Wijnmaker Ramon Parera in zijn kelder

Wijnmaker Ramon Parera in zijn kelder

Tijdens Prowein in Duitsland proefde Proefschrift diverse wijnen van het bekende Spaanse wijnhuis Pardas. Wijnmaker Ramon Parera was enkele weken later ook in Nederland en had speciaal daarvoor drie Xarel-lo wijnen meegenomen om te combineren met gerechten van restaurant Vis aan de Schelde (15 punten GaultMillau) in Amsterdam. Parera zal op wine Professional 2015 twee masterclasses geven omtrent de druif Xarel-lo. Hierbij dus alvast een voorproefje.

Proefschrift Selectie Jan & Kyra van Lissum:

 

Wit

8 Aspriu, Pardas, Penèdes, Spanje 2011

Xarel-lo, 50-60 jaar oude stokken; licht van kleur, complex,evenwichtig, goed geschakeerd, mooi ontwikkeld (13,5%)

8 Rupestris Pardas, Finca can Comas, Penedès, Spanje 2012

85% Xarel-lo, 15% malvasia; vol, vullend, aromatisch, breed, veel fruit, expressief, opwekkend, crèmige tonen (13%)

8+ Ruperstris, Pardas, Penèdes, Spanje 2013

Xarello, 30 jaar oude stokken; licht van kleur, niet te aromatisch, fijne neus, goede zuren, crispy, hint van grapefruit, fijn bittertje, na decanteren is de wijn meer open (13%)

8+ Pardas, Pardas, Penèdes, Spanje 2010

Xarel-lo, 6 maanden barrique, 50-60 jaar oude stokken; licht van kleur, jeugdig, breed bij openstaan nog meer aroma’s in geur en smaak, uitstekende balans, rijke wijn, veel lengte

8+ Pardas, Finca can Comas, Penedès, Spanje 2009

Xarel-lo; veel van alles, aromatisch, rijk, mooi versmolten fruittonen, crispy, licht kruidig,mineralig, zeer veel lengte (13,5%)

8+ Aspriu, Finca can Comas, Penedès, Spanje 2010

Xarel-lo; lichte structuur, souplesse, veel finesse, mooie balans, goede lengte (13,5%)

 

Rood

8,5 Pardas, Finca can Comas, Penedès, Spanje 2009

Cabernet franc, cabernet sauvignon, sumoll; zacht, aromatisch, goede vulling, mooie tannines, goed versmolten, veel lengte (14%)

9- Aspriu, Finca can Comas, Penedès, Spanje 2009

Cabernet franc; aards, zwarte fruittonen, finesse, geur en smaaktonen komen overeen, zachte tannines, goede zuren, fijn van smaak (14%)