nine seconds

Steenberg Semillon D
Steenberg Semillon M

Semillon Unwooded, Steenberg Vineyards, Constantia, Zuid-Afrika 2000

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Résidence Wijnen, Roelofarendsveen, 071-5683300 www.residence-wijnen.nl

Achtergrond
Steenberg in de Constantia-vallei, zo’n 20 kilometer van Kaapstad, is het oudste wijngoed van Zuid-Afrika. De Duitse immigrante Catharina Ras kreeg het in 1682 in pacht en zes jaar later in eigendom van gouverneur Simon van der Stel. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke landeigenaar van het land. Het domein heette toen nog Swaaneweide en kwam in 1695 in handen van Frederik Russouw, die er als eerste wijnen maakte. De eerste paar eeuwen genoot Steenberg bij internationale vorstenhuizen enige bekendheid om zijn zoete wijnen.
De moderne tijd begon voor Steenberg in 1990 toen het ruim 200 hectare grote landgoed gekocht werd door Johannesburg Consolidated Investments. Er kwamen enkele moderne woonhuizen, een luxe 5-sterrenhotel met restaurant en bistro, een golfbaan en een spa. Na uitgebreide research naar bodemtypes en microklimaten werd er circa 60 hectare aan wijngaarden aangelegd en kreeg Steenberg in 1995 een state of the art winery. 70% van de wijnstokken is voor de productie van witte wijnen. Sauvignon blanc (64% van de totale aanplant) speelt daarbij de hoofdrol, gevolgd sémillon. De rode aanplant bestaat uit merlot, cabernet sauvignon, syrah, malbec en zelfs wat nebbiolo – vrij uniek voor Zuid-Afrika. Het eerste nationale succes kwam met de Sauvignon Blanc 1997 en in de jaren daarop volgden de Merlot en de Unwooded Semillon. Internationale bekendheid liet niet lang op zich wachten. In 2003 waren alle wijngaarden volledig productief en verdere innnovatie en upgrading volgden toen Steenberg in 2005 eigendom werd van Graham Beck Enterprises. De productie groeide de afgelopen decennia van 2000 dozen tot meer dan 40.000 dozen per jaar, met pieken van 70.000 dozen. Inmiddels worden er verschillende ranges wijnen gemaakt, deels met aangekochte druiven, waaronder Méthode Cap Classique sparkling wines, Estate Range en Flagship Range. De icoonwijn is tegenwoordig de Magna Carta, gemaakt van sauvignon blanc en sémillon. Het landgoed maakt sinds een aantal jaren deel uit van het Nationaal Park Tafelberg. Rond de eeuwwisseling bereikten wijnen van Steenberg enkele keren de finale van het Proefschrift Wijnconcours. Sinds vijf à zes jaar wordt het wijnhuis in Nederland vertegenwoordigd door Résidence Wijnen.
Proefnotities
Eerste indrukken

Lichtgele kleur, in de verte nog sémillonaroma’s. Aromatisch, soepel, vullend, nog verrassend goed. Lichte associatie met volle, gerijpte fino. Nootachtig, hazelnoot, licht bijterig, zeer rijp fruit. Geraffineerd, veel smaak en lengte. (14,5%)

Na 24 uur

De geur is wat mooier geworden. Nog altijd goede balans, mooi geel fruit, peer, perzik en citrus, prachtige conditie na 20 jaar! Perfecte tonen met voldoende spanning, goede zuren, veel smaak en lengte. Wijn met potentieel, een heel knappe smaakopbouw met het fruit gedoseerd aanwezig. De wijn komt breder en intenser over en blijft verbazen.

Na 30 uur

Gouden uiterlijk met vleugje groen, nog steeds fris, fruiting. Zuren nog steeds okay, mooie bitters die nog beter geïntegreerd zijn, fraîcheur, balans, en nog steeds heel schoon tot en met de finale.

Na 40 uur

Goudgeel uiterlijk. De geurschakering is langzamerhand aan het verdwijnen, maar de smaak blijft nog soepel, fruitig, nootachtig, heel rijp en rijk. Wijn voor de gastronomie, verbazingwekkend goed niveau na zoveel jaren. Geschikt bij diverse visgerechten, wit vlees, wild en diverse kaassoorten. Prima prijs-kwaliteitverhouding als je bedenkt dat deze wijn destijds nog geen 10 euro kostte. Hij wordt inmiddels niet meer geproduceerd, maar heeft plaats gemaakt voor de sémillon in de Flagship Series. Daarnaast is er nu de icoonwijn Magna Carta, gemaakt van sauvignon blanc en sémillon.

Technische gegevens

Oppervlakte 203 hectare waarvan in circa 60 hectare aan wijngaarden
Ligging hellingen met zuidelijke tot zuidoostelijke oriëntatie, op een hoogte van 60 tot 160 meter
Bodem verweerd graniet met wat klei en leem
Klimaat relatief koel klimaat met frisse zeewind, voldoende neerslag, goede zonexpositie
Druivenrassen sauvignon blanc (ca 38 ha), sémillon (ca 5 ha), en verder chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, syrah, malbec, nebbiolo
Plantdichtheid 2.700 – 10.000 stokken per hectare, afhankelijk van bodem en ras
Leeftijd stokken destijds 7-8 jaar
Wijnteelt milieuvriendelijk met zo weinig mogelijk irrigatie en gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Vinificatie druiven gekneusd bij 18 graden Celsius, vervolgens gekoeld tot 14 graden en uitgeperst, 16 dagen fermentatie bij een temperatuur van 15 graden Celsius.

Wijnmaker Elunda Basson

Elunda Basson, sinds 2019 wijnmaker bij Steenberg