proefnotities Jan van Lissum
Gebrüder Mathis, Baden
Begin jaren zeventig besloten Paul, Franz en Bernhard Mathis een deel van de kalksteengroeve van de familie te transformeren in wijngaarden. Onder de naam Weingut Kalkbödele maakten ze wijnen in Franse barriques – een unicum in Baden in die tijd. Twee generaties later zijn het Severin Stich en zijn partner Sabeth Sedlatschek die het familiedomein nieuw leven inblazen, onder de naam Gebrüder Mathis. Sabeth is wijnmaakster en houdt zich verder bezig met de zakelijke kant, Severin maakt in de wijngaarden de overstap naar biologische teelt. De wijngaarden liggen op de Tuniberg, een 10 kilometer lange bergkam tussen de Kaiserstuhl en Markgräferland. Anders dan elders in Baden, waar vulkanische grond bepalend is, wordt de bodem hier gedomineerd door Jura-kalksteen, wat het gebied zeer geschikt maakt voor aanplant van o.a. chardonnay en pinot noir. De ambachtelijk vinificatiestijl van Sabeth resulteert in levendige witte wijnen met subtiele houttonen, elegante, zachte rode wijnen ondersteund door wat houtinvloed en verfijnde rosés.
Proefnotities Gebrüder Mathis
***
Weissburgunder Kalkbödele, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2022
Weissburgunder, biologisch, fermentatie en rijping op rvs; fruitig, goede zuren, levendig en evenwichtig, zuiver, aangenaam doordrinkbaar, goede prijs-kwaliteitverhouding € 13,95
***
Weissburgunder Tuni, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2022
Weissburgunder, biologisch, oude stokken, fermentatie en 12 maanden rijping in barrique; schoon, intens, licht spritzig, mooi fruit, aangename zuren, goed geïntegreerde houtinvloed, fraaie balans, goede lengte, doordrinkbaar, serieuze weissburgunder € 22,00
***
Auxerrois Tuniberg, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2023
Auxerrois, biologisch, fermentatie en rijping in gebruikte eiken vaten van 500 liter; aangenaam aroma van de auxerrois, fris, levendig, elegant en doordrinkbaar, verrassende wijn voor brede doelgroep € 19,50
***(*)
Chardonnay, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2022
Chardonnay, biologisch, 9 jaar oude stokken, Rosenloch-wijngaard, fermentatie en 12 maanden rijping in barrique; aromatisch en smaakvol, plezierige chardonnay-expressie, houtinvloed mooi geïntegreerd, goede balans € 24,50
***(*)
Chardonnay St Morand, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2023
Chardonnay, biologisch, ruim 35 jaar oude stokken, zuidoostelijke helling Tuniberg, leisteen en löss-bodem, fermentatie en 12 maanden rijping in barrique; duidelijk meer houtinvloed maar goed gedoseerd, aangenaam geur- en smaakpalet, prima lengte, mooie chardonnay € 36,00
***
Spätburgunder Kalkbödele, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2023
Spätburgunder, biologisch, fermentatie op rvs, rijping in tonneaux van 900 liter; evenwichtig en lekker doordrinkbaar, eerlijke wijn, herkenbaar spätburgunder € 14,00
***(*)
Spätburgunder Alte Rebe, Gebrüder Mathis, Baden, Duitsland 2020
Spätburgunder, biologisch, ruim 30 jaar oude stokken, fermentatie op rvs, 15% hele trossen, 18 maanden barriquerijping (10% nieuw); aromatisch, mooi fruit, goede expressie van de druif, vullend, fris, rond, goede balans en lengte, eerlijke wijn € 25,50
Poderi Colla, Piemonte
De familie Colla houdt zich al sinds het begin van de 18e eeuw bezig met wijnbouw in het zuiden van Piemonte. Het huidige Poderi Colla kwam tot stand in 1994, toen het landbezit van Tino Colla werd samengevoegd met dat van zijn kleindochter Federica. Daarmee beschikt het wijnhuis over drie domeinen:
> Cascine Drago in San Rocco Seno d’Elvio di Alba: 25 hectare groot landgoed, gelegen tussen Barbaresco en Barolo. 12 hectare is beplant met wijnstokken: nebbiolo, dolcetto, barbera, riesling en pinot noir. De wijngaarden zijn voornamelijk westelijk georiënteerd en liggen op hoogtes tussen de 330 en 400 meter.
