herdade-de-sao-miguel-wijnmakers-nuno-franco-en-alexandre-relvas-jr

Wijnmakers Nuno Franco en Alexandre Reivas Jr., Herdade-de-São-Miguel, Portugal

Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen van onderstaande 9 importeurs:

(w) Viña El Torreón Verdejo, Bodegas Pago Traslagares, Rueda, Spanje 2018
Wijnkoperij La Persistance € 11,00

(w) Inazio Urruzola, Getariako Txakolina, Spanje 2019
Wijnkoperij Okhuysen € 11,95

(w) The Grape Whisperer Sauvignon Blanc, Clos Marguerite, Marlborough, Nieuw-Zeeland 2019
Les Généreux € 12,30

(w) Avesso Superior, Casa de Vilacetinho, Vinho Verde, Portugal 2016
Wijnhoeve Matton € 12,50

(w) Les Gautronnières sur lie, Bonnet Huteau, Muscadet Sèvre & Maine, Frankrijk 2018
Vojacek Wijnen € 13,50

(r) Pizarras de Otero Mencía, Martín Códax, Bierzo, Spanje 2018
Vinites € 8,55

(r) A Cappela Joven Tempranillo, Monteabellón, Ribera del Duero, Spanje 2019
DGS WIJN € 8,95

(r) Antonio Menegotti, Bardolino Classico, Italië 2019
Artisan Wines € 9,25

clos-marguerite-wijnmaker-jean-charles-van-hove
Wijnmaker Jean Charles Van Hove, Clos-Marguerite, Nieuw-Zeeland

Les Généreux

Goede betaalbare sessie, wijnen met een duidelijke herkenbare druiventoets, toegankelijke beleving.

marlborough-the-grape-whisperer-sauvignon-blanc
veiga-da-princesa-rias-baixas-albarino
herdade-de-sao-miguel-alentejo-colheita-seleccionada
veiga-da-princesa-wijnmaker-manuel-mendez

Wijnmaker Manuel Mendez, Veiga da Princesa, Spanje

Herdade de São Miguel

Wijnmakers Nuno Franco en Alexandre Reivas Jr., Herdade-de-São-Miguel, Portugal

The Grape Whisperer Sauvignon Blanc, Clos Marguerite, Marlborough, Nieuw-Zeeland 2019
De in Bordeaux opgeleide oenoloog Jean-Charles van Hove bewerkt slechts tien hectare in de Awaterevallei, in het beroemde Marlborough. De kleine wijngaard met jonge stokken heeft een wat hoger rendement, maar de druiven worden streng geselecteerd voor optimale kwaliteit.
Sauvignon blanc; zeer stuivend, aangename geur, aanzet en smaak, goede presentatie sauvignon blanc, mooi fruit, crispy zuren, veel sap, goede bitters, doordrinkbaar, veel lengte, echte zomerwijn die bij veel mensen in de smaak valt (12,9%) € 10,80

Albariño, Verga da Princesa, Rîas Baixas, Spanje 2019
Met modern aangelijnde wijnstokken – dus geen traditionele pergola – en door efficiënt te snoeien, zorgt de getalenteerde wijnmaker Manuel Mendez voor meer zoninval en beluchting in zijn wijngaard. Bovendien zorgt de graniethoudende grond voor een natuurlijk laag zuurgehalte in de druiven.
Albariño; herkenbare aroma’s van de druif, vullend, breed, aromatisch, sappig, klein zoetje, bittertje, correcte balans, goede lengte, pretentieloze wijn voor bij het eten € 12,30

Colheita Seleccionada, Herdade de São Miguel, IGP Alentejano, Portugal 2018
Voor Alexandre Relvas, de eigenaar van São Miguel, begint wijn maken met veel aandacht voor het werk in de wijngaard. Alleen met optimaal rijpe druiven is hij in staat om volle én zachte rode wijnen te maken. Na de gisting rijpt de helft van de wijn ongeveer zes maanden in grote eikenhouten fusten. Hierna volgt de assemblage met de niet-eikengerijpte wijn. Zo ontstaat een fraaie balans tussen rijpe fruittonen en de invloed van het eikenhout.
Alicante bouschet, cabernet sauvignon, syrah, touriga nacional; correcte kleur, licht gestoofd fruit, soepel, aromatisch, aangenaam in geur en smaak, licht kruidige ondertoon, correcte lengte, vriendelijke wijn met prima prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 8,80

Harvest Castel Firmian

Oogst bij Castel Firmian, Trentino

DGS Wijn

Een vriendelijk geprijsde selectie voor iedereen.

