Speuren naar bijzondere vaten sherry

Equipo Navazos: speuren naar bijzondere vaten sherry

Eind februari presenteerde Frank Smulders bij restaurant Zarzo in Eindhoven (16 G&M) een tweedaags evenement, waarbij in verschillende proefsessies uiteenlopende Spaanse wijnthema’s aan bod kwamen. Veel opvallende wijnen, bekend en onbekend, passeerden de revue en toonaangevende wijnmakers lichtten hun producten toe. In dit artikel aandacht voor de sessie gewijd aan de wijnen van Equipo Navazos, die werd ingeleid door mede-oprichter Eduardo Ojeda. – Proefnotities Jan van Lissum

Jesus Barquin en

Jesus Barquin en Eduardo Ojeda

Het imago van sherry heeft internationaal een flinke boost gekregen sinds Equipo Navazos in 2005 startten met hun bijzondere speurwerk. Opgericht door Jesús Barquín Sanz, tevens criminoloog en gastronomisch schrijver en Eduardo Ojeda, tevens wijnmaker, koopt het team bij bekende en minder bekende sherryproducenten vergeten of ongebruikte vaten met bijzondere sherrywijnen op. Voor de producenten zelf, onder wie Rey Fernando de Castilla, Hijos de Rainera Pérez Marín, Valdespino, Pérez Barquero en Sánchez Ayala, zijn het vaak te kleine volumes om ze te verhandelen, maar voor echte liefhebbers vormen deze zeldzame fino’s, manzanilla’s, palo cortado’s, amontillado’s, px en oloroso’s de krenten uit de pap, zeker omdat het in de meeste gevallen ongeblende wijnen zijn. Naast deze bijzondere, op kleine schaal op de markt gebrachte sherry’s, werkt Equipo Navazos sinds enige tijd ook samen met Dirk van de Niepoort en met Cava-producent Colet voor de productie van experimentele wijnen.

Precisie
De opgekochte bijzondere vaten worden op de markt gebracht onder de naam La Bota de …, het aantal flessen loopt uiteen van enkele honderden tot een paar duizend. Omdat ze meestal geen solerarijping hebben ondergaan, zijn ze zeer zuiver van geur en smaak, met ultraverfijnde aroma’s, opvallende ziltigheid, een levendig karakter en een duidelijke expressie van terroir en soms oogstjaar.

70 jaar oude stokken in Miraflores wijngaard

70 jaar oude stokken in Miraflores wijngaard

8,5 La Bota de Florpower No. 57 MMXII, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino, afkomstig van de Miraflores wijngaard, 8 maanden florrijping in manzanillavaten, 15 maanden rijping op rvs onder een dunnere florlaag, onversterkt; licht type wijn, duidelijk ziltig en mineralig, umami, heel schoon, zeer precies, jeugdig, grote verrassing, met zeer veel potentieel (12,5%)

8,5 La Bota de Manzanilla Pasada No. 59 Capataz Rivas, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino, afkomstig van de Miraflores-wijngaard, In 1986 startte Rafael Rivas, keldermeester van Manzanilla La Guita, een solera met 15 vaten met de mooiste geouderde manzanillas, bedoeld om de wijnen van Hijos de Rainera Pérez Marín wat op te peppen indien nodig. Dit bleek niet nodig, maar Rivas hield de solera op niveau zodat een unieke manzanilla pasada ontstond met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Omdat de vaten altijd voller waren dan gebruikelijk was de florlaag zeer dun en heeft de wijn ook oxidatieve tonen gekregen; licht oranje uiterlijk, bescheiden stijl, intens terroir, maar complexer, jodium en bijna fruitig (16%)

bota 52 ba9     La Bota de Palo Cortado No. 52 Sanlúcar, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino, afkomstig van de Miraflores-wijngaard, jaargang 2010, geselecteerd bij Hijos de Rainera Pérez Marín, gerijpt in bijna volle vaten om te sterke oxidatie tegen te gaan, No 52 komt uit 6 vaten waarin eerst zeer oude amontillado heeft gezeten; licht oranje van kleur, subtiele flortoets, veel rijp fruit, hint van kandij, abrikozenkonfituur, licht ziltig, zeer veel lengte (18%)

bota 51 ba9,5 La Bota de Palo Cortado No. 51 Bota GF, Equipo Navazos, Jérez de la Frontera, Spanje
Palomino, circa 75 jaar oude palo cortado, GF staat voor Gaspar Florido, een wijnbouwer die enkele van de beste percelen bezat in de Armijo-wijngaard, een deel van de Pago Miraflores, de wijn werd gekocht door Navazos, kort voordat bodegas Gaspar Florido werd aangekocht door Pedro Romero; oranje uiterlijk, zeer geconcentreerd, correct ontwikkeld, hint van was, focus op terroir, veel intensiteit, fijn en elegant, prachtige balans, hint van mandarijn, veel lengte (22%)

8     Colet Navazos Extra Brut, Equipos Navazos, Penedès, Spanje 2010
Xarel-lo, mousserende wijn, 30 maanden rijping sur lie, dosage van flor, palo cortado en amontillado; licht goudgeel uiterlijk, aparte geurwaaier, veel mousse, levendig, mooie zuren, elegant, veel karakter afkomstig van de bodem, fijne bite, verteerbaar, opwekkend, uitstekende balans (12,5%)

8     La Bota de Fino (Amontillado) No. 45, Equipos Navazos, Montilla-Moriles, Spanje
Palomino, zeer oude fino op weg om amontillado te worden (vergelijkbaar met manzanilla pasada), afkomstig van 63 vaten grote solera van bodega Los Amigos van Pérez Barquero, uit de aangrenzende appellatie Montilla-Moriles; minder versterkt, cederaroma’s, vrij neutraal, goed gemaakt, lichtgeel konfiturefruit, mooie toets van jodium, veel lengte (15,5%)

casa del inca a8      Casa del Inca, Equipos Navazos, Montillo-Moriles, Spanje 2013
Pedro ximenez, samenwerking met Coalla Gourmet, jonge vintage px, zonder solerarijping; kandij, snoepjes, veel fraîcheur, mokka en koffie, goed versmolten, mooi ronde smaakbeleving (15%)

Importeur:
Cuimed Fine Food | Spanish Wines, Didam, tel. 0316-220068