De deelnemende "Hütte" zijn te herkennen aan deze muurschilden

De deelnemende “Hütte” zijn te herkennen aan deze muurschilden

Onder het motto “Ski-Amadé, regionale gerechten, Oostentrijkse wijnen en ski-pisten van hoge kwaliteit” presenteerden “Österreich Wein”, de regio Ski-amadé en het toeristenburo Grossarl afgelopen week hun 5-jaar bestaande samenwerking op het gebied van wijn en gastronomie waar Proefschrift bij aanwezig was. 20 van de 260 “Hütten”, restaurants op de pisten, hebben zich hierbij aangesloten. Net als GaultMillau werken zij met muurschilden aan hun entreedeuren. De participerende “Hütten” worden door “Österreich Wein” gecertificeerd en moeten daarbij hun gasten o.a. ten minste drie rode en drie witte Oostenrijkse wijnen aanbieden op de wijnkaart, hun bijbehorend glaswerk op orde hebben en bovendien serveren zij een jaarlijks gezamenlijk uitgekozen rode en witte Ski-Amadé wijn van het jaar.

 

Bijzonder is ook de nadruk die de “Hütten” leggen op regionale streekgerechten, vaak afkomstig van hun eigen boerderij. Thomas Wirnsperger van Grossarltal Toerisme hechtte daar grote waarde aan zoals hij later tijdens een bezoek aan een kaasmakerij (Sauerkaas) liet zien. Oorspronkelijk waren de Hütten een soort van berghutten die bij de boerderijen in het dal behoorden. Langzaam aan veranderde hun rol naar kleine herbergen, sommigen zoals de “Premhütte” zijn al 500 jaar oud, anderen kunnen alleen per (ski)lift bereikt worden. Omdat de pisten ’s avonds niet zijn geopend zijn  de meeste “Hütten” alleen open voor middageten, maar sommigen zoals de Gehwolfhütte in Grossarl heeft hotelkamers en biedt daarbij een typische landelijke sfeer.

Authenticiteit is volgens Christoph Eisinger van Ski-Amadé een belangrijke ‘asset’ in zijn gebied. Bij de Gehwolfhütte werden heerlijke lokale gerechten als “Muas” (korstige deeg met vruchten), “Erdäpfelschnitz” en “Kaiserschmarren” geserveerd. De eigenaar speelt zelf accordeon en liet zijn “Hütte” tien jaar geleden naar eigen ontwerp smaakvol uitbreiden in regionale stijl. 10% van zijn drankomzet komt momenteel uit wijn maar dat groeit snel en het brengt zijn zaak naar eigen zeggen naar een hoger nivo. Wij proefden hier de 2008 Burgenland Cuvée van Feilinr-Artinger, een goed doordrinkbare rode wijn, uitermate geschikt voor op de piste.

De uit Salzburg afkomstige 23-jarige chef van Hotel Neuwirt in Grossarl presenteerde een verrassend goed menu waarbij zijn aardappelsoep het meeste opviel.

Net als reguliere restaurants moeten ook de “Hütten” meegaan met de tijd. Zelfbediening lijkt uit te geraken, de piek van toerisme ligt niet perse meer voornamelijk in de winter maar de zomer wordt steeds belangrijker. Een opwaardering van de doelgroep probeert men met het wijnprogramma te bereiken. Waar de après-ski vroeger een alcoholisch hoogtepunt voor menig skiër was lijkt dat meer uit de mode te raken en komt de consumptie van wijn steeds meer op. Zo merkt ook “Weitmoser Schlossalm”, waar op haar grote terras langs de piste in de zon halve flessen rode en witte wijn populair zijn onder de gasten. Daarbij serveren vader en zoon Scharfetter graag Beef Tartar, en huisgerookte of gekookte Pinzgauer rund uit hun eigen bio-boerderij. Ook hun “Schwarzbeernocken” zijn een absolute aanrader.  De wijnkaart is bijzonder uitgebreid met naast veel Oostenrijkse wijnen ook alternatieven uit de rest van de wereld.

De wildgerechten in de “Wengeralm” konden helaas niet geprobeerd worden omdat er teveel sneeuw viel waardoor de liften waren gesloten. Volgens Simone Gruber-Hofer van Ski Amade bewijst dat maar eens dat het gebied hier in ieder geval verzekerd is van voldoende sneeuwval, wat niet altijd vanzelfsprekend is in andere gebieden.

Na een tocht met paard en wagen door de massief oprijzende bergen werden wij met trompetgeschal opgewacht voor een glas Gluhwein bij een open vuur waarna wij aantafel gingen  in de Bauernladenstuberl waar moeder en dochter naast een restaurant ook een winkel met hun “Sauerkase” en andere producten runnen. Hun “Kasnockn met “Grossarler Bergbauernkase” smaakte heerlijk bij de door Katharine Papst van “Osterreich Wein” gepresenteerde wijnen. Daarbij was bij iedereen aan tafel de 2002 Thermenregion Rotgipfler “Rodauner Top Selektion” van Alphart zonder discussie de meest bijzondere wijn.

Voor wie via Salzburg reist en een keer iets anders wil, een overnachting in de originele villa Von Trapp is een aanrader, het nabij gelegen station Salzburg Aigen ligt aan de lijn naar St. Johann in Pongau vanwaar men snel in de ski-gebieden is.

Tussen 14-21 maart a.s. vindt de Ski- en Wijnweek van Ski-Amadé plaats. Hierbij kunnen de gasten in de 20 “Hütten” speciale events en proeverijen bijwonen die met wijn en regionale gastronomie te maken hebben.  Voor wie (nog) niet kan skiën worden speciale 3-daagse cursussen aangeboden. Kortom: regionele (bio)-streekgerechten, Oostenrijkse wijnen en genoeg sneeuw (winter) of wandelroutes (zomer): Ski-Amadé.

 

www.skiamade.com

www.hotel-neuwirt.com

www.gehwolf-huette.com

www.wengerbauer.at

www.bauernladenstueberl.com

www.weitmoserschloss.at

www.austrianwine.com