Meer dan 70 restaurants hadden zich ingeschreven voor de wijn-spijscompetitie in het kader van Riesling Weeks 2019. De afgelopen tijd werden de zaken die geselecteerd waren voor de finale bezocht. We publiceren, in alfabetische volgorde, telkens een portret van een van de genomineerde restaurants. Deze keer aandacht voor Puur Zee in Wijk aan Zee, in de categorie restaurant/brasserie/bistro.
tekst Jan van Lissum

Puur Zee

Puur Zee

In de monumentale Villa de Klughte aan de zuidelijke duinrand van Wijk aan Zee huist een gezellig familiehotel met 13 unieke kamers en een sfeervol restaurant: Puur Zee (Proefschrift 8,5 – tot € 75). De bezielde, vakkundige invulling komt van chef Imko Binnerts en gastvrouw Cathy Moerdijk en hun team.
Imko is een chef met een flinke bagage aan wijnkennis. Hij verstaat dus bijna als geen ander de vaardigheid om de gerechten met wijn te combineren. En dan blijkt dat wijn- en smakenkennis de basis vormen van kloppende combinaties. Meestal zijn die gedurfd en drempelloos, maar het zijn stuk voor stuk altijd bewijzen van zijn grote vakmanschap. Hij tilt het niveau zo op naar de top.
De kookstijl is: herkenbaar en vooral lekker, met gebruikmaking van precies genoeg ingrediënten. Noem het no nonsense. Eerlijk en met aandacht voor elk detail. De cuissons zijn altijd prima en als bijna geen ander slaagt hij er telkens in de essentie van elke vissoort te accentueren. Elk gerecht draagt zijn kenmerk: erg smakelijk.
Chef Joost Hoogewerf en sommelier Diana Zweep slagen er goed in om de filosofie van Imko en Cathy te vertolken.
De service is hier zoals je mag verwachten: uitstekend. Je krijgt al snel een huiskamergevoel. Sympathie en attentie hangen boven de tafels. Qua prijzen een dikke voldoende. Dit restaurant is een gastronomisch event op niveau.

Voorgerecht

Noordzeekrab
Cannelloni, doperwt, piment, kerrie, yoghurt, schaaldierenmayonaise

Wijn: Riesling trocken, Dr Hermann, Mosel, Duitsland 2017

Hoofdgerecht

Kabeljauw (24 uur in zout, kort op de grill)
Hollandse asperges, morieljes, tuinboon, béarnaise, aardappel, gefrituurde eidooier

Wijn: Riesling Loch, Weinhoff Herrenberg, Mosel, Duitsland 2017

Noordzeekrab, cannelloni

Noordzeekrab, cannelloni, doperwt, piment, kerrie, yoghurt, schaaldierenmayonaise