Zuiver Wijnen, de samenwerking tussen Figo van Onna (mede-eigenaar en sommelier restaurant Choux) en Dick Stegewerns (Yoigokochi Sake Importers) presenteerde zijn jaarlijkse overzichtsproeverij bij Choux. In dit artikel aandacht voor onze favoriete wijnen.
proefnotities Jan van Lissum
Proeverij bij Choux

Proeverij bij restaurant Choux

Gut Oggau

Wijnen met een eigen gezicht, wijnen met een eigen persoonlijkheid. Om het unieke karakter van elke wijn uit hun assortiment te benadrukken, gaven Eduard Tscheppe en Stéphanie Eselböck iedere cuvée de naam van een fictieve persoon: Theodora, Atanasius, Josephine, Winifred, Thimotheus. Net als een echte familie kregen ze ook een stamboom: de jonge, levendige wijnen zijn de kinderen, de rijpere, volwassen wijnen de oudere en de stevige, krachtige de grootouders. Het wijngaardbezit omvat inmiddels 17 hectare en er wordt gewerkt met biodynamisch geteelde, regionale druivenrassen: grüner veltliner, welschriesling, weissburgunder, gewürztraminer, bläufrankisch en zweigelt. Wijnen afkomstig van enkele recent aangekochte wijngaarden krijgen een gemaskerd portret op het etiket, omdat ze volgens de eigenaren nog niet hun ware potentieel tonen. De unieke etiketten zijn ontworpen door de designer Jung von Matt en waren inmiddels te zien in het Museum of Modern Art in San Francisco.

Gut Oggau

Stéphanie Eselböck en Eduard Tscheppe

Proefnotities

8

Atanasius, Gut Oggau, Leithaberg Burgenland, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2015
Zweigelt, blaufränkisch, vin nature; heel schoon, precies, goede fruittonen, impressie van beton, puur van smaak, goede blend € 19,25

8,5

Joschuari, Gut Oggau, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2015
Blaufränkisch, vin nature; puur, mooi fruit, goede balans, mineralig, licht rustieke tonen in finale, mooi ontwikkeld, veel finesse en lengte € 35,70

Weingut Strohmeier

Hun wijnen dragen de naam ‘Trauben, Liebe, Zeit’ (TLZ) op het etiket: de enige ingrediënten waarmee Franz en Christine Strohmeier hun wijnen maken. Ze beschikken over 10 hectare – deels een wijngaard die al in de 14e eeuw als zodanig geregistreerd stond – en bewerken die op een zo natuurlijk mogelijke wijze, in veel opzichten biodynamisch, maar zonder certificaat. De natuurlijke biodiversiteit staat voorop en daarom kunnen delen van de wijngaard vrijuit groeien, zonder dat er gesnoeid wordt. De aanpak resulteert in een zeer beperkte opbrengst en zuivere, onopgesmukte terroirwijnen.

Franz en Christine Strohmeier

Franz en Christine Strohmeier

Proefnotities

8

TLZ Weiss No 8, Weingut Strohmeier, Südsteiermark, Oostenrijk 2017
70% weissburgunder, 30% chardonnay, gneissbodem, 9 maanden rijping in gebruikte vaten van 500 en 600 liter; goede balans, rijpe tonen, goede zuren, mooi samengesteld, levendig en puur van smaak (11,5%) € 24,35

8,5

TLZ Gelb No 4, Weingut Strohmeier, Südsteiermark, Oostenrijk 2017
Chardonnay; opulent, veel diepgang maar ook levendig, speels, goede fraîcheur, veel inhoud en lengte (12,5%) € 35,95

Domaine Jolly Ferriol

Het 20 hectare grote Mas Ferriol is meer dan 350 jaar oud en daarmee een van de oudste wijndomeinen in de Roussillon. Midden 19e eeuw stonden de wijnen van Mas Ferriol zeer goed bekend en werden ze gedronken door Napoleon III en Queen Victoria. Na de tweede wereldoorlog waren er geen erfgenamen meer om het domein te beheren en raakte het in verval. Jean-Luc Chossart en zijn vrouw Isabelle Jolly kochten het domein in 2005 en knapten het oude woonhuis en de wijngaarden volledig op. De wijnkelders werden gemoderniseerd en duurzaamheid kwam hoog in het vaandel te staan. Het domein omvat 14 hectare aan wijngaarden beplant met onder meer grenache noir, grenache gris, syrah, carignan, maccabeu, mourvèdre. Ze liggen in een bocht van de rivier de Agly en worden gekenmerkt door een gevarieerde bodemstructuur, uiteenlopend van kleigrond met stenen, die het water goed opneemt, tot mergel met schistes, die de zonnewarmte lang vasthoudt. Jolly Ferriol produceert uiteenlopende wijnen, inclusief traditionele vins doux naturels en rancio.

domaine jolly ferriol

Wijngaarden Domaine Jolly Ferriol

Proefnotities

8

Isadora, Domaine Jolly Ferriol, Vin de France, Frankrijk 2015/2016
Macabeu, vin nature; breed, aromatisch, bittertje, gastronomisch, veel lengte, heeft veel te bieden € 21,90

8

On Passe Au Rouge, Domaine Jolly Ferriol, Vin de France, Frankrijk 2017
Grenache, vin nature; heel schoon, mooie balans, fruitig, zuren € 17,10

8,5

Syrahre, Domaine Jolly Ferriol, Vin de France, Frankrijk 2014
Syrah, vin nature; intense aroma’s, mooi fruit, bitters en zuren, goed ontwikkeld, veel lengte € 21,90

