nine seconds

Rosenberg
Rosenberg

Riesling Rosenberg, Weinmanufaktur Clemens Strobl, Wagram, Oostenrijk 2011

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541-292222
www.heisterkamp.com

Foto achtergrond: Ried Goesing/Ried Rosenberg, Wagram © Austrian Wine / WSNA

Achtergrond

De Oostenrijkse wijnstreek Wagram heette tot 2007 Donauland. Met de nieuwe naam, vernoemd naar een plateau dat zich over 30 kilometer uitstrekt aan de noordzijde van de Donau, kreeg het gebied pas echt een eigen wijnidentiteit. Het meest opvallende van dit plateau is de diepe laag leem en löss die hier de bodem domineert. De wortels groeien hier diep de grond in en de wijnen worden gekenmerkt door een duidelijk mineralig karakter.
De meeste Wagram-wijngaarden liggen in dit noordelijke deel. De belangrijkste wijnbouwgemeente ten zuiden van de Donau is het historische Klosterneuburg, niet ver van Wenen.

Clemens Strobl maakte al in 2014 – hij was toen net zes jaar bezig – al veel indruk met zijn masterclass op Wine Professional. Inmiddels is zijn bedrijf in Kirchberg uitgebreid en uitgegroeid tot een van de toonaangevende wijnproducenten in de Wagram. Zijn zoon Lukas is sinds de laatste jaren volop betrokken bij het bedrijf en produceert onder het label LUST zijn eigen experimentele wijnen.

De familie beschikt over 15 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 38 verschillende percelen. Het grootste deel daarvan ligt in de wijnstreek Wagram en is beplant met grüner veltliner, roter veltliner, riesling, pinot noir, zweigelt en st. laurent. Daarnaast verbouwen ze riesling-druiven op de Pfaffenberg in de regio Kremstal. Sinds 2018 zijn de wijngaarden biologisch gecertificeerd. Ahankelijk van druif, wijngaard en oogstjaar rijpen de wijnen in rvs, betonnen eieren, traditionele foeders, barriques, of een combinatie daarvan.

Strobl heeft een voorliefde voor innovatief design. De winery in Kirchberg is, van binnen en van buiten, een in het oog springende mix van bewaard gebleven historische elementen en moderne minimalistische/industriële architectuur met bijzondere materialen en tal van eigenzinnige details. De verpakking van de premium wines van Strobl sluit daar helemaal bij aan. Iedere cuvée is voorzien van een direct op de fles geprinte, handgemaakte tekening die wijngaard en het karakter van de desbetreffende wijn weerspiegelt.

Toegankelijke wijnen:
Donauschotter (grüner veltliner, riesling, rosé)

Premium wines:

  • Grüner Veltliner Schreck (wijngaard Schreckenberg, Wagram)
  • Grüner Veltliner Lössling (topwijngaard Spiegel, Feuersbrunner Hengstberg)
  • Riesling Rosen (wijngaard Rosenberg, Wagram)
  • Riesling Pfaff (wijngaard Pfaffenberg, Kremstal)
  • Riesling Pfaff Privat (idem, klein volume, zeer rijpe druiven, restzoet)
  • Pinot Noir Hengst (Feuersbrunner Hengstberg)

Overige wijnen:
Zoete wijnen, rariteiten, experimentele wijnen, lang gerijpte wijnen in zeer beperkte volumes.

Proefnotities
Eerste indrukken

Fijne oranje kleur. Direct opvallend is de vrij ingetogen geur. Mooi van samenstelling. Bijzonder eigenzinnig geur- en smaakpalet met vulling, hoge zuren en duidelijke impressie van mandarijn. Rijk aan energie, opvallend veel dynamiek en lengte. Topwijn.

Na 1 uur

Gebruik gemaakt van groot glas. De geur is onveranderd, de smaak is malser en bevat meer rijpe tonen. De inhoud is nu rijker en ronder. Fijn bittertje geeft de smaak een impressie van hazelnoot.

Na 3 uur

De wijn geeft zich nog niet helemaal, de geur is nog meer toegeplooid. De smaak is mals en rijp, veel rondeur, meer versmolten. Enorme rijkdom, vullend, aromatisch, fijne hoge bitters, hint van amandel.

Na 4 uur

Nog altijd helder oranje van kleur. Geur is meer open maar nog altijd wat ingetogen. Elegante geur en smaak. Mooi licht ontwikkeld, fijn van snit, subtiel bittertje in plaats van hoge bitters. Naast mandarijn nu ook impressie van abrikoos. Zeer levendig smaakpalet tot en met de finale, bruisend van de energie, vooral door de toenemende inbreng van de zuren, die ook veel lengte brengen. Heel verfrissend in de mond.

Na 24 uur

Levendige en vullende smaak. Mooie wisselwerking tussen de zuren, fijne bitters en fruit. Smaak wordt nu naar het einde toe slanker. Nog plezierig en goed doordrinkbaar met levendige finale. Grote verrassing, heel aparte ervaring.

Technische gegevens

Totale wijngaardoppervlakte 15 hectare, verdeeld over 38 percelen
Druivenrassen grüner veltliner, roter veltliner, riesling, pinot noir, st. laurent, zweigelt
Druivenras geproefde wijn riesling
Herkomst druiven geproefde wijn bovenste deel van de Ried Rosenberg, beschutte terraspercelen aan de bosrand met zuidelijke en zuidoostelijke oriëntatie, op 260-330 m hoogte,
Bodem zwarte aarde op een meters dikke laag löss en onderlaag van zand, silt en grind
Opvoeding rvs en betonnen ei
Alcohol 14,5%

Clemens Strobl

Clemens Strobl