nine seconds
Roche aux Moines, Domaine aux Moines, Savennières, Frankrijk 2009
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: De Vier Heemskinderen, Stavoren
www.devierheemskinderen.com
Achtergrond
Wijnbouw op de Roche aux Moines dateert al uit de Middeleeuwen, toen de Cistercienzer monniken (de naam Moines zegt het al) van de Abdij van Saint-Nicolas er hun eerste wijnstokken plantten. Op de funderingen in die tijd verrezen eind 18e eeuw de huidige gebouwen.
De familie Laroche kocht het domein in 1971 en liet het opknappen. Monique Laroche maakte rond 1980 haar eerste wijnen op basis van enkele percelen en breidde het domein en de productie geleidelijk uit. In 2001 droeg zij de leiding over aan haar dochter Tessa, maar zelf bleef ze tot aan haar dood in 2020 nauw betrokken bij de werkzaamheden.
Tessa stapte in 2009 over op biologische teelt, waarbij ze ook biodynamische methoden hanteert. In de wijngaard gebeurt alles met de hand, en na een vinificatie met natuurlijke gisten rijpen de wijnen lang op rvs en/of gebruikte barriques en foeders.
Het wijngaardoppervlak beslaat nu zo’n 12 hectare, waaronder 2 hectare met jonge stokken en 10 hectare met gemiddeld 45 jaar oude stokken. De oudste percelen zijn 90 jaar oud.
De complexe bodem van vulkanische rots (rhyoliet) met schistes levert droge chenins op met levendige zuren, mineralen, veel concentratie en een aanzienlijk ouderingspotentieel. Op jonge leeftijd bezitten ze veel fruit en diepgang, bij rijping neemt de complexiteit toe.
Proefnotities
Eerste indrukken
Ontwikkelde, diepgouden kleur, rijk en geëvolueerd qua geur. Rijke aanzet met gerijpte tonen en kruidige impressies. Veel sap, boordevol energie.
Na 1 uur
De wijn wordt langzaam harmonieuzer en meer één geheel. Geur en smaak lopen beter in elkaar over, aroma’s houden elkaar meer in balans. De wijn is gastronomisch zeer goed inzetbaar.
Na 4 uur
De geur is evenwichtig en gelijkmatig, alles zit op zijn plek en is volledig met elkaar geïntegreerd. Op de voorgrond staan nu abrikozenimpressies.
De smaak is een heel ander verhaal. In de aanzet direct rijp fruit, met naast abrikoos tonen van honing en perzik. Deze aroma’s blazen de smaak als het ware op en blijven tot aan de finale onverminderd krachtig aanwezig. Veel energie, rijk en complex, duidelijke invloed van mineralen. Fraaie gastronomische wijn, zeer weelderig en vullend voor zijn leeftijd, en met een enorme lengte.
Na 6 uur
De rijkdom is uit de geur verdwenen, de smaak is nog expressief, maar de verfijning is weg. Korte, beperkte finale, nu met nootachtige impressies.
Technische gegevens
Oppervlakte 12 hectare
Oriëntatie zuid-zuidwest
Druivenras chenin blanc
Leeftijd wijnstokken ca. 45 jaar
Wijnbouw biologisch (vanaf 2009) / biodynamisch
Bodemsamenstelling vulkanische rots (rhyoliet), zandsteen-schiste
Oogst handmatig, rendement 20 hl/ha
Vinificatie milde pneumatische persing, fermentatie deels op rvs, deels in gebruikte barriques en/of foeders
Oudering 18 maanden in gebruikte barriques
Alcohol 14,5%
Flesprijs jaargang 2021 circa € 50,00