Domaine Sébastien Riffault

Het is eigenlijk een wonder dat de jonge wijnmaker Sébastien Riffault nog altijd ‘Sancerre’ op zijn etiketten mag vermelden. Kleur, geur en smaak zijn dikwijls zo afwijkend van wat we van sancerre gewend zijn, dat je bij een blindproeverij zou denken aan een geheel andere wijntype. De wijnen hebben naarmate het kwaliteitsniveau hoger ligt meer invloed van botrytis, de geuren en smaken zijn rijker en spannender en de kleur van bijvoorbeeld de cuvée Auksinis is bijna oranje. Toch werkt Sébastien niet experimenteel: hij introduceert geen andere druivenrassen en maakt geen gebruik van exotische vinificatietechnieken. Waar hij zich wel mee onderscheidt is dat hij, sinds hij het domein het afgelopen decennium geleidelijk overnam van zijn vader, is overgestapt op biodynamische teelt en – waarschijnlijk het allerbelangrijkste – qua wijnbouw en vinificatie een eeuw terug is gegaan in de tijd. Zo oogst hij bijvoorbeeld twee tot drie weken later dan normaal voor de appellatie Sancerre. Tegen die tijd komt in een groot deel van de percelen botrytis voor, en dat heeft een herkenbare invloed op de geur en smaak van de wijnen. Deze aanpak vereist veel handmatig werk in de wijngaard, om deze zo gezond mogelijk te houden en het risico op grijze rot te verkleinen. Daarnaast gaat Sébastien heel traditioneel te werk bij de vinificatie: milde pneumatische persing, natuurlijke gisting, geen chaptalisatie, geen kunstmatige toevoegingen, lange opvoeding sur lie, geen filtering, geen of zeer weinig sulfiet bij de botteling (alleen bij de cuvée Les Quarterons).

Zuiver Wijnen, Leiden, 06-46265930

Sébastien Riffault

Sébastien Riffault

Proefnotities

8,5

Les Quarterons, Sebastien Riffault, Sancerre, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc; mooie balans, goede zuren, levendig smaakpalet met prachtig fruit, licht verteerbaar, mooie lengte, prima prijs-kwaliteitverhouding € 16,25

8,5

Auksinis, Sebastien Riffault, Sancerre, Frankrijk 2015
Sauvignon blanc; heel aparte geurwaaier, rijp, aromatisch, brede gastronomische wijn, compleet andere stijl € 23,60

Proefnotities overige producenten

Casa Caterina

8

Unico, Casa Caterina, Vino d’Italia (Franciacorta), Italië 2008
Invernenga, zeer zeldzaam druivenras, vin nature; heel speciaal, drogend maar niet storend, associaties met kaasaroma’s, complexe wijn, perfect bij gedroogde vis € 22,50

8

Zero Blanc, Casa Caterina, Vino d’Italia (Franciacorta), Italië 2015
Chardonnay, late oogst; complex, rijpe aroma’s, gecorseerd, gastronomische wijn (12,8%) € 37,90

8

Cuvée 36 Nature Brut, Casa Caterina, Vino d’Italia (Franciacorta), Italië 2013
Chardonnay, 33 jaar oude stokken; opvallend fris, fruitig, hoge zuren, heel schoon palet € 31,95

8-

Vitagrama, Casa Caterina, Vino d’Italia (Franciacorta), Italië 2008
50% merlot, 20% cabernet franc, 20% côt, 10% petit verdot; wijn met stroeve tannine, maar wel een knappe blend, intens, vitaal, eerlijke, ruige wijn met eigen gezicht, mooie lengte, past bij stevig gerecht € 29,30

Domaine de Majas

8

Chardonnay, Domaine de Majas, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2018
Chardonnay; heel aangenaam, sappig, vullend, aromatisch, rijk en breed € 9,70

8

Rouge, Domaine de Majas, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2017
Carignan, grenache; schoon, levendig, veel inhoud en balans, veel fruit zoals pruimen, verrassend € 9,70

Jean-Pierre Robinot

8+

Bistrologie, Jean-Pierre Robinot, Vin de France, Frankrijk 2017
Chenin blanc, fermentatie met inheemse gisten in eiken vaten, 14 maanden rijping sur lie; spannende wijn, levendig, explosief, goede balans en lengte, inzetbaar als aperitief € 23,60

8,5

Le Regard, Jean-Pierre Robinot, Vin de France, Frankrijk 2017
Pineau d’aunis; spannend, ruig, levendig, puur van smaak, rechttoe rechtaan, goede lengte, licht verteerbaar € 26,40

Domaine Matassa

8+

Cuvée Marguerite, Matassa, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2018
Macabeu, muscat d’alexandrie, muscat à petits grains; fris, spannend, elegant, aangename geur en smaak, veel lengte, verrassend € 19,50

8

Coume de l’Olla Rouge, Matassa, Vin de France, Frankrijk 2018
Grenache noir, grenache gris, macabeu; balans, zacht mondcontact, veel fruit en zuren, veel lengte, prima prijs-kwaliteitverhouding € 15,40

En verder:

8-

Kvaliti Krakhuna, Archil Guniava, Imereti, Georgië 2017
Krakhuna, orange wine; smaakvol, elegant, lekker, doordrinkbaar, fraîcheur, goede balans € 16,00

8

Pino, Fabio Gea, Dolcetto d’Alba Superiore, Italië 2016
Dolcetto; veel kleur, stevig, intens, veel inhoud, zoetje, lichte assocatie met chocolade, tannineus, aparte wijn € 25,20

8

Merloq, Il Ceo, Breganze, IGP Veneto, Italië 2016
Merlot, cabernet sauvignon; hechte geurwaaier, aards, zwart fruit, hoge zuren € 20,35