WP19 1

De organisator van Wine Professional, The Wine & Food Association, kijkt terug op een geslaagde 17e editie die plaatsvond in een positieve en optimistische stemming onder bezoekers en exposanten.

De veranderingen die de organisatie voor deze editie doorgevoerd heeft op het gebied van een meer gestroomlijnde standbouw met daarbij ruimte voor hoogwaardige eigen standbouw, meer hoekstands met betere zichtlijnen en een strakkere programmering werden goed ontvangen. Met het verbreden van de langste ‘straat’ op de beursvloer met een halve meter, door de stands langs de muurzijde direct tegen de achterwand te mogen bouwen, werd niet alleen ingespeeld op de wensen van de brandveiligheid, maar kon de logistiek op de beursvloer zelf verder worden verbeterd. Hiermee bereidt Wine Professional zich voor op de komende jaren, rekening houdend met de nieuwste ontwikkelingen op beursgebied die de organisatie zijn opgevallen tijdens onze bezoeken aan diverse buitenlandse beurzen gedurende het hele jaar.

Wijn, vrouwen én politiek

The Wine & Food Association vroeg tijdens de opening aandacht voor verschillende thema’s op de beurs, zoals de opkomende rol van vrouwen in de wijn, waaraan een speciaal spraakmakend programma werd gewijd op de beursvloer. Maar ook voor het feit dat politiek Den Haag wijn niet gelijk mag trekken met bijvoorbeeld sterke drank. The Wine & Food Association vraagt zich bovendien af of Den Haag met het richten van haar pijlen op wijn wel de juiste doelgroep treft, terwijl ernstige vormen van echt drugsgebruik (ook onder jongeren) steeds massalere en problematischer vormen lijken aan te nemen. Met name in het festivalseizoen legt dit immers grote druk op de gezondheidszorg. Uiteraard was op Wine Professional ook dit jaar terecht aandacht voor BOB en het door de KVNW geïnitieerde Wine In Moderation (WIM).

WP19 2

2.000 extra glazen en gerichte bezoekers

Zoals gebruikelijk was maandag de drukst bezochte dag, gevolgd door twee dagen waarop de meer gerichte professionals hun weg naar de beurs wisten te vinden. Veel bezoekers vragen inmiddels expres toegangskaarten aan voor de dinsdag en woensdag. Op een gegeven moment besloot de organisatie om wegens de grote drukte op maandag 2.000 extra glazen in te zetten. De verruiming van de openingstijden van Wine Professional, die een paar jaar geleden werd doorgevoerd door de beurs al om 11.00 uur te openen (in plaats van 12.00 uur), heeft geleid tot een meer gespreide bezoekersstroom die niet alleen door bezoekers maar ook door veel exposanten gewaardeerd wordt. Hierdoor is er immers meer tijd voor contactmomenten. Hoewel de Horecava en Wine Professional dit jaar vroeg plaatsvonden, lieten de bezoekersaantallen van Wine Professional een lichte stijging zien in lijn met de afgelopen jaargangen.

Meer spreiding in de bezoekersstroom wordt gewaardeerd door de standhouders en door veel bezoekers zelf

Millennials

Onder de bezoekers waren opnieuw veel jongere professionals, een groep waaraan dit jaar extra aandacht werd gegeven in de programma’s in de drie druk bezochte wijn- en kooktheaters. Proefschrift organiseerde speciaal voor millennials drie exclusieve programma’s waarin de nadruk op met name de klassieke smaken van bijvoorbeeld Bordeaux en de Bourgogne werd gelegd. Hoewel deze groep jonge professionals vaak wel bekend is met Nieuwe Wereldwijnen en recente trends als bijvoorbeeld Orange Wines en Vins Nature, hebben zij vaak (nog) niet de kans of mogelijkheid gehad kennis te maken met dikwijls prijzige topwijnen uit de beroemdste Franse wijnstreken.

WP19 millennials
WP19 4

Orange Wines en Vins Nature

Van de bezoekers van Wine Professional gaf ruim 45% aan interesse te hebben in wijnen uit de Oude Wereld. Anderzijds bleek ruim 12% geïnteresseerd in Orange Wines en Vines Nature. Er waren op de beursvloer stands die zich uitsluitend op deze soort wijnen richtten maar ook middels verschillende hierop gerichte programmaonderdelen kregen deze wijnen speciale aandacht.

Meer focus op wijn

In de ruim 45 programma’s in de drie wijn- en kooktheaters was er deze editie meer aandacht voor wijn, en iets minder focus op wijn-spijscombinaties. Dit op verzoek van exposanten en bezoekers die wijn als het hoofdthema van deze wijnbeurs willen houden, met daarnaast uiteraard ook aandacht voor daarbij passende fine food-exposanten. Bij de keuze voor chefs werd dit jaar bewust gekozen voor chefs uit het gehele land, om ook de opvallende talenten van buiten de Randstad het podium te geven dat zij verdienen.

