Vorig jaar werd Richelle van Gemert nog derde in de Nederlandse Trophée Henriot, dit jaar won ze de Wines of South Africa Sommelier Cup. Tijdens een spannende finale wist ze afgelopen zaterdag Maja Hempel uit Zweden en Derek Li uit Hong Kong overtuigend achter zich te laten.
Derek Li, Richelle van Gemert, Maja Hempel

Derek Li (Hong Kong), Richelle van Gemert (VK), Maja Hempel (Zweden)

Het talent van Richelle van Gemert kwam een jaar of vijf geleden tot bloei toen zij werkzaam was bij restaurant Cordial en daar Roy Pelgrim als mentor had. Enige tijd later vertrok zij naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze momenteel werkt als assistent-sommelier bij Core by Clare Smyth** in Londen.

Op zaterdag 21 september kwamen 11 finalisten van over de hele wereld bijeen in The Vineyard Hotel & Spa in Kaapstad voor een halve finale die uit drie onderdelen bestond: een blindproeverij, een theorietest en praktische test. Martien Marcelissen, die Nederland vertegenwoordigde, kwam helaas in tijdnood bij het derde onderdeel, zodat hij niet bij de bovenste drie eindigde.

’s Middags volgde de spannende ontknoping tijdens een finale met publiek, bestaande uit wijnhandelaars, pers en sommeliers. De drie overgebleven kandidaten namen hierbij deel aan een Méthode Cap Classique-challenge, een blindproeverij met vier chenin blancs en tot slot een vaardigheidstest: het openen van een fles met een porttang.

www.wosa.co.za/sommeliercup

WoSA somm cup logo