> Tenuta Roncaglie in Barbaresco: 13 hectare groot domein, waarvan 8 hectare beplant met nebbiolo en barbera. De wijngaarden zijn zuid-zuidwestelijk georiënteerd en liggen op zo’n 240 tot 280 meter hoogte. De bodem bestaat uit Santa Agatha-mergel.
> Dardi Le Rose in Bussia di Monforte d’Alba: Subcru van de beroemde Narolo-cru Bussia. 6 van de 8 hectare is beplant met nebbiolo. Beppe Colla was begin jaren zestig de eerste wijnmaker single vineyard-wijnen maakte en de cru’s ook op de etiketten vermeldde. De wijngaarden zijn zuid-zuidwestelijk georiënteerd en liggen op zo’n 300 tot 350 meter hoogte.
> In 2016 volgde een uitbreiding met de aankoop van Bricco Bompe in Alba, van de familie Boroli. Het 2 hectare grote perceel met zeer oude barbera-stokken kijkt uit op de Cascina Drago.
Proefnotities Poderi Colla
***
Pian Balbo, Poderi Colla, Dolcetto d’Alba, Italië 2023
Dolcetto, 23-53 jaar oude stokken, 5-7 dagen maceratie, fermentatie en rijping op rvs; correcte geur, mooi rijp fruit en kruiden, prima expressie van de dolcetto, aromatisch en smakelijk, goede prijs-kwaliteitverhouding € 14,00
***(*)
Costa Bruna, Poderi Colla, Barbera d’Alba, Italië 2022
Barbera afkomstig van Bricco Bompe, 92, 27 en 17 jaar oude stokken, 10-12 dagen maceratie, minimaal 12 maanden rijping in eiken vaten van 500 liter; veel kleur, mooie geur en smaak, rijk en breed, mooie concentratie, goede tannine en lengte, serieuze wijn voor deze prijs € 19,00
***(*)
Drago, Poderi Colla, Nebbiolo d’Alba, Italië 2022
Nebbiolo, 55, 33 en 23 jaar oude stokken, 12 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 90 hl; redelijk fijn, goede structuur, levendig, harmonieus, toegankelijk en aangenaam, veel smaak en lengte € 20,00
****
Roncaglie, Poderi Colla, Barbaresco, Italië 2020
Nebbiolo, deels 50 jaar oude stokken, Roncaglie is een van de beste Barbaresco-wijngaarden, 12-15 dagen maceratie, 12-14 maanden rijping in eiken vaten; elegante kleur, vullend, fijne zuurgraad, uitstekende tannine, mooi ontwikkeld, goede lengte, aangename gastronomische wijn € 42,50
***(*)
Dardi Le Rose, Poderi Colla, Barolo Bussia, Italië 2019
Nebbiolo, 34-49 jaar oude stokken, 6 ha grote wijngaard, fermentatie en 24-28 maanden rijping in grote eiken vaten; vrij ingehouden, rustig, mooi ontwikkeld, complexer, soepel, goede inhoud, heeft nog even tijd nodig € 55,00
****
Dardi Le Rose, Poderi Colla, Barolo Bussia, Italië 2017
Nebbiolo, 32-47 jaar oude stokken, 6 ha grote wijngaard, fermentatie en 24-28 maanden rijping in grote eiken vaten; veel rijping, fruitig, verfrissende zuren, goede balans en lengte, wat meer tannine, goed ontwikkeld, druif en regio komen mooi tot uitdrukking € 82,00
Isaac & Manuel Cantalapiedra, Castilla y León
De familie Cantalapiedra houdt zich al sinds 1949 bezig met wijnbouw in La Seca, ten noorden van Madrid. Aanvankelijk verkochten zij de oogst aan wijnmakers in de regio, maar sinds 2014 produceren Isaac en zijn zoon Manuel hun eigen wijnen. Ze beschikken over 20 hectare aan biologisch bewerkte verdejo-stokken, waarvan de oudste, in de wijngaard La Otea, 100 tot 150 jaar oud zijn. De percelen liggen op circa 750 meter hoogte en de bodem bestaat uit klei en stenen. Door de hoogteligging is er een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, wat het groeiseizoen verlengt en zorgt voor druiven met meer aromatische rijkdom en frisse zuren. Vooral de single-vineyard-wijnen (Majuelo’s) hebben een fraaie terroirexpressie.
