06_RECAREDO Llaurat vinya del Turo d'en Mota 1De witte druif xarel-lo ligt in de Spaanse regio Penedès aan de basis van de mooiste cava’s, maar wordt ook gebruikt voor de productie van uitstekende stille witte wijnen. Ton Mata, eigenaar van Recaredo en Celler Credo, presenteerde van beide meer dan overtuigend bewijsmateriaal tijdens het Spanish Wine Forum bij Zarzo. De volgende dag deed hij het nog eens dunnetjes over bij restaurant Vinkeles in Amsterdam. – proefnotities Jan van Lissum

Het familiebedrijf Recaredo dateert uit 1924 en Ton is inmiddels de derde generatie die het bedrijf leidt. Tien jaar geleden stapte hij over op biodynamische teelt om het zuivere, natuurlijke karakter van de wijnen verder te versterken en de expressie van druif en terroir te verdiepen. Fermentatie van de wijnen vindt bij Recaredo van oudsher plaats in eiken vaten, daarnaast staat het bedrijf bekend om de lange tot zeer lange rijpingsduur (soms meer dan 100 maanden) van de wijnen. De expressie, rijping en diepgang zorgen ervoor dat de wijnen zich goed laten combineren met gerechten van niveau. Het team van Dennis Kuipers toonde het aan tijdens de lunch waarbij onder meer de topcuvée Finca Serral del Vells Brut Nature 2006 prachtig tot zijn recht kwam bij de Zeeuwse platte oesters 5/0 ‘Angels on Horseback’, gepocheerd in Relats de Recaredo 2010, met lardo di po en kropsla. (Meer over Recaredo in Proefschrift 28.1).

Vinyes de les caves Recaredo a Can Rosell darrera Cal Mota

Wijngaarden van Recaredo in de finca’s Can Rosell en Cal Mota

Trend
Een van de huidige trends op wijngebied is een aromatisch geur- en smaakprofiel waarin hoge, bijna felle zuren, citrusimpressies en een reinigende, loepzuivere smaak en een bittertje de voornaamste kenmerken vormen. Het zijn opwekkende, meestal witte wijnen, gemaakt van uiteenlopende druivenrassen, waarvan de smaakaroma’s zeker niet iedere wijnliefhebber aanspreken. Het zijn vooral jongere wijnprofessionals, op zoek naar iets nieuws, die er enthousiast over zijn. Verschillende producenten in onder meer Frankrijk, Portugal en Italië springen in op deze trend, overigens met wisselend succes, want commercieel blijft het toch moeilijk. In Spanje zijn het bijvoorbeeld Pardas en Recaredo die dit type wijn op niveau produceren – in dit geval op basis van de regionale xarel-lodruif. Waar Recaredo zich echter vooral mee weet te onderscheiden zijn prachtige mousserende wijnen, met de Turo d’en Mota als absoluut hoogtepunt. Een levendige expressie van de druif, gecombineerd met een crèmige toets plus enkele jaren ontwikkeling – de wijnen ouderen uitstekend – resulteert hier in smaken die menige champagne doet verbleken. Zo kunnen Spaanse mousserende wijnen ook zijn!

Wit

8-            Aloers, Celler Credo, Penedès, Spanje 2014
100% xarel-lo; rustige, evenwichtige geur, sappig smaakpalet, hoge zuren, schoon fruit, puur, geen hout, impressies van pompelmoes/grapefruit, mooie zuren en bitters, licht prikkelend, strak, karakteristiek van xarel-lo, wijn staat op zich, licht ziltig, puur van smaak. Aperitief (12%) ca. € 13,00

7,5          Can Credo, Celler Credo, Penedès, Spanje 2013
100% xarel-lo; lichte kleur, komt neutraal over, redelijk vullende geur, niet zo aromatisch, sappig, rond, mooi gerijpt fruit, schone toets van citrus, aanwezige bitters, licht knisperend, fris, redelijk droog en strak in finale, mooie schone tonen (12,5%) ca. € 21,20

8             Capficat, Celler Credo, Penedès, Spanje 2014
100% xarel-lo, 1568 flessen; licht geelgroen uiterlijk, totaal andere aroma’s, eigenzinnig, eerlijk, kalm, breed, rijp fruit, mollige zuren, vol, breed, aromatisch, fris, elegant, opwekkend, puur voor de liefhebber, complexe wijn (11%) ca. € 24,80

8             Estrany, Celler Credo, Penedès, Spanje 2013
100% xarel-lo, 1198 flessen; geelgroen uiterlijk, schone geuraroma’s, mooie fruittoets, goed sap, balans, mooie indringende zuren die veel lengte geven, intens, fel, breed vanaf middenpalet (12%) ca. € 24,80

8,5          Estrany, Celler Credo, Penedès, Spanje 2002
100% xarel-lo;gouden kleur, heel aparte geurervaring en smaakpalet, lichte honingassociatie, heel fijne xarel-lo, duidelijk belegen aroma’s qua smaakbeleving, opwekkend, vitaal, hoge bitters, doet denken aan Jerez, wasachtige tonen, bitters blijven nog sterker hangen dan de zuren, strakke droge finale (12%)

Mousserend

8+           Rascarà, Recaredo, Penedès, Spanje 2013
100% xarel-lo, stokken uit 1999, voor de tweede gisting wordt bij deze nieuwe cava geen suiker en gist toegevoegd, maar verse most; bleke geur, goede geurwaaier, fruitig en floraal, strak geurpalet, breed, strak, opwekkend, schone sprankelende aanzet, intense mousse, schoon van geur en smaak, hoge zuren en mooie droge accenten in de finale (12%)

HR_TURO D'EN MOTA 2003 DE RECAREDO [DETALLS] a9-            Turó d’en Mota, Recaredo, Penedès, Spanje 2003
Xarel-lo, single vineyard, wijnstokken uit 1950, vergist op eiken, meer dan 144 maanden rijping sur latte; bleke geur, zeer geurig, intens, crèmig, aromatisch, intens bruisend in geur en smaak, zeer levendige smaakpalet, crèmig, mooie belegen toets, aromatisch en gastronomisch met enorme levendigheid, complete wijn (11,5%) ca. € 96,80

9             Turó d’en Mota, Recaredo, Penedès, Spanje 2001
Xarel-lo, single vineyard, wijnstokken uit 1950, vergist op eiken, meer dan 144 maanden rijping sur latte; bleke kleur, meer belegen type zoals Bollinger champagne, associatie met levertraan in geur, schone zuren, crèmig en meer bubbels, complexe aroma’s, bijzonder geschikt voor de gastronomie, compleet geheel, veel breder dan 2003, grote smaakvoortzetting (12%)

Mousserende wijnen bij de lunch van Vinkeles

7,5          Terrers, Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Penedès, Spanje 2008
46% xarel-lo, 40% macabeu, 14% parellada; licht belegen, gerijpt fruit, voldoende sap en zuren, lichte mousse, breed palet, veel smaak ca. € 22,70

8-            Brut de Brut Finca Serral de Vells, Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Penedès, Spanje 2006
53% xarel-lo, 47% macaque; reductiegeur van kerosine en petrol, lijkt op rieslingaroma’s, exotisch wit fruit, veel sap, goede lengte ca. € 36,00

HR_DETALL Reserva Particular 2004 a8             Reserva Particular, Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Penedès, Spanje 2004
Xarel-lo, macabeu; open geur, veel fruit, vol, breed, sappig, goed ontwikkeld, maaltijdwijn ca. € 59,90

Importeur Smaragd Wijnen, Driebergen Rijsenburg, 06 – 42 080 667