Stefan Vetter en Jan van Lissum
Stefan Vetter en Jan van Lissum
Stefan Vetter en Claudia Sennecke behoren tot de natuurwijnpioniers van Duitsland. Met zijn karaktervolle terroirwijnen bewijst Vetter dat de sylvanerdruif meer in zijn mars heeft dan menigeen denkt. Onder auspiciën van Pieksman Wijnen presenteerde hij tijdens Wine Professional een fraaie selectie. Het team van De Matroos en het Meisje uit Rotterdam verzorgde de culinaire omlijsting.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum, Fabiola Bonke
Na zijn studie oenologie kocht Stefan Vetter in 2010 een kleine terraswijngaard in Franken met meer dan 50 jaar oude sylvanerstokken. Het is een druif die in de regio Franken weliswaar het meeste staat aangeplant, maar vaak ondergewaardeerd wordt.
Anno 2025 beschikt Vetter over 4,2 hectare aan wijngaarden waarvan met merendeel beplant met sylvaner; de oudste stokken dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een klein deel heeft hij beplant met riesling-, müller thurgau- en spätburgunder-stokken. De meeste wijngaarden in Franken liggen aan de rivier de Main, maar die van Vetter liggen vooral op zeer steile hellingen, wat zorgt voor een gunstige zonexpositie. De bodem bestaat uit rode zandsteen en fossielhoudende kalksteen (Muschelkalk). 3,5 hectare van Vetters wijngaarden maakt deel uit van de Gambacher Kalbenstein, zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Würzburg. Het zijn hooggelegen terraspercelen waar alleen met de hand gewerkt kan worden en waar de natuurlijke biodiversiteit met veel zorg in stand wordt gehouden. Vetter heeft het hoogst gelegen perceel de naam Himmelslücke (‘opening naar de hemel’) gegeven, vanwege het indrukwekkende uitzicht over de Mainvallei.
Stefan Vetter
Stefan Vetter

Potentieel

Vetter bewijst dat de sylvaner vooral op hogere leeftijd veel potentieel heeft voor de productie van karaktervolle terroirwijnen. Om de expressie van druif en terroir zo zuiver mogelijk te houden, worden de wijngaarden op biodynamische wijze bewerkt en komen de wijnen tot stand met zo min mogelijk interventie. De druiven worden relatief vroeg geoogst, zodat het alcoholpercentage in de wijnen laag blijft. Fermentatie en rijping vinden plaats in gebruikte eiken vaten.

Ravioli
Koolrabi ravioli
Matroos chefs
Evelien Pikaar en Erik de Kloe
Gefermenteerde bieten
Gefermenteerde bieten

Culinaire omlijsting

De chefs van De Matroos en het Meisje, Erik de Kloe en Evelien Pikaar, verzorgden de culinaire omlijsting in de vorm van twee gerechtjes.

  • Koolrabi ravioli gevuld met krab en granny smith, gepofte boekweit, tardivo en saus van duindoorn
  • Gefermenteerde bieten met tonkaboon, Pierre Robert kaas, beurre blanc, gepofte wilde rijst en dennenappel
Pieksman Wijnen, Amsterdam, 020 – 820 36 02
Vetter wijnen
Proefnotities

***(*)

Sylvaner Steinterrassen Sandstein, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2021
Sylvaner, meer dan 50 jaar oude stokken, afkomstig van zandsteenterrassen; lichtgeel uiterlijk, fijne geurwaaier met vanille, citrus en appel, ingetogen, fijne aanzet, sappig mondcontact, fraaie aroma’s, zacht, zeer zuiver, mooie hoge zuren, goede spanningsboog, knisperend pepertje, fijne lengte (9%)

** Wijn & spijs
Met: Koolrabi ravioli gevuld met krab en granny smith, gepofte boekweit, tardivo en saus van duindoorn
Correcte combinatie, wel op fruit en zuren gebaseerd, schoon en eerlijk.

****

Sylvaner Steinterrassen Muschelkalk, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2021
Sylvaner, ruim 50 jaar oude stokken, kalkrijke bodem; lichtgeel uiterlijk, meer bescheiden geur, licht citrus, kruidig, sappig, zachte smaakbeleving, wat voller en romige textuur, frisse zuren, mineralig, echt een wijn voor aan tafel (10,5%)

***(*) Wijn & spijs
Met koolrabi ravioli gevuld met krab en granny smith, gepofte boekweit, tardivo en saus van duindoorn
Knappe combinatie op niveau, gerecht en wijn zijn tegen elkaar opgewassen, strak, licht crispy, goede bite, rijk aan energie.

