Santa Maria La Palma, Sardegna

Santa Maria La Palma, Sardegna

Net als vorig jaar nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van vier artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. En de animo om deel te nemen bleek nog groter dan vorig jaar. We publiceren de wijnen in vier afleveringen.
Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen onder de wijnen die onderstaande importeurs instuurden:

(w) Albaclara Sauvignon Blanc, Haras de Pirque, Leyda Valley, Chili 2020
Wine & Spirits € 10,95

(w) Celeste Verdejo, Torres, Rueda, Spanje 2019
Walraven Sax € 8,30

(r) Domaine Les Salices Pinot Noir, François Lurton, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2020
Oud Reuchlin & Boelen € 10,25

(r) Encosta das Perdizes, Margaça Vinhos, Alentejo, Portugal 2020
Portugal Wijn Import € 7,99

(w) Granite White, Stonedance, Swartland, Zuid-Afrika 2020
African Wines € 7,50

(w) Blu, Santa Maria La Palma, Vermentino di Sardegna, Italië 2020
Solo Vino € 10,25

(w) Clásico Albariño, Chan de Rosas, Rías Baixas, Spanje 2019
MH&DL € 12,80

(w) Wagram Terrassen Grüner Veltliner, Weingut Josef Ehmoser, Wagram, Oostenrijk 2020
Léon Colaris € 9,95

(r) Dumé Frappato, Gorghi Tondi, Sicilia, Italië 2020
Artisan Wines € 14,60

(r) L’ Amandier Cinsault, Domaine des Homs, Vin de France, Franrijk 2019
Arisz et al € 11,50

Haras de Pirque
De opvallende hoefijzervorm van Haras de Pirque
Albaclara
WS Chardonnay
WS Reserve
Haras de Pirque 2
Haras de Pirque 3

Albaclara Sauvignon Blanc, Haras de Pirque, Leyda Valley, Chili 2020
Haras de Pirque is eigendom van de befaamde Italiaanse wijnfamilie Antinori. De naam ‘Haras de Pirque’ is een eerbetoon aan de oudste volbloedpaardenfokkerij in het land, opgericht in 1892 op slechts een steenworp afstand van de wijnmakerij. Om dit eerbetoon kracht bij te zetten, is de wijnkelder ontworpen in de vorm van een hoefijzer.
Sauvignon blanc; waterige kleur, associatie met asperges in geur en smaak, hoge zuren, maar ook fruit, spritzig, levendige zomerwijn (13,5%) € 10,95

Chardonnay, Haras de Pirque, Casablanca Valley, Chili 2020
Met de kernwaarden elegantie, finesse, professionaliteit, duurzaamheid, ambachtelijk en kwaliteitsgericht, maken wijnmakers Cecilia Guzman Arriagada en Renzo Cotarella de mooiste wijnen. Het doel van Cecilia Guzman Arriagada is om het kwaliteitspotentieel van de wijngaarden van Haras de Pirque te maximaliseren, om wijnen te produceren met persoonlijkheid, karakter en een gevoel van verbondenheid.
Chardonnay; wat dunne kleur, fruit en zuren, licht bijterig, mist wat schakering (13%) € 10,95

Reserva de Propiedad, Haras de Pirque, Casablanca Valley, Chili 2018
In 2006 begon het wijnhuis Haras de Pirque met de ontwikkeling van biologische wijnen. Sinds 2016 zijn de rode wijnen biologisch gecertificeerd door het CERES-instituut. Dat betekent dat er alleen milieuvriendelijke producten worden gebruikt in het productieproces van de rode wijnen. Daarnaast houdt het wijnhuis zich voortdurend bezig met projecten gericht op duurzame en verantwoorde productie.
Cabernet sauvignon, carmenère, shiraz, biologisch; correcte geur, opvallend dat de geur van carmenère er bovenuit komt, lichte ontwikkeling, sappige aanzet, ook in de smaak voert de carmenère de boventoon, smaakvol, goede vulling, lichte kruidigheid, goede lengte (13,5%) € 10,95