Castel Firmian Pinot Grigio, Mezzacorona, Trentino, Italië 2019
Mezzacorona is de marktleider in de Noord-Italiaanse regio Trentino (Alto Adige). Ze beschikken over 2.400 hectare wijngaard met als belangrijkste druivenras de pinot grigio.
Pinot grigio; correct, beperkt, fruitig, zuren, licht bittertje in geur en smaak, evenwichtig (12,5%)
€ 9,50

Reserva Sauvignon Blanc, Montes Wines, Casablanca Valley, Chili 2019
Montes is toonaangevend in Chili en stond aan de basis van de kwaliteitsslag die het land heeft doorgemaakt. Aurelio Montes sr. werd hiervoor gekozen tot meest invloedrijke wijnmaker van Chili. Montes beschikt over vijf wijngaarden. Drie ervan bevinden zich in Curico Valley en twee in Colchagua Valley, samen beslaan zij een oppervlakte van 600 ha.
Sauvignon blanc; duidelijk sauvignon blanc, maar ook grassig, vrij dominante aroma’s, lekker, maar eendimensionaal (13%)
€ 9,50

A Cappela Joven Tempranillo, Monteabellón, Ribera del Duero, Spanje 2019
Een klassiek Spaanse tempranillo uit het toonaangevende gebied Ribera del Duero.
Tempranillo; intens van kleur, correcte geur, fruitig, sappig, eenvoudig maar lekker op smaak, goede vulling (13,5%)
€ 8,95

Castel Firmian
montes
A Cappela
Aurelio Montes Jr & Sr
Aurelio Montes Jr & Sr
Annamaria en Clara Sala
Annamaria en Clara Sala, Tenuta Gorghi Tondi, Sicilië

Artisan Wines

Leuke selectie met diverse en speelse wijnen met een eigen gezicht.

lanc_de_Noir_Gutswein_trocken_Weingut_Porzelt
Zibibbo Gorghi Tondi
Bardolino Classico
Andreas Porzelt

Andreas Porzelt, Pfalz

Wijngaard Cantina Menegotti

Wijngaard Cantina Menegotti, Italië

Blanc de Noir Gutswein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2018
Andres Porzelt, een bescheiden dertiger, enorm gedreven en behorend tot de grootste talenten van de Pfalz. Is het liefst zoveel mogelijk in de wijngaard en laat liever zijn wijnen spreken dan dat hij zelf aan het woord is. Wie de wijnen van Porzelt proeft, ontdekt dan ook de liefde, de passie en de band die Andreas heeft met de bodem, het klimaat, de druiven, de jaargang en de traditie.
50% spätburgunder, 50% schwarzriesling, biologisch; correcte geur, beetje neutraal, sappig, fruitig, allemansvriend (12%) € 11,25

Zibibbo, Tenuta Gorghi Tondi, IGP Terre Siciliane, Italië 2019
De wijngaarden van Tenuta Gorghi Tondi, eigendom van de gezusters Annamaria en Clara Sala, worden omgeven door het natuurreservaat Lago Preola e Gorghi Tondi dat sinds 1998 officieel erkend wordt door het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het is er Tenuta Gorghi Tondi dan ook alles aan gelegen om in harmonie met, en met respect voor de natuur de wijngaarden te bewerken. De wijnen kenmerken zich door hun zuivere en elegante stijl.
Zibibbo, biologisch, 3-6 maanden rijping op rvs; rijk aan geur, floraal, fruitig, vriendelijk, lekker, verrassend, goed inzetbaar bij Aziatische gerechten, verrassende droge wijn van de zibibbo-druif (moscato d’alexandria) (11,5%)
€ 7,95

Antonio Menegotti, Bardolino Classico, Italië 2019
De wijngaarden van de familie Menegotti zijn aangeplant op de uitlopers van de Alpen. De bodem bestaat hier voornamelijk uit morenisch gesteente: grote keien die in vroeger tijden door gletsjers zijn meegenomen. De veelal late oogst is handmatig, de druiven worden streng geselecteerd, terwijl in de kelder de nieuwste technologieën worden toegepast.
60% corvina, 40% rondinella, 3 maanden rijping op rvs; wat dunne kleur, kersenfruit in geur en smaak, eenvoudig en toegankelijk, leuke zomerwijn (12%)
€ 9,25

Terenzi

Terenzi, Toscane

Vojacek Wijnen

Geschakeerde inzending uit een hoger prijssegment. Opvallende wijnen, zeer divers en van uitstekend niveau.

