De proefsessies voor de beide Proefschrift wijncompetities gaan een dezer dagen van start. Na een kleine dip vorig jaar ligt het aantal ingezonden concourswijnen deze keer weer een stuk hoger. Op 29 mei is in Zeist een selectie finalewijnen te proeven en worden oorkondes uitgereikt voor de allermooiste rosés en mousserende wijnen. Met uitzondering van champagnes, want die komen in het najaar aan bod (Gastronomie-Fine Food Professional, 5-6 november), tegelijk met de witte, rode en zoete wijnen. Een selectie finalerosés met gastronomische kwaliteiten wordt ter plekke beoordeeld in combinatie met zes verschillende satés. Een vakjury verkiest de allerbeste ‘saté-rosé’.
Ook de fraaiste horecahuiswijnen en open wijnen worden in het zonnetje gezet, per regio, in de categorieën café, eetcafé-brasserie-restaurant en gastronomisch restaurant. Daarbij let de jury behalve op karakter en prijs-kwaliteitverhouding ook op het seizoen: wordt er in de cafés en restaurant bij het kiezen van een huiswijn goed rekening gehouden met het seizoen?
Het evenement bij Mooi Zeist en Dinner at the Parc zijn beide toegankelijk voor professionals op uitnodiging.