Finca Los Nobles

Finca Los Nobles, Luigi Bosca

Celeste Verdejo, Torres, Rueda, Spanje 2019
Na het succes van de rode Celeste is deze verdejo het nieuwste project van de Pago del Cielo in de Ribera del Duero. De oude wijngaarden zijn gelegen in de Rueda in de gemeente Villafranca del Duero, op de linkeroever van de rivier, die hier breed is. De heuvels in het wijngebied dragen bij aan verkoeling van de oogst, want de wind waait altijd door de wijngaarden. De bodemstructuur bestaat vooral uit grindachtige gronden met klei en ronde kiezels – kenmerkend voor de rivierbedding.
Verdejo; correcte verdejo-geur, goede spanning, fruitig, licht citrus, correcte balans, licht parfumé, doordrinkwijn (12%) € 8,30

La Linda Chardonnay Unoaked, Luigi Bosca, Mendoza Valley, Argentinië 2019
De druiven voor deze La Linda Unoaked Chardonnay groeien op in het prachtige gebied Lujan de Cujo in de Mendoza. Leoncio Arizu, oprichter van Luigi Bosca, wilde destijds voor Bodega Luigi Bosca een speciale wijngaard aanleggen om een nieuwe range te gaan maken. Deze wijngaard noemde hij Finca La Linda, vanwege het prachtige gebied. Aanvankelijk werd hier enkel malbec aangeplant, maar al snel volgden er meerdere druivenrassen waaronder de chardonnay.
Chardonnay; rustige geur, fruit, zuren, chardonnay-toets, evenwichtig, gastronomisch inzetbaar (13,4%) € 7,49

Cabernet Sauvignon, Gallo Family Vineyards, California, Verenigde Staten 2019
Het verhaal begint met Ernest en Julio Gallo, twee immigranten uit Piemonte die in 1933 nabij het Californische Modesto een wijnbedrijf oprichten. Een opmerkelijke stap, omdat er sinds de drooglegging nog maar weinig wijnbouw over was. Tegenwoordig is Gallo het grootste familie-wijnbedrijf ter wereld en zijn 17 familieleden nog altijd direct bij het wijnhuis betrokken.
Cabernet sauvignon; correcte kleur, duidelijke cabernet-expressie, rijpe fruittonen maar ook florale toets, veel wijn, het fruit draagt het volle smaakpalet (13%) € 6,75

Celeste Verdejo
La Linda
Gallo Cab
Torres
wijngaard Torres
Stefani Vineyard

Stefani Vineyard, Gallo

Domaine Les Salices
Domaine Les Salices
Con Ella
Bottiere
SALICES
La Bottière

La Bottière

Con Ella

Con Ella

Con Ella Albariño, Cruz de Castillo, Rías Baixas, Spanje 2020
De oude wijngaard in de wijnstreek Rías Baixas is gelegen vlakbij de oceaan. De ranken staan nog net niet met hun wortels in de zee, dit bepaalt wel de smaak en geur van de wijn. De albariño krijgt veel zonuren maar ook ontzettend veel frisheid van de wind vanaf de oceaan. De wijngaard is op behoorlijke leeftijd een kan veel voeding halen uit de rijke bodem structuur. Een witte wijn vol met terroir en finesse.
Albariño; correcte kleur, intense geur, vrij rijpe aanzet, sappig, veel smaak, licht kruidig, rijk aan fruit, intens en breed van smaak, goede lengte (13%) € 14,15

La Bottière Sauvignon, Aimé Boucher, Touraine, Frankrijk 2020
Dankzij deze wijn heeft dit Franse wijnhuis La Bottière een indrukwekkende reputatie opgebouwd binnen de internationale gastronomie. Doordat de familie al ruim 135 jaar en zes generaties actief is in de Touraine, in het dorp Saint Georges sur Cher, heeft zij bijzonder veel kennis en ervaring in huis.
Sauvignon blanc; sappig, fruit, goede fraîcheur, rond en evenwichtig, correcte wijn (13,5%) € 9,10