Proefnotities Cantalapiedra
***
Cantanyano, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2023
Verdejo, biologisch, ruim 30 jaar oude stokken, 3 wijngaarden op 750 m hoogte, stenig terroir bij La Seca, fermentatie op rvs (90%) en Frans eiken (10%), 6 maanden rijping op beton; goede balans, redelijk ingetogen, mooie aromatische vulling, smaakvol € 17,00
***
Majuelo del Chiviritero, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2021
Verdejo, biologisch, 40 jaar oude stokken, single vineyard van 1,1 ha op 750 m hoogte, stenig terroir bij La Seca, fermentatie en 11 maanden rijping in Franse eiken vaten, 6 maanden op beton; knappe aroma’s in geur en smaak, goede zuren, evenwichtig, bite en grip, meer inhoud, serieuze verdejo met goede lengte € 27,00
****
Majuelo El Espejo, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2022
Verdejo, biologisch, 23 jaar oude stokken, geënt van Chiviritero en La Otea, single vineyard op 750 m hoogte, stenig terroir bij La Seca, fermentatie en 23 maanden rijping in Franse eiken vaten (deels nieuw); mooie balans, fruitig, aromatisch, goede vulling, rijke wijn zonder overdreven intensiteit, uitstekende verdejo met diepgang en veel lengte € 41,00
*****
Majuelo La Otea, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2022
Verdejo, biologisch, 100-150 jaar oude stokken, 3 percelen, zanderig terroir, fermentatie en 11 maanden rijping in Franse eiken vaten (deels nieuw), 11 maanden rvs; rijke en complexe geur en smaak, hoge zuren, verrassend knappe verdejo, prachtige wijn met veel lengte € 57,00
****(*)
Obertura, Manuel Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2022
Verdejo, 50 jaar oude stokken; toegeplooide geur, fruitig, goede zuren, verdejo met finesse en inhoud, elegante stijl, opent zich langzaam, veel diepgang, schakering en lengte
*****
Amansalobos, Manuel Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2021
Verdejo, 95 jaar oude stokken; vullend, rijp, aromatisch, harmonieus en geschakeerd, mooi ontwikkeld, rijk en subtiel, gastronomische wijn met veel lengte
****
Obertura, Manuel Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2023
Verdejo, 50 jaar oude stokken; fris, fruitig, goede vulling, smakelijk en evenwichtig, mooi van samenstelling, veel lengte, heeft nog tijd nodig om zich volledig te ontplooien
Alfredo Arribas, Montsant/Priorat
Alfredo Arribas, een bekende architect uit Barcelona, maakt in 2001 zijn droom waar, met de aankoop van Portal del Priorat. Hij laat het 40 ha grote landgoed geheel restaureren en deels herbeplanten en maakt in 2007, met hulp van Ricardo Rofes, een voormalig wijnmaker van Alvaro Palacios, zijn eerste wijn. Portal del Priorat, gelegen in het klassieke stuk van Priorat, wordt gekenmerkt door een warm klimaat en llicorella-bodems (leisteen). Het pronkstuk is de befaamde Clos de Portal, aangeplant in 1911 met carignan. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt en de oudste stokken worden gekoesterd; het unieke DNA ervan wordt via ‘selection massale’ in stand gehouden. De state of the art kelder is voorzien van amfora’s, rvs-tanks, betonnen fermenters en cementen eieren.
Na Portal del Priorat volgen nieuwe projecten in Montsant en Priorat: vergeten wijngaarden, oude percelen, bijzondere locaties, meestal hoog in de bergen. Vins Nus is het eerste project: natuurlijke wijnen afkomstig van enkele zeer oude stokken grenache en carignan ten noorden van Cornudella del Montsant. Inmiddels zijn er ook oude percelen pedro ximénez toegevoegd aan dit project.
Mas de l’A is het vijfde project. De basis hier is in het dal van het dorp La Morera in het uiterste noorden van Priorat, op de grens met Montsant. De wijngaarden liggen op 500 m hoogte en zijn vooral beplant met grenache noir en grenache blanc.
