert in de aanzet, prachtige zuren, drinkbaarheid en lengte, ronde tannine en finesse, zoetige toets, zeer elegante wijn (14%) € 139,95

8

Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2008
Nebbiolo, 12 maanden rijping in Franse barriques, 12 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, gevolgd door flesrijping; Licht ontwikkelde kleur, kers, custard, vanille, roosjes, elegante geur, de smaak is belegen, iets droog met mooie koffie en kersenfruit in de finale, goede lengte (13,5%)

8,5

Gaiun, Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2005
Nebbiolo, 28 maanden rijping in Franse barriques, gevolgd door flesrijping; Iets meer kleur dan de vorige wijn, meer kracht en kruidigheid in de geur, tabak, karamel en een zachte zoetige geur, smaak is rond en sappig, belegen met veel lengte, zachte ronde tannine, klassieke wijn (14%)

9-

Camp Gros Riserva, Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2003
Nebbiolo, 12 maanden rijping in Franse barriques, 16 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, gevolgd door flesrijping; Goede ontwikkelde kleur, prachtige geur, tabak, kruidigheid, elegant en complex met een fijne mineraliteit, smaak is vol en sappig met veel belegen zwart fruit en veel lengte, elegant, prachtige wijn (13,5%)