Domaine Les Salices Pinot Noir, François Lurton, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2020
François Lurton, telg van de wijnbouwersfamilie uit Bordeaux, ontdekte in de jaren tachtig het potentieel voor de pinot noir-druif in het Franse Zuiden. Hij kocht het historische Domaine Les Salices, gelegen bij het vestingstadje Carcassonne, zo’n 30 km vanaf de Middellandse Zee. De Tramontana die hier uit het noordwesten waait zorgt, ook zomers, geregeld voor afkoeling en daar voelt de pinot noir zich uitstekend bij.
Pinot noir, rijping: 50% op rvs, 50% 1 tot 2 jaar op oude eiken barriques; fraaie kleurspiegel, goede pinot noir-aroma’s, eigen stijl, smaakvol, licht kruidig, pepertje, heel fruitig, passende houtinvloed, licht gekoeld goed doordrinkbaar (13%) € 10,25

Margaca Vinhos
Margaça Vinhos, Alentejo
Encosta das Perdizes, Margaça Vinhos, Alentejo, Portugal 2019
In 1973 kocht José Veiga Margaça kocht verschillende landgoederen in het oosten van de Alentejo en richtte hij de Sociedade Agrícola de Pias, genoemd naar het gelijknamige dorpje. Zijn passie voor oenologie en de kennis van de Alentejaanse terroir gaf hem de mogelijkheid om nieuwe productiemethoden uit te vinden en onder de naam Pias succesvolle wijnen te maken. In 1988 begon hij met de verkoop in 75 cl flessen.
Síria, antão vaz, gouveio; rijpe tonen en vulling in geur en smaak, evenwichtig en aangenaam, prima lengte (14%) € 7,99

Villa Rosa Colheita Selecionada, Adega de Cantanhede, Bairrada, Portugal 2019
Adega Cooperativa de Cantanhede, opgericht in 1954, is het grootste en een van de meest gerenommeerde wijnbedrijven in de Bairrada. De ongeveer 1200 actieve leden zijn samen goed voor 6 tot 8 miljoen kilo druiven per jaar. De wijnstokken worden in de Bairrada voornamelijk geteeld in de klei en kleikalksteengronden. De winters zijn lang en koel. De zomers warm, maar de tempratuur wordt enigszins getemperd door de invloed van de Atlantische oceaan.
Bical, arinto, maria gomes; eenvoudige geur en smaak, zuren staan wat apart, fruitig, bittertje, wat beperkt en straf (12,5%) € 8,75

Encosta das Perdizes, Margaça Vinhos, Alentejo, Portugal 2020
In 2016 besloten de nazaten van José Veiga Margaça om de naam Pias te vervangen door de achternaam van de oprichter van het bedrijf. Sindsdien heet het familiebedrijf Margaça Vinhos. Het landgoed meet inmiddels 700 hectare en 31 medewerkers houden zich in het dorp Pias bezig met de productie van druiven, wijn en olijven.
Aragonez, trincadeira, alicante bouschet; fraaie kleur, aangename open geur, prima blend, sappige, rijpe aanzet, mooi fruitig, leidende rol voor de alicante bouschet, voldoende spanning door de zuren, evenwichtig en plezierig, licht koelen (14%) € 7,99

Encosta wit
Villa Rosa
Encosta rood
Cantanhede
Quoin Rock Wines
Quoin Rock Wines
Stonedance
Namysto
3 Men
BEV
Black Elephant Vintners
Jaco van Niekerk
Jaco van Niekerk, Piekenierskloof/Stonedance

