Vermeer trio

Bjorn van Aalst (maître-sommelier), Chris Naylor (chef) en Simon Veldman (sommelier), van restaurant Vermeer

Restaurant Vermeer opende op vrijdag 12 oktober zijn deuren voor een educatieve proeverij met palo cortado, amontillado, oloroso en zoete sherry die The Wine & Food Association organiseerde ter gelegenheid van de Internationale Sherry Week.

sherryweek

Op de proeftafel kwam onder andere de Moscatel Toneles van Valdespino (importeur Jacobus Boelen). Het gaat om een lange tijd vergeten kleine solera met zeer oude zoete sherry. De leeftijd wordt geschat tussen de 80 en 100 jaar. Sinds de wijn 100 punten kreeg toegekend van Robert Parker’s Wine Advocate, heeft hij een legendarische status bereikt en worden er mondjesmaat halve flesjes van op de markt gebracht. De solera wordt daarna aangevuld met Moscatel Promesa.

Moscatel Toneles, Valdespino, Jerez, Spanje
Moscatel. Bruine, diep geconcentreerde kleur, geur heeft iets fruitigs naast tonen van munt en eucalyptus, klevend, velours mondcontact, gevoel van vloeiende appelsiroop met frisse zuurgraad, licht tabak en cederhout, prachtige balans.

moscatel toneles

Beste match van de Sherryweek

Voltreffer bij deze proeverij was een wijn-spijscombinatie die uiteindelijk de fraaiste match van de hele week zou blijken te zijn.

Koolrabi in ravioli, met artisjok en arganolie
Met bouillon van wortel die het geheel een zoete, fruitige smaak geeft. (tussengerecht van Vermeer)

Wijn
Oloroso Amoroso Medium, Bodegas Maestro Sierra, Jerez, Spanje
Palomino, pedro ximenez; fijne geuraroma’s, sinaasappel/mandarijn, veel souplesse, elegant met licht gekonfijt tintje (importeur André Kerstens – Partners in Wine)

Combinatie
Elegant, delicaat, aroma’s liggen op één lijn.

Restaurant Vermeer, Amsterdam

Vermeer
Overige proefnotities

Palo Cortado Viejo Single Vineyard, Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino. Delicate geur en smaak, fijne structuur, mooie balans, subtiel jodium en medicinale tonen (importeur Jacobus Boelen)

Viña AB Amontillado, González Byass, Jerez, Spanje
Palomino; oranjekleurig, volle aroma’s, vulling, evenwichtig, breed, veel lengte (17,5%) (importeur Activin Wine Group)

Palo Cortado Añada, González Byass, Jerez, Spanje 1987
Palomino; oranjekleurig, prachtige verfijning en ontwikkeling, soja, pikante tonen, zacht mondcontact, zeer mooi versmolten, meditatiewijn (importeur Activin Wine Group)

Apostoles Medium VORS, González Byass, Jerez, Spanje
Palomino, pedro ximenez; fijn, elegant, soepel, lichte impressie van koffie, smaakvol, aromatisch, goed gedoseerd zoetje (20%) (importeur Activin Wine Group)

Matusalem Oloroso Dulce Muy Viejo VORS, González Byass, Jerez, Spanje
Palomino, pedro ximenez; dicht opeengepakt, toffee-impressie, karamel, goede zuren, levendig (20,5%) (importeur Activin Wine Group)

Néctar PX, González Byass, Jerez, Spanje
Pedro ximenez; sappig, vol, siroop, goede materie, frisse finale (13%) (importeur Activin Wine Group)