Globalisering op Wine Professional

Op Wine Professional waren wijnen te vinden van alle continenten, uit meer dan 70 landen. Hierbij aandacht voor landen van vrijwel alle letters van het alfabet van Australië en Argentinië, via bijvoorbeeld Canada, Duitsland, Georgië en Italië tot aan Nieuw-Zeeland. Verder waren er ook wijnen uit gebieden en streken als Oregon, Californië, Rueda, Ribera del Douro, de Elzas, Württemberg, etc.

Meer dan wijn

Er was op Wine Professional traditiegetrouw wederom bijna 25% ruimte gereserveerd voor fine food-producten. Zo was er onder hen aandacht voor niet alleen leveranciers van brood, water, kazen, charcuterie, vleeswaren, patés, vis, oesters, olijfolie, cressen, taart etc. Ook koffie, thee en gedistilleerd kregen aandacht op de beursvloer én in de programma’s. Ook belangenorganisaties als de KVNW en andere wijnbeurzen als ProWein participeerden aan Wine Professional als exposant.

WP19 winnaars

Winnaars

Zoals gebruikelijk vonden voorafgaand aan en tijdens Wine Professional ook weer verschillende competities plaats en werden winnaars en geslaagde cursisten gehuldigd.
Zo werd de Nederlandse editie van de Wines of South Africa Sommelier Cup gewonnen door Martien Marcelissen van restaurant Vane in Eindhoven.
Frank Jacobs, bestuursvoorzitter van de Wijnacademie, zette de 43 cursisten in het zonnetje die het afgelopen jaar met succes het examen SommelierOorkonde aflegden.

Net als vorig jaar werden tijdens een spannende slotproeverij de winnende wijnen van de Wines of Germany Gastro Cup bekendgemaakt. Er waren winnaars in zes categorieën:
Wit – Riesling onder € 12,00 (horecaprijs):
Saar Riesling VDP.Gutswein, Van Volxem, Mosel, Duitsland 2015 – Wijnimport J. Bart € 11,90

Wit – Riesling vanaf € 12,00 (horecaprijs):
Devon-Terrassen Trittenheimer Apotheke Riesling trocken, Weingut Loersch, Mosel, Duitsland 2015 – Champagnist € 18,21

Wit – Weissburgunder, grauburgunder, chardonnay, silvaner onder € 12,00 (horecaprijs):
Saulheimer Silvaner Kalkstein, Weingut Thörle, Rheinhessen, Duitsland 2017 – Les Généreux € 11,45

Wit – Weissburgunder, grauburgunder, chardonnay, silvaner vanaf € 12,00 (horecaprijs):
Markgräflerland Chardonnay ‘SW’, Weingut Martin Waßmer, Baden, Duitsland 2016 – Wijnimport J. Bart € 14,45

Rood – Spätburgunder, frühburgunder, lemberger, dornfelder, cuvées/blends onder € 12,00 (horecaprijs):
Spätburgunder vom Kaiserstuhl, Weingut K. H. Johner, Baden, Duitsland 2015 – Tire Bouchon € 11,55

Rood – Spätburgunder, frühburgunder, lemberger, dornfelder, cuvées/blends vanaf € 12,00 (horecaprijs):
Bürgstadter Berg Frühburgunder VDP.Erste Lage, Weingut Fürst, Franken, Duitsland 2016 – Anfors Imperial € 31,15

Nieuw dit jaar was de Proefschrift Wine Challenge, de verkiezing van de mooiste beurswijnen van exposanten. De winnende wijnen waren de witte Reserva, Vieira de Sousa, Douro, Portugal 2016 van Tamis/Vino Via en de rode Ad Libitum Maturana Tinta, Bodegas Juan Carlos Sancha, Rioja, Spanje 2017 van P. de Bruijn Wijnkopers.
En nog een primeur: de verkiezing van de Orange Wine van het Jaar. Winnaar is geworden de Bianco Breg, Gravner, Venezia Giulia, Italië 2009 van Delicroatia.

Dank

De organisatie dankt alle exposanten, bezoekers, partners, medewerkers en vrijwilligers voor hun positieve bijdrage aan Wine Professional 2019!

Op naar de 18e editie in 2020!

Na 17 edities staat Wine Professional als een huis, en de organisatie bereidt zich daarom alweer voor om de komende 18e editie weer voor u te mogen organiseren. Wine Professional is elk jaar volgeboekt dus wacht u niet te lang met het reserveren van uw stand op de beursvloer. De volgende editie vindt plaats van 13 tot en met 15 januari 2020. Voor meer informatie om als exposant aan Wine Professional 2020 deel te nemen: js.vanlissum@thewinesite.nl.

WP19 6