Granite White, Stonedance, Swartland, Zuid-Afrika 2020
De Stonedance serie wordt geproduceerd door de Piekenierskloof Wine Company. Zij betrekken de druiven van Fairtrade gecertificeerde wijngaarden voornamelijk in de regio Swartland. De combinatie van de koele Atlantische bries en de warme, droge zomers maken deze streek tot een van de belangrijkste wijngebieden van het land.
Chardonnay, chenin blanc, viognier; lichte geur, fruit, zuren, mooi vullend, aangenaam en dorstlessend, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding (12,5%) € 7,50

Namysto White, Quoin Rock, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018
Onder de bezielende leiding van de familie Gaiduk begon voor Quoin Rock in 2012 een nieuw tijdperk. De familie investeerde niet alleen in de restauratie van het 200 ha grote landgoed, maar ook in een toekomst waarin bezoekers in de ban zouden raken van de wijnen en de gastronomie. Architect Julia Gaiduk zorgde voor adembenemend design en interieur. Denis, Julia, patriarch Vitaly Gaiduk en hun team hebben een wijndomein van wereldklasse gecreëerd met een ‘fine dining’ restaurant.
Sauvignon blanc, sémillon; goede balans en spanning, druivenrassen herkenbaar aanwezig, doordrinkwijn (12,5%) € 13,50

Three Men in a Tub, Black Elephant Vintners, Franschhoek, Zuid-Afrika 2019
Doel van de drie oprichters van Black Elephant Vintners: het maken van spannende wijn van een zeer speciale plek, de Franschhoek Vallei, een van de oudste wijnbouwgebieden van de Kaap. Kevin Swart en Raymond Ndlovu (‘Olifant’ in een aantal Zuid-Afrikaanse talen) kregen gezelschap van wijnmaker Jacques Wentzel (‘Vintner’) om hun gezamenlijke droom te verwezenlijken. De achternamen werden gecombineerd tot de naam van het project.
Cabernet sauvignon, merlot, shiraz, aangevuld met een klein percentage ruby cabernet, pinotage en pinot noir; licht ontwikkelde kleur, rustige geur ondanks de verschillende druivenrassen, fruitig vanaf de aanzet, zachte mondaroma’s, rijpe tonen, licht smeuïg, toegankelijk, verleidelijk (14%) € 10,00

Santa Maria La Palma

Santa Maria La Palma, Sardegna

Blu, Santa Maria La Palma, Vermentino di Sardegna, Italië 2020
Vijftig jaar geleden kregen wijnboeren een aantal percelen toegewezen in de buurt van de stad Alghero in het noordwesten van Sardinië. Uit onderzoek bleek dat dit een perfecte locatie was voor wijnbouw. Tegenwoordig werken er 326 wijnboeren samen in de coöperatie Santa Maria La Palma. Zij zijn de kinderen en kleinkinderen van degenen die een halve eeuw geleden met kennis, toewijding en hard werken zijn gestart met het maken van fantastische wijnen.
Vermentino; toegankelijke, doordrinkbare wijn, goede balans, sappig fruit, mooie zuren, prettige ervaring (12,5%) € 10,25

Pinot Grigio Valdadige, Santa Margherita, Alto Adige, Italië 2020
Santa Margherita Gruppo Vinicolo kreeg de Winery of the Year Award 2021 van de prestigieuze Gambero Rosso. Santa Margherita wordt geroemd voor het produceren van uitstekende wijnen ondanks de grote schaal waarop geopereerd wordt: meer dan 700 hectare wijngaarden! Met andere woorden: kwaliteit in kwantiteit, een grootste prestatie. Santa Margherita Wine Group heeft hiervoor altijd geïnnoveerd en geïnvesteerd in technologische ontwikkeling, kwaliteitsverbetering en duurzaamheid.
Pinot grigio; ingetogen wijn, zuren staan wat apart, bijterig, correcte vulling, mist wat schakering en elegantie (12,5%) € 14,50