****

Sylvaner GK, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2021
Sylvaner, meer dan 50 jaar oude stokken, afkomstig van de beste percelen van de Gambacher Kalbenstein-wijngaard; omdat het om een Landwein gaat mag er geen dorps- of wijngaardnaam vermeld worden, daarom de afkorting ‘GK’;
lichtgeel uiterlijk, geur waaiert mooi open, limoen en florale tonen, mooie sappige aanzet, bijzonder smaakvol, schoon, glashelder, mooi fruit, goede zoet-zuurbalans, veel spanning en concentratie, rijk aan mineralen, kruidige accenten, pittige afdronk, veel lengte

*****

Sylvaner Himmelslücke, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2021
Sylvaner, afkomstig van de hoogste terraspercelen van Vetter’s belangrijkste wijngaarden binnen de GK, omgeven door bos en met de meest onherbergzame kalksteenrotsen; meer kleur, citrus en subtiele florale toetsen in de geur, mooie spanningsboog, goed sap, mineralig, elegant en verkwikkend, intense mineralen, vol en aromatisch, complex, rijk en eigenzinnig, gradatie fijner, veel lengte, heerlijke wijn

****

Sylvaner Steinterrassen Sandstein, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2018
Sylvaner, meer dan 50 jaar oude stokken, afkomstig van zandsteenterrassen; goede kleur, frisse tonen, appel, rijp steenfruit, perzik, subtiel honing, goede structuur, mooi ontwikkeld maar ook levendig, rijpe tonen, geïntegreerde bitters, puur van smaak, verleidelijk, goede zoet-zuurbalans, slanke finale, veel lengte

**** Wijn & spijs
Met gefermenteerde bieten met tonkaboon, Pierre Robert kaas, beurre blanc, gepofte wilde rijst en dennenappel
De wijn sluit vooral heel mooi aan bij de gefermenteerde bieten. Smaakvol, licht crispy, de kaas en de beurre blanc geven de combinatie een licht romig accent. Goede match.

****

Sylvaner Steinterrassen Muschelkalk, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2017
Sylvaner, ruim 50 jaar oude stokken, kalkrijke bodem; mooi van kleur, licht ontwikkeld, goed samengestelde geurwaaier, fijn vanille, licht floraal, rijpe appel, elegante smaak met vullende structuur, meer body, crèmig, mooie zuurgraad, terroir en ontwikkeling spelen duidelijke rol, goede lengte

*****

Sylvaner GK Muschelkalk, Stefan Vetter, Franken, Duitsland 2016
Sylvaner, ruim 50 jaar oude stokken, kalkrijke bodem; fraaie kleur, licht oxidatieve geur, een beetje gesloten, breed in geur en smaak, duidelijk aards, mooi ontwikkeld, rijk en complex, fijne, speelse zuren, sappig, mooie kruidigheid, prachtige vulling, zeer lange afdronk, geraffineerde wijn

**(*) Wijn & spijs
Met gefermenteerde bieten met tonkaboon, Pierre Robert kaas, beurre blanc, gepofte wilde rijst en dennenappel
De wijn past op zich wel bij de bieten, maar is hier overheersend. Heftige combinatie met contrast dat niet bij iedereen in de smaak valt. Duidelijk bewijs dat sylvaners veel diepgang en power kunnen hebben.

****

Sylvaner Rosenrain, Stefan Vetter, IGP Deutscher Landwein Main, Duitsland 2021
Sylvaner, afkomstig van ongeënte wijnstokken geplant in 1934; goede kleur, rijk en intens in geur en smaak, sappige aanzet, rijp fruit, mooie kruidigheid, uitstekende minerale toets, goede afdronk, zeer veel lengte, knappe wijn met veel inhoud en power (11,5%)

***(*) Wijn & Spijs
Met gefermenteerde bieten met tonkaboon, Pierre Robert kaas, beurre blanc, gepofte wilde rijst en dennenappel
De wijn sluit vooral goed aan bij de gefermenteerde bieten, de kaas en de beurre blanc. Soepele combinatie met lengte.