Smaragd Wijnen, Langbroek, 06 – 280 662 09
Proefnotities Alfredo Arribas
***(*)
Quars, El Mas de l’A, Priorat, Spanje 2021
Grenache blanc, bodem met kwarts en klei, fermentatie op beton en rvs, 10 maanden rijping in eiken foeders; rustige aroma’s, goede vulling, schoon en evenwichtig, goed fruit, frisse tonen en bittertjes € 30,00
***(*)
Les Margues, El Mas de l’A, Priorat, Spanje 2020 (magnum)
Grenache blanc, kalkrijke klei, wijngaarden op 500 m hoogte, fermentatie op rvs, 12 maanden rijping in eiken foeders, grenache gris; intens, veel volume, breed, aromatisch en rijk, gastronomische wijn met inhoud en karakter € 42,50
***
Tot-U, El Mas de l’A, Priorat, Spanje 2021
Grenache noir, grenache peluda, grenache gris, grenache blanc, trepat, carignan, e.a., klei, kalk, mergel en leisteen, wijngaarden op 500 m hoogte, fermentatie en rijping in rvs; goede balans fruit en zuren, opvallende blend, doordrinkwijn met goede prijs-kwaliteitverhouding € 17,00
***
Negre de Negres, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2021
Grenache, carignan, syrah, 20-65 jaar oude stokken, leisteenbodem, tweede pluk, fermentatie in rvs en eiken vat, 15 maanden rijping in grote en kleine eiken vaten; goede aromatische expressie, rond en harmonieus, aangename gastronomische wijn € 29,50
****
Somni, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2019
50% carignan, 50% syrah, leisteenbodem, laatste plukronde, fermentatie in rvs, 15 maanden rijping in grote eiken vaten (deels nieuw); goed sap, evenwichtig, rijp fruit, aangenaam, goede zuren en tannine, mooie inhoud, goede lengte, prima samenstelling € 47,00
*****
Tros de Clos la Solana, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2019
Carignan, oudste perceel binnen Tros de Clos, 108 jaar oude stokken, leisteenbodem, 370 m hoogte, 40 dagen fermentatie op eiken, 18 maanden rijping in grote eiken vaten; full body, elegant fruit, kruidige tonen, mooi ontwikkeld, goede tannine, veel lengte, zeer fraaie carignan voor aan tafel € 85,50
***
La-Llera, Vins Nus, Priorat, Spanje 2022
80% pedro ximénez, 20% grenache blanc, eerste witte wijn van Clos de Portal, oude wijnstokken, leisteenbodem, fermentatie op beton, 6 maanden rijping in foeders, 6 maanden in beton, vin nature; strak en zuiver, goede balans, frisse zuren, citrus/yuzu, bittertjes van de grenache € 39,50
*****
Tabla Rrasa PXX, Vins Nus, Priorat, Spanje 2020
Pedro ximénez, 45 jaar oude stokken, fermentatie in eiken vat, 5 maanden florrijping, gevolgd door rijping zonder flor en 3 maanden rvs, vin nature; rustige geur, prachtige aroma’s, sappig, delicaat, mooie inhoud, veel energie, goede lengte, maaltijdwijn
*****
Tabla Rrasa Per Se, Vins Nus, Priorat, Spanje 2019/2022
Grenache noir, 20-50 jaar oude stokken, fermentatie op rvs, 20 maanden rijping op aardewerk en porselein, vin nature; elegante kleur, delicaat en subtiel, goede balans, licht kruidig, mooie lengte, zeer interessante grenache noir
Ook geproefd
Proefnotities Beaujolais
***
La Cocottes, Anne-Sophie Dubois, Fleurie, Frankrijk 2023
Gamay, wijngaard op 400 m hoogte, fermentatie met hele trossen, deels carbonique; aromatisch, frisse inbreng van fruit, goede zuren en vulling, smakelijk en evenwichtig, goede lengte, plezierige wijn € 22,00
***
L’Alchimiste, Anne-Sophie Dubois, Fleurie, Frankrijk 2021
Gamay, 40-50 jaar oude stokken, wijngaard op 400 m hoogte, fermentatie op beton, 8 maanden rijping in eiken foeders; rijp, aromatisch, goede vulling, mooi fruit, o.a. frambozentoets, aardse impressie, veel materie en lengte € 25,00
***
Les Labourons, Anne-Sophie Dubois, Fleurie, Frankrijk 2022
Gamay; geur is nog wat gesloten, mooie smaak met veel inhoud en vulling, evenwichtig en aangenaam, goede lengte
***
Bessay, Sylvain Martel, Juliénas, Frankrijk 2020
Gamay, 43 jaar oude stokken, lieu-dit Bessay op 450 m hoogte, klei met blauwe keien, fermentatie met hele trossen, deels carbonique, 9 maanden barriquerijping, 3 maanden flesrijping; goede inhoud, mooi fruit, kruiden en zuren, fris, hecht en stevig, prima lengte
***
Bessay, Sylvain Martel, Juliénas, Frankrijk 2022
Gamay, 45 jaar oude stokken, lieu-dit Bessay op 450 m hoogte, klei met blauwe keien, fermentatie met hele trossen, deels carbonique, 9 maanden barriquerijping, 3 maanden flesrijping; lekker fruitig, goede levendige zuren, meer balans, smakelijk, schoon, nog jong, wordt nog mooier € 27,00