De wat eerder in de vorige eeuw geboren wijnliefhebber krijgt bij voortduring een tsunami aan ontwikkelingen, veranderingen, verloederingen, schendingen van privacy en ongewenste deelnemingen te verwerken. Tijd voor een ouderwetse, chagrijnige en contesterende Speldenprik – niet dat het iets zal helpen, maar het geeft zo’n lekker bevrijdend gevoel.- Erik Sauter

Het “delen” is een mondiale volkssport geworden en elke speler is meteen zelfverklaard deskundige. De brei aan onzin neemt zodoende vormen van het formaat van de luchtvervuiling in grote Chinese steden aan.
Als de deler doorzet en op termijn een vaste rubriek in krant of tijdschrift verwerft, dan wordt de onzin gelegitimeerd en verwerft de status van waarheid. De verspreiding gaat razendsnel, is niet te stoppen of te corrigeren. Bovendien worden de blunderende “auteurs” met fluwelen handschoen tegemoet getreden. Het commerciële belang primeert.

Vroeger werden uitgesproken slechte wijnglazen op de juiste manier gehanteerd. Nu hebben we de meest fantastische, elegante, flinterdunne, grote en kostbare wijnglazen. En ze worden op de meest lompe wijze op grote schaal ter hand genomen. Vorsten, presidenten, ministers, filmsterren, fotomodellen en velen die naar hen opkijken en hun gedrag klakkeloos overnemen, allemaal “vatten” ze het glas bij de kelk. Die prachtige kelk wordt bezoedeld met vette vingers, de door de sommelier zo nauwkeurig in de gaten gehouden temperatuur omhoog gejaagd en het zacht walsen om de aroma’s in vluchtige vorm te kunnen genieten tot een farce gereduceerd. Nog een keer: de voet is er voor de stabiliteit, de steel om het glas te hanteren en de kelk voor de wijn (dus blijf daar met je fikken vanaf!).

De echte liefhebber geniet van een niet gedoseerde, suikervrije, champagne. Toch verhindert dat het grootste champagnehuis niet “iets nieuws” te introduceren. Met zoveel suiker dat je er ongestraft blokken ijs en vruchten (waarom geen bloemen) bij kunt flikkeren. Het product heet dan ook IMPERIAL ICE, volgens de makers worden er de druiven van de beste wijngaarden voor gebruikt. Maar een knappe jongen die deze kwaliteiten door het vele ijs, de aardbeien, het koolzuur en de verdunning door het smeltende ijs, kan waarnemen. Hemeltergend is het dat dit uiteraard belachelijk overgeprijsde bubbelproduct de beschermde en gecontroleerde herkomstbenaming Champagne mag voeren.

Door het voortdurend delen is de factor tijd verbijsterend schaars goed geworden. Ook de wijn wordt in dit keurslijf geperst. Maar goede wijn vereist tijd en meer. Wijn is in potentie een zeldzaam waardevol en inspirerend “medium” om de goede kanten van het leven met allen die ons dierbaar zijn te delen. Het kan zoveel meer zijn dan alleen een smakelijke, fraai gekleurde en geurende vloeistof die de eetlust stimuleert, tot variabele vormen van euforie leidt en de gerechten beter doet smaken.

De industrie wil “de wijn” echter graag temmen tot een stabiel en massaal comfortproduct met oppervlakkig instant genot. Maar de goede karakterwijn spreekt, inspireert, kalmeert, stimuleert, leert, dialogeert en protesteert soms.

Goede wijn genieten is als het opnemen van knap geschreven tekst of proza. Zin voor zin, woord voor woord, luid of fluisterend uitsprekend en de mooiste frasen herhalend. Met geduld de fijnste aroma’s uit een voortdurend wisselend boeket opsnuiven. Het afslikken uitstellen, de wijn lang in de mond houden en al zachtjes slurpend zuurstof door de wijn halen. Zodat de wijn zich vol kan uitdrukken of tot overgave gedwongen wordt.