Les Gautronnières sur lie, Bonnet Huteau, Muscadet Sèvre & Maine, Frankrijk 2018
Het wijngoed Bonnet-Huteau (Château La Tarcière) aan de rivier Sèvre Nantaise, een zijrivier van de Loire. Vierde generatie wijnmakers, sinds tien jaar geleid door Remi en Jean-Jacques Bonnet. Zeer goed adres voor authentieke wijnen gemaakt van de bijna vergeten melon de bourgogne.
Melon de bourgogne, biologisch; mooie kleurspiegel, ingehouden geur, vullend, spritzige aanzet, frisse toets, rechtlijnig, dorstlessend, prachtige aroma’s, mooie vulling, goed evenwicht, lengte, prima zomerwijn
€ 13,50

Balbino, Terenzi, Vermentino di Maremma Toscana, Italië 2019
Het wijngoed Terenzi ligt in Scansano in de Maremma Toscane en zij produceren Morellino di Scansano DOCG en DOC Maremma Toscane in rood en wit. Bekroond als opkomend wijngoed 2013 in de Gambero Rosso. Het huis staat garant voor kwaliteit en van persoonlijkheid van zijn wijnen.
Vermentino; licht van kleur, mooi gedoseerde geur, herkenbaar, fijne aroma’s van de vermentino, veel smaak, heerlijk fruitig en kruidig, schoon, uitstekende zuren, elegant en opwekkend, goede balans
€ 12,95

Eclat de Granite, Domaine Sérol, Côte Roannaisse, Frankrijk 2018
Bij de overname door Stéphane en Carine Sérol in 1996 besloeg dit domein 12 hectare. Ze gingen herplanten op het beste terroir van de granietgronden en kozen hierbij voor het lokale druivenras gamay saint romain. Compromisloos, druiven van hoge kwaliteit en volledige biodynamische wijnbouw.
Gamay saint-romain, biologisch; fraaie kleur, mooie rijpe tonen in geur en smaak, elegante vulling, knap gedoseerde geur, veel smaak, knappe tannine, fruitig, mooie kruidigheid, heerlijk rode zomerwijn
€ 13,95

Bonnet Huteau
Terenzi
Serol
Sérol

Domaine Sérol, Loire

Bonnet Huteau

Bonnet Huteau, Loire

Pago Traslagares, Rueda
Pago Traslagares, Rueda

Wijnkoperij La Persistance

Gedurfde keuzes uit een wat hoger prijssegment, inclusief verrassende wijn uit Valencia.

Vegamar Huella Merseguera
Vina_El_Torreon
La Playa Block Pinot Noir
Bodegas Vegamar, Valencia

Bodegas Vegamar, Valencia

Limari Valley, Chili

Limari Valley, Chili

Huella de Merseguera, Bodegas Vegamar, Valencia, Spanje 2019
Bodegas Vegamar (1999) ligt in Calles, ten noorden van Valencia. Het is omringd door hoge bergen die aflopen tot de oevers van de rivier. Ze bieden bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn.
Merseguera; ingetogen geur, beetje toegeplooid, veel smaak, breed, veel van alles, naast fruit ook klein bittertje, maaltijdwijn (12,5%)
€ 11,25

Viña El Torreón Verdejo, Bodegas Pago Traslagares, Rueda, Spanje 2018
Bodegas Tras Lagares (2009) ligt op de heuvels van Castilla y Léon en heeft 35 hectare grond. Het continentale klimaat wordt gekenmerkt door langdurige winters en hete, droge zomers. Door droogte is de druif genoodzaakt zijn watervoorraden diep uit de grindachtige grond te halen. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor het evenwicht tussen de suiker die de druif wint met de zon en de zuurgraad die niet verloren gaat tijdens de frisse nachten.
Verdejo; veel kleur, volle geur, licht crèmig in aanzet, breed, vullend van smaak, mooi bittertje, goede frisse zuurgraad, lengte (12%)
€ 11,00