Valmell, Santa Maria La Palma, Cannonau di Sardegna, Italië 2019
Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië. Nog geen 20 jaar geleden lag de wijnproductie veel hoger dan nu. De huidige wijnbouw is kleinschaliger en men maakt aanzienlijk meer kwaliteitswijnen. Tegenwoordig zijn er 30.000 hectare wijngaarden en wordt er 500.000 hl wijn geproduceerd. Ongeveer 25% hiervan is DOC-geclassificeerd. Sardinië kent vele inheemse druivenrassen zoals de vermentino, cannonau en monica.
Cannonau; goede kleur, licht plantaardige tonen in combinatie met fruit, geur en smaak komen overeen, fruitige aanzet, passende zuren geven verfrissend accent, prima lengte (13,5%) € 10,95

Blu
Santa Margherita
valmell
Santa-Margherita

Wijnstok, Santa Margherita

Viña Aromo
Viña Aromo, Maule Valley
Caleuche wit
Chan de Rosas
Caleuche rood
Chan de Rosas

Chan de Rosas, Rías Baixas

Viña Aromo

Wijngaard Viña Aromo

Caleuche Reserve Chardonnay, Viña Aromo, Maule Valley, Chili 2020
De Maule-vallei is gelegen in het zuidelijke deel van de Central Valley. Dit gebied is het grootste met wijnstokken beplante gebied van heel Chili en kent een traditie van wijnbouw die teruggaat tot de 17e eeuw. Parallel aan het Andesgebergte en het kustgebergte, profiteert de Maule-vallei van aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht en regenval die beperkt is tot de wintermaanden. Deze omstandigheden zorgen voor gezonde druiven, met een hoge concentratie van kleur, smaken en aroma’s.
Chardonnay; 40% van de most fermenteert in Frans en Amerikaans eikenhout; schoon kleuroppervlak, nieuwe stijl chardonnay, goede expressie, vullend smaakpalet, iets te veel houtinvloed, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 6,95

Clásico Albariño, Chan de Rosas, Rías Baixas, Spanje 2019
De ervaring en de kennis die hij opdeed van het gebied en de albariño-druif, leidde oenoloog Marcos Lojo tot de selectie van twaalf wijnmakers in de Salnes Vallei met kwalitatief hoogstaande albariño-wijngaarden. Sommige daarvan zijn al ruim 70 jaar oud.
Albariño; vrij neutrale geur en smaak, crispy fruit, veel sap, goede vulling, correcte balans, aardig glas (13%) € 12,80

Caleuche Reserve Syrah, Viña Aromo, Maule Valley, Chili 2020
Volgens een Chileense legende is de Caleuche een spookschip dat door de fjorden van Zuid-Chili vaart, bestuurd door machtige tovenaars en bemand door zeelieden en vissers die door zijn spookachtige muziek aan boord worden gelokt en voor eeuwig tot slaaf zijn gemaakt. Het schip vaart ‘s nachts, met alle lichten aan en met geluiden alsof er een feest aan boord gaande is, maar verdwijnt snel weer, zonder enig spoor acher te laten. Degenen die de Caleuche zien of horen maar zijn lokroep weten te weerstaan, worden voor altijd een drijvend stuk hout of een zeedier.
Syrah, 60% rijpt 6 maanden in Frans (70%) en Amerikaans eikenhout (30%); licht paarse kleur, opvallende houtinvloed in de geur, daarna komt het fruit, commerciële smaak in de aanzet, rijp fruit, vullende aroma’s, syrahdruif krijgt niet echt kans om zich te ontplooien (14%) € 6,95

Josef en Martina Ehmoser

Josef en Martina Ehmoser

Wagram Terrassen Grüner Veltliner, Weingut Josef Ehmoser, Wagram, Oostenrijk 2020
Een ware ambassadeur van de beroemde Wagram regio. Afkomstig van grüner veltliner aangeplant op wijngaarden met veel löss in de bodem rond en in Grossweikersdorf. Josef is de derde generatie van zijn familie die actief is in de wijnbouw. Samen met zijn vrouw Martina runt hij het domein met veel passie en respect voor de natuur. Vogels en insecten zijn er net zo welkom als menselijke bezoekers!
Grüner veltliner; licht van kleur, evenwichtige geur, lekker fruitig, goede zuren, prima balans, mooie kruidige ondertoon, wijn voor iedereen, goede lengte (12,5%) € 9,95

