Meer dan 70 restaurants hadden zich ingeschreven voor de wijn-spijscompetitie in het kader van Riesling Weeks 2019. De afgelopen tijd werden de zaken die geselecteerd waren voor de finale bezocht. We publiceren, in alfabetische volgorde, telkens een portret van een van de genomineerde restaurants. Deze keer aandacht voor Ratatouille Food & Wine in Haarlem, in de categorie toprestaurants.
tekst Jan van Lissum
Setting is een voormalig pakhuis aan het water, modern ingericht en met een open keuken waar je Jozua Jaring en zijn team aan het werk ziet. Een heel toegankelijke zaak (Proefschrift 8 – tot € 100) waar iedereen zich onmiddellijk op zijn gemak voelt. Complimenten aan de bediening die zijn gasten goed aanvoelt en ontzettend vriendelijk is. Maar ook professioneel, wat opvalt wanneer ze uitleg geven bij de creaties van deze uitstekende chef. Eigentijdse gerechten brengt hij, Frans gefundeerd, maar vaak met contrasterende smaken. Boeiend. Kwaliteit van de ingrediënten staat hier voorop. Elk gerecht heeft dezelfde kwaliteiten met balans, de uitstekende cuissons en de prima dosering van -soms veel- ingrediënten en smaken. Het menu Experience tot zes gangen is een aanrader. Prettig is dat er ook een volledig vegetarisch menu is, al even spannend. Nog een voltreffer is de wijnkaart, want met veel open wijnen en een keur aan uitstekende en bovendien betaalbare wijnen, een voorbeeld. Wie graag aangenaam verrast wil worden op wijngebied, kan blindelings voor een wijnarrangement opteren. Sommelier Boudewijn Böhre heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt, zijn wijnkeuzes en onderbouwingen daarvan zijn opvallend goed.
Voorgerecht
Roodbaars, ceviche, crème van lamsoor, bergamotolie, bleekselderij, granny smith, sake-structuur van radijs
Wijn: Riesling Fass 25, Weingut Peter Laurer, Mosel, Duitsland 2017
Hoofdgerecht
Miralduif op karkas gebraden, schuim van aardappel, tuinboon, doperwt, duifjus, bieslook, rozenblaadjes in jus
Wijn: Incognito, Philip Kühn, Pfalz, Duitsland 2016