Block Selection Pinot Noir Reserve, La Playa Winery, Límari Valley, Chili 2015
De wijngaard van La Playa beslaat 60 hectare en staat geplant op een kleibodem op 130 meter hoogte, zo’n 55 km van de Chileense kust en 130 km ten zuiden van Santiago. Het exceptionele klimaat met mist in de ochtend, brandende zon in de middag en koele wind uit Stille Oceaan zorgen voor perfecte groeiomstandigheden voor de druiven.
Pinot noir, duurzaam, 4 maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken; lichte kleurvertekening aan de rand, goed gedoseerde aroma’s van fruit en druif, hout wellicht iets te dominant aanwezig (14%)
€ 12,25

Quinta de Plansel

Quinta de Plansel, Alentejo

Wijnhoeve Matton

Knappe selectie uit serieuze prijscategorie. Interessante en minder voor de hand liggende wijnen uit Portugal.

Avesso Superior, Casa de Vilacetinho, Vinho Verde, Portugal 2016
Vinho Verde kennen de meeste wijndrinkers als ultrafrisse, licht alcoholische niets-aan-de-hand-wijn. Kenners weten dat hij in soorten en maten komt. Staat er ‘Superior’ op het etiket en is hij alleen gemaakt van de avesso-druif, dan heeft de maker serieuzere bedoelingen.
Avesso; veel kleurintensiteit, goudgeel, brede geurwaaier, evenwichtige aanzet, vullend, rijp, aromatisch, goede balans en intensiteit, rijke wijn, goed inzetbaar in gastronomie (13,5%)
€ 12,50

Espumante Bruto Reserva, Caves São João, Bairrada, Portugal 2016
Niet veel mensen weten dat in Portugal prima bubbels worden gemaakt. De meeste in Bairrada in het midden van het land. Caves São João heeft zich er zelfs in gespecialiseerd. Portugezen persen gebiedseigen druiven voor hun bubbels. De bical wordt vaak gebruikt vanwege zijn frisse zuren. Dit keer heeft hij gezelschap van de wat aromatischer maria gomes.
Arinto, maria gomez, bical, chardonnay; zeer veel mousse, duidelijke bitters van het hout, hoge zuren, licht bloesem en lychees, goede spanning, licht crèmig, blijft in goede conditie, maaltijdwijn voor de zomer (12,5%)
€ 13,00

Plansel Selecta Homenagem ao Thomas, Quinta de Plansel, IGP Alentejano, Portugal 2015
De trincadeira vind je in heel Portugal, maar vooral in Alentejo. Wijnmakers mengen hem doorgaan met andere typisch Portugese druiven. Quinta da Plansel doet dat anders. Misschien omdat dit wijnhuis is gesticht door de Duitser Hans Jörg Böhm en zijn dochter Dorina Lindemann de wijnen maakt.
Trincadeira; licht ontwikkelde rand, rijke geur, fruitrijke aanzet, aroma’s van de druif, vrij pittig, maaltijdwijn (14%)
€ 11,25

Avesso Superior, Casa de Vilacetinho
Espumante Bruto Reserva, Caves São João
Plansel Selecta
Caves Sao Joao

Caves São João, Bairrada

Avesso wijngaard, Casa de Vilacetinho

Avesso wijngaard, Casa de Vilacetinho, Vinho Verde

Bodegas Jose Pariente
Bodegas José Pariente, Rueda

Vinites

Prima prijs-kwaliteitverhouding, functionele wijnen van spannende druiven.

Librandi Ciro
Jose Pariente Verdejo
Codax Mencia
Bodegas Martin Codax

Bodegas Martín Códax, Bierzo

Familie Librandi

Familie Librandi, Calabrië

Segno Librandi, Librandi, Cirò, Italië 2019
De cirò bianco is de klassieke wijn van de streek, op basis van 100% greco bianco. Een witte druif die is geboren voor een warm klimaat als dit, en die daarin een verrassende frisheid weet te behouden. De druiven komen van een kalkhoudende kleigrond, waar de rijping van de druiven perfect kan verlopen, door een goede balans tussen mineralen en voeding in de bodem.
Greco; correcte kleur, prima geur van de greco-druif, fruitig en goede zuren, finesse, goede balans, dorstlessend, wijn voor iedereen, veel lengte
€ 10,00