Les Colanges, Domaine de la Creuze Noire, Saint-Véran, Frankrijk 2020
Saint-Véran is eigenlijk een beetje misleidende AOP want hij bestrijkt veel dorpen (Chânes, Saint Vérand, Leynes…) die allemaal Pouilly-Fuissé omsingeld hebben. Maar als de druiven afkomstig zijn van een van de krijthellingen – zoals deze Les Colanges – krijg je een kwaliteit die de generieke Saint-Véran ver overstijgt.
Chardonnay; beetje neutrale geur, sappige aanzet, smaakvol, veel fruit, goede zuren, vrij expressief middenpalet, lichte bitters, correcte wijn (13,5%) € 14,50

Ronan by Clinet, Château Clinet, Bordeaux, Frankrijk 2015
Wijn van het Jaar bij het 32e Proefschrift Wijnconcours. Ronan by Clinet – genoemd naar de eigenaar van Château Clinet, Ronan Laborde – is een 100% merlot die op hetzelfde château en volgens dezelfde filosofie gemaakt wordt als de Grand Vin. En de Grand Vin (ca. € 109,00 per fles) behoort iedere jaargang tot de beste Pomerols die er gemaakt worden. De merlot-druiven zijn afkomstig van verschillende terroirs om en nabij Pomerol, namelijk uit Côtes de Castillon, Côtes de Bourg en Lussac-Saint-Emilion.
Merlot, 12 maanden houtrijping; mooi ontwikkelde kleur, duidelijk merlot, souplesse alom in aanzet, mooi rijp fruit, floraal, tannine en kruiden, aangenaam smaakpalet, evenwichtige wijn met goede zuren (14%) € 11,95

Ehmoser
Colanges
Ronan
Fam Martin

Loic, Dominique en Christine Martin, Domaine de la Creuze

CLINET

Château Clinet

Gorghi Tondi
Annamaria en Clara Sala, Gorghi Tondi
Monte Tondo
Petite Selve
Dume Frappato
Château de la Selve

Florence en Benoît Chazallon, Château de la Selve

Monte Tondo

Florence en Benoît Chazallon, Château de la Selve

Monte Tondo, Monte Tondo, Soave Classico, Italië 2019
Niet ver van Verona liggen de 25 hectare omvattende wijngaarden van Gino Magnabosco. De Monte Tenda, Monte Foscarino en de Monte Tondo, heuvels waar de wijngaarden in het Soave-gebied hun naam aan ontlenen, staan garant voor wijnen met een aromatisch boeket. Het geheim zit in de kalkrijke dan wel vulkanische bodemgesteldheid. Dit geeft aan de wijnen een bijzondere mineraliteit en finesse. Voorwaarde is wel dat de rendementen laag zijn, zodat de wijnstokken de voedingsstoffen in de bodem optimaal kunnen benutten.
Garganega; vrij licht van kleur, ingetogen geur, sappig, rijpe smaakbeleving, vullend, mag iets meer schakering hebben € 11,10

Petite Selve, Château de la Selve, IGP Coteaux de l’Ardeche, Frankrijk 2020
Na zijn studie aan de wijnbouwschool in Beaune (Bourgogne) begint Benoît Chazallon in 2002, met hulp van zijn ouders, zijn eigen wijndomein in de Ardèche. Benoît is erg onder de indruk van het bijzondere klimaat (hete dagen en koude nachten met relatief grote temperatuurverschillen) en de bodemgesteldheid (zeer kalkrijk). In de wijngaard past hij naast biologische ook biologisch-dynamische principes toe. Door de rendementen beperkt te houden (max. 40 hl/ha) hebben zijn wijnen veel inhoud en complexiteit. De relatief koele nachten zorgen bovendien voor een opmerkelijke fraîcheur en elegantie in de wijnen.
Viognier, 111-122 meter hoog gelegen wijngaarden; licht van kleur, vrij ingetogen geurwaaier, nogal neutraal, sappige aanzet, verrassende vulling, fris, rijpe tonen, vrij levendige viognier met veel smaak, goede zuren en bitters, mooie lengte (12,5%) € 12,95

