nine seconds

Settebraccia D
Settebraccia M

Settebraccia, Cantina Sampietrana, IGP Salento, Italië 2014

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Ad Bibendum, Sint Truiden (B), +32 11-262700 www.adbibendum.net

Achtergrond
De coöperatie Sampietrana dateert uit 1952 en ligt in het dorpje San Pietro Vernotico tussen Lecce en Brindisi in de regio Puglia. In die tijd ontstonden er veel wijncoöperaties in het warme zuiden van Italië. Na de Tweede Wereldoorlog waren de grootgrondbezitters onteigend en was de beschikbare landbouwgrond herverdeeld, wat resulteerde in veel nieuwe wijnbouwers. Tegelijkertijd groeide de afzetmarkt in de noordelijke steden door de versnelde industrialisatie. De Cantina Sampietrana, in het leven geroepen door 68 wijnbouwers uit het gebied, werd gebouwd vlak bij het treinstation, destijds de enige transportmogelijkheid naar het noorden. Diverse andere winery’s verrezen in de buurt en een massale stroom bulkwijn naar het noorden kwam op gang. Op het hoogtepunt van de massaproductie telde Sampietrana zo’n 200 aangesloten wijnbouwers.

Gelukkig begon Cantina Sampietrana op tijd aan een transformatie op het moment dat de bulkwijnmarkt begon in te storten, kwaliteitseisen en smaken drastisch veranderden en een zoektocht naar nieuwe, internationale markten noodzakelijk werd. De meeste andere producenten uit de jaren vijftig hebben de deuren inmiddels definitief gesloten, maar Sampietrana is helemaal tot bloei gekomen als eigentijds producent van een divers aanbod aan kwaliteitswijnen, uiteenlopend van laagdrempelige trendy wijnen tot in beperkt volume gemaakte prestigecuvées waarin terroir en traditie de toon zetten.

Inmiddels telt de coöperatie nog zo’n 35 leden die samen beschikken over 190 hectare aan wijngaarden tussen Brindisi, Lecce en Taranto in het zuiden van Puglia. Autochtone druivenrassen als negromamaro, malvasia, primitivo spelen de hoofdrol in de oudste wijngaarden, vaak geteeld in de traditionele ‘alberello pugliese’ (bush vine)-vorm. Daarnaast is er aanplant van sangiovese en montepulciano, en leveren jongere wijngaarden de druiven voor meer internationale stijlen, op basis van chardonnay, cabernet sauvignon en merlot. Kwaliteit heeft anno 2020 prioriteit boven kwantiteit en mede daarom worden de wijngaarden duurzaam en/of biologisch bewerkt en worden alle werkzaamheden zoveel mogelijk handmatig verricht. De jaarlijkse productie bedraagt circa 400.000 flessen.

Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleur met fijn bruin randje. Lichte, gedoseerde geur met gestoofd fruit. Rijk, vullend en elegant van smaak, zeer rijp, rond en complex, prachtig in balans, prestigieuze wijn, zeker gezien de prijs en het feit dat hij van een coöperatie afkomstig is. Fraaie tannine, licht zoet. Uitstekende conditie om nu te drinken, bijvoorbeeld bij oude kaas of een spicy gerecht.

Na 4 uur

Nog steeds dezelfde condite, alle elementen blijft intact en prima in evenwicht, de wijn lijkt wel een vertraagde ontwikkeling door te maken.

Na 8 uur

We besloten de rest van de wijn te decanteren om nog wat meer aroma’s los te maken. Hint van exotisch rood fruit en florale tonen. Modern van smaak met duidelijke, goed geïntegreerde houtinbreng. Zeer veel smaak, maar blijft ondanks zijn inhoud elegant van stijl. De associatie met zwart fruit wordt sterker, de tannine komt meer op de voorgrond, net als de kruidigheid. Toch nog steeds prima in balans, veel lengte. Verrassend.

Na 24 uur

Geleidelijk aan nemen de geuraroma’s af en schakering en finesse vervagen wat. De smaakbeleving blijft echter nog intact. Er komen weliswaar enige sousbois-tonen op, maar het fruit blijft goed aanwezig en de zuren verliezen niet aan kracht, zodat er nog altijd sprake is van evenwicht. Bijzondere ontwikkeling van deze smaakvolle wijn.

Technische gegevens

Druivenrassen 80% negromaro, 20% susumaniello (regionale druif uit Salento), ruim 50 jaar oude stokken
Bodem kalksteen en klei
Groeimethode alberello pugliese (bush vines)
Oogst handmatige, late oogst in oktober van alleen de allerbeste trossen met deels ingedroogde druiven, lag rendement
Vinificatie fermentatie in betonnen tanks bij gecontroleerde temperatuur
Opvoeding 6-8 maanden rijping in 2-3 jaar oude tonneaux
Alcohol 14,5%

Gustav Krug