Verdejo, José Pariente, Rueda, Spanje 2019
De wijngaard wordt gekenmerkt door een platform van losse stenen, is arm aan organisch materiaal en heeft ontsluitingen van kalksteen op de hogere niveaus. Het plaatselijke klimaat, continentaal met een Atlantische invloed, dwingt de wijnstokken tot diep in de ondergrond te reiken op zoek naar water.
Verdejo; elegante geur, aromatisch, nog wat toegeplooid, prachtige zuurgraad, mooi gerijpte tonen, evenwichtig, vullend en spannend, prima lengte, gastronomische wijn van een van de beste wijnhuizen in Rueda
€ 13,25

Pizarras de Otero Mencía, Martín Códax, Bierzo, Spanje 2018
Martin Codax geniet grote faam als producent van heerlijke Rias Baixas. De afgelopen jaren is daar de productie van wijnen uit Bierzo bij gekomen, iets meer landinwaarts, richting León. Bierzo is dé streek voor rode wijnen op basis van de lokale mencía. In dit heerlijke koele klimaat levert deze druif heerlijke fruitige en soepele wijnen op.
Mencía; transparante frisse geur, soepele aanzet, fruitig middenrif, geur- en smaaktonen komen overeen, heerlijk doordrinkbaar, warme druif maar in frisse conditie, mooie zomerwijn, goede huiswijn/arrangementswijn
€ 8,55

Johan Kruger, Stellenbosch

Johan Kruger, Stellenbosch

Wijnkoperij Okhuysen

Interessante wijnen, uitstekend voor dit seizoen, mooie variatie.

Inazio Urruzola, Getariako Txakolina, Spanje 2019
Een heerlijke wijn bij de pintxos-keuken van San Sebastián en dé oesterwijn bij uitstek. Gemaakt van de autochtone druif hondarribi zuri, aangevuld met chardonnay en petit courbu. De hondarribi zuri geeft de wijn het typische tintelend frisse karakter en maakt het een heerlijk opwekkend aperitief.
80% hondarribi zuri, 15% chardonnay, 5% petit courbu; licht uiterlijk, helder, spritzige aanzet, frisse hoge zuren, sappig, wijn past uitstekend bij het zomerse weer, dorstlessend, met op het einde levendige bitters, inzetbaar als aperitief en bij schaaldieren en salades (10,5%)
€ 11,95

Allo, Quinta de Soalheiro, IGP Minho, Portugal 2019
De Allo is een hommage van wijnmaker Luis Cerdeira aan de bekende tv-serie en is een levendige wijn, op basis van alvarinho (al) en loureiro (lo). De eerste druif brengt structuur, de tweede zorgt voor aromatische tonen.
Loureiro, alvarinho; vullende geur, aroma’s van de druiven, evenwichtig smaakpalet, licht spritzig, vitaal, goede spanning en lengte, heerlijk als aperitief en bij zomerse gerechten
€ 9,40

Forgotten Vineyards Shiraz, Kruger Family Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018
Johan Kruger weet ons iedere keer weer te verrassen. Deze elegante ‘Forgotten Vineyards Shiraz’, afkomstig van druiven van koelere wijngaarden bij Stellenbosch met een bodem van verweerd graniet, heeft meer het Europese karakter van syrah.
Shiraz; heel veel kleur, donkerrood/mauve, opvallend fruitige geur, charmante stijl, goede balans, veel fruit en vulling, hoog alcoholgehalte (14,5%)
€ 8,95

Txakolina - Urruzola
Soalheiro-Allo
Kruger Shiraz
Urruzola, Spaans Baskenland

Urruzola, Spaans Baskenland

Quinta do Soalheiro Luis Cerdeira

Luis Cerdeira, Quinta do Soalheiro, Minho

Nadia Barnard, Waterkloof

Nadia Barnard, Waterkloof, Stellenbosch

waterkloof cinsault
Seriously Cool Cinsault, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018
Paul Boutinot is sinds 2004 de drijvende kracht en inspirator op Waterkloof Estate in Somerset West. Wijnbouw in vele facetten, duurzaam, biologisch en biodynamisch. Door de oude ‘bush vines’ heeft deze wijn een uitgebalanceerde tanninestructuur en mooie lengte.
Cinsault; flauwe rode kleur, evenwichtige cinsault-aroma’s, smakelijke aanzet, gerijpt fruit, zachte aroma’s, geur- en smaaktonen komen overeen, elegant maar intens, mooie balans (13%)
€ 12,95