Dumé Frappato, Gorghi Tondi, Sicilia, Italië 2020
De wijngaarden van Tenuta Gorghi Tondi, eigendom van de gezusters Annamaria en Clara Sala, worden omgeven door een natuurreservaat ‘Lago Preola e Gorghi Tondi’ dat sinds 1998 officieel erkend wordt door het Wereld Natuur Fonds (WWF). De natuurlijke oase vormt een toevluchtsoord voor beschermde vogels als reigers, haviken en wilde eenden. Naast dat het een pittoreske indruk achterlaat, is dit natuurreservaat van grote waarde voor de omliggende wijngaarden. Het is Tenuta Gorghi Tondi dan ook alles aan gelegen om in harmonie met de natuur de wijngaarden te bewerken.
100% frappato, biologisch; licht van kleur, elegante aanzet, evenwichtig, fruitig, levendige zuurgraad, heel toegankelijk, licht gekoeld schenken in zomermaanden (12,5%) € 14,60

Domaine des Homs

Domaine des Homs

Cold Skin Maceration, Sandro de Bruno, IGP Veneto, Italië
Sandro de Bruno is de derde generatie van een wijnfamilie die op dit domein wijnen produceert. Het is een beer van een vent die in eerste instantie ontzag inboezemt, vervolgens ontwapenend en hartverwarmend blijkt te zijn, om tenslotte met zijn wijnen dat ontzag alsnog te rechtvaardigen. Ze zijn eigenwijs en getuigen van veel gevoel voor verfijning.
Garganega, biologisch, vin nature, orange wine; wat doffe kleur, heel aparte geur, spritzige aanzet, vriendelijk, sprankelend, prettig doordrinkbaar, terraswijn voor jonge generatie (11,5%) € 12,95

Rio dos Patos, Herdade do Sobroso, IGP Alentejano, Portugal 2020
Sofia Teixeira en haar man Filipe kochten in 2000 een ruïne en een grote lap grond op de oevers van de rivier Guadiana, de plek waar Sofia’s grootouders vandaan kwamen. De rolverdeling is traditioneel: Filipe is wijnmaker en beheert samen met een viticulturalist de wijngaarden, Sofia overziet het kantoor en de verkopen. De Romeinen maakten al wijn in deze regio, die na de Douro de meest omvangrijke van Portugal is.
Antão vaz, arinto, perrum; open geur, aangename aanzet, vullend en fruitig, correcte zuren, licht citrus, fijne bittertjes, prima balans, goede lengte, plezierige wijn (13%) € 9,00

L’ Amandier Cinsault, Domaine des Homs, Vin de France, Franrijk 2019
Jean Marc de Crozals is de derde generatie op het domein, hij leidt het vanaf 2000 en begon direct in dat jaar met conversie naar biologische wijnbouw. Tussen de maanden februari en april staan de amandelbomen rondom Domaine des Homs volop in bloei. Dit is ook het moment waarop normaal gesproken het bottelen plaatsvindt. Daar komt de naam Amandier (amandel) vandaan.
Cinsault; granaatkleur, aparte geur, naturel, vanaf de aanzet rijk aan sap, mooi rijp donker fruit, afgeronde tonen, evenwichtig, goede afdronk met lengte, licht gekoeld schenken (14%) € 11,50

cold skin
Rio dos patos
amandier
Sandro Bruno

Sandro Bruno

Herdade do Sobroso

Herdade do Sobroso