‘Roemenië – het land van grote hoop’, zei ooit Jancis Robinson. Melman Communications organiseerde onlangs een proeverij gewijd aan Roemeense wijnen in het Boathouse restaurant in Amsterdam.
tekst Jelena van Eerdenburg
tekst Jelena van Eerdenburg
Het uitgebreide programma begon met een masterclass door Anne-Wies van Oosten, waarbij de belangrijkste aandachtspunten werden belicht en wijnen van tien vooraanstaande producenten werden gepresenteerd.
De wijnbouw in de Roemeense wijngebieden gaat meer dan 6000 jaar terug. Vandaag de dag lijkt het, voor velen althans, verrassend dat Roemenië wijnen van hoge kwaliteit produceert.
Echter, na bijna 50 jaar lang onrust onder de communistische partij, waarbij de nadruk meer op kwantiteit dan op kwaliteit lag, kwam rond 1990 de omwenteling. Vooral nadat het land in 2007 tot de Europese Unie was toegetreden, hebben grote veranderingen plaatsgevonden. Zoals het verwijderen van hybride wijnstokken en de vervanging daarvan door nieuwe wijnstokken en daarnaast uitgebreide investeringen in technologie. Momenteel staat Roemenië op de vijfde plaats qua oppervlakte van de wijngaarden, op de vijfde plaats qua druivenproductie en op de zesde plaats qua wijnproductie in de hele EU.
Kwaliteit is duidelijk aanwezig, zoals blijkt wanneer je bijvoorbeeld de wijnen van Viile Metamorfosis proeft. Het buitengewone potentieel van de DOC Dealu Mare overtuigde de legendarische markies Piero Antinori om te investeren in 100 hectare wijngaarden in het dorp Vadu Săpat. De 600 jaar wijnervaring van de familie Antinori hielp bij de keuze van het beste gebied, de beste druivensoorten en ook de meest toegewijde mensen. Wijnmaker Fiorenzo Rista heeft wijnbouw gestudeerd in Italië, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, en is in 1998 bij het bedrijf komen werken. In 2008 richtte hij een joint venture op met de familie Antinori. Hij houdt van de lokale druivensoorten zoals feteasca neagra, feteasca regala, tamaioasa romaneasca, en negru de dragasani.
De Negru de Dragasani, Dealu Mare 2020 Via Marchizului heeft een blijvende tactiele en aromatische afdruk achtergelaten. Ondanks maar liefst 16,5% alcohol is de wijn toch zeer evenwichtig en is de alcohol naadloos geïntegreerd. Op de neus vindt u een myriade van aroma’s: donkere chocolade, koffiebonen, brownie met zwarte pruimen en zwarte kersen met zoethout besprenkeld met vanille. Het smaakprofiel is groot, gedurfd en bombastisch met een medium+ zuurgraad, medium+ tannine en een masculine grip. De wijn heeft een groot rijpingspotentieel en zou tegen zeer betaalbare consumentenprijzen in het topkwaliteitsegment worden geplaatst.
Een ander mooi voorbeeld van kwaliteitswijn kwam van het boutiquewijnhuis Crama Pandora. Het wordt geleid door wijnmaker Florin Manoliu. Crama Pandora bleek het meest bekroonde wijnhuis in Vrancea te zijn en beschikt over het grootste wijngaardoppervlak van het land.
Hun Cuvée Premium Pandora Red 2019 heeft een assemblage van 60% cabernet sauvignon, 30% feteasca neagra en 10% merlot. In de neus een diversiteit aan aroma’s, van kokosnoot met munt en donkere chocolade met zwarte pruim gekruid door zwarte peper. Het gehemelte is stoer met kracht, medium+ zuurgraad en medium+ strakke en grijpende tannine. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel.
De Roemeense wijnbouw is ook rijk aan autochtone witte druivenrassen waarvan frisse, fruitige, geparfumeerde wijnen worden gemaakt. Feteasca regala, het meest aangeplante druivenras van Roemenië heeft zich even goed getoond in de handen van de meeste producenten. Een levendig voorbeeld van klassieke feteasca regala werd geïntroduceerd door de Jidvei Feteasca Regala 2021: frisse citroen, vlierbloesem, hints van tropisch fruit en pomelo. In de mond een medium+ sappige zuurgraad met een olieachtige textuur. Het is een frisse vreugde in uw glas.
Het onbekende is eng om te ontdekken voor de consument. Een Roemeense wijn roept meer vragen op dan antwoorden, als je hem in het schap van de winkel of willekeurig op de wijnkaart ziet staan. Deze proeverij heeft bewezen dat Roemeense wijnen een groot potentieel hebben. Er werd een reeks wijnen gepresenteerd die passen bij het smaakprofiel van elke consument en ik zou zeggen: sta ervoor open en ik beloof u dat u aangenaam verrast zult zijn!