Andres Iniesta

Andres Iniesta, topvoetballer en wijnproducent

Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen.
Het thema ‘Zomerwijn’ leent zich voor verschillende interpretaties, zo bleek wel, en dat maakt de gehele inzending er des te interessanter op. Want denk je bij ‘zomerwijn’ aan een verkwikkend glas op een strandterras? Of eerder aan die licht gekoelde rode wijn die je tijdens een zwoele zomeravond in Spanje bij het eten dronk? We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties.
Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen onder de wijnen die onderstaande importeurs instuurden:
(w) Corazon Loco, Andres Iniesta, Manchuela, Spanje 2019
Heisterkamp Wijnkopers € 7,65

(w) Gavarez, Borges, Vinho Verde, Portugal
Verbunt Verlinden € 4,95

(w) Quinta do Crasto, Douro, Portugal 2019
Wijnhandel Van Ouwerkerk € 11,25

(w) Naia, Bodegas Naia, Rueda, Spanje 2018
Wine & Spirits € 13,95

(w) Grillo, Augustali, Sicilia, Italië 2019
Wijnhandel Léon Colaris € 9,95

(r) Pfeffersburger Edelvernatsch, Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2018
Wijnimport J. Bart € 9,75

(r) Attitude Pinot Noir, Pascal Jolivet, IGP Val de Loire, Frankrijk 2019
Oud Reuchlin & Boelen € 12,89

Virginia Willcock, Vasse Felix
Wijnmaker Virginia Willcock, Vasse Felix

Wijnimport J. Bart

Drie zomerwijnen voor aan tafel, qua prijs en qua karakter redelijk dicht bij elkaar: aromatisch en gevuld, rijp en rijk.

Vasse Felix Classic Dry White
Granbazan Verde
Nals Margreid Schiava
Granbazan

Bodegas Granbazán, Rías Baixas

Nals Margreid, Alto Adige

Nals Margreid, Alto Adige

Classic Dry White, Vasse Felix, Margaret River, Australië 2019
Deze wijn is een echte klassieker in Australië. Al sinds 1987 is deze voor Margaret River typische blend het schoolvoorbeeld en de referentie voor deze stijl, die zeker in Australië een vaste waarde heeft in de wijnkoelers op de terrassen en bij bbq’s.
66% sémillon, 34% sauvignon blanc; rustige geurwaaier, goede gele fruittonen, heel licht plantaardig, rijp, licht vettige aanzet, veel fruit, mooi smaakpalet, knappe blend, rijpe en rijke aroma’s, veel lengte (13%) € 10,75

Albariño Etiqueta Verde, Bodegas Granbazán, Rías Baixas, Spanje 2019
De nieuwe, nog jonge, Chileense wijnmaker met veel ervaring in de Mosel heeft hier een extra laag complexiteit en textuur toegevoegd.
Albariño; licht goudgeel van kleur, redelijk gesloten geur, aromatisch maar gedoseerd, rijp en rijk, vullend, karaktervolle wijn met veel lengte (12%) € 11,50

Pfeffersburger Edelvernatsch, Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2018
Een edelvernatsch van de met kiezels bezaaide steile hellingen van de St. Magdalena wijngaarden met 6 maanden in grote houten foeders.
Schiava; beschaafde geur- en smaakaroma’s, prima fruitexpressie, frisse zuren, evenwichtig, goede prijs-kwaliteitverhouding, helder en transparant, prettig drinkbare en goed inzetbare rode zomerwijn (12%) € 9,75

Abbaye Valmagne

Abbaye Valmagne

Heisterkamp Wijnkopers

Gevarieerde keuze, uiteenlopend in prijs en stijl. Van eenvoudig, fris en fruitig via kruidig, aromatisch en spannend tot elegant, levendig en vullend.

Corazon Loco, Andres Iniesta, Manchuela, Spanje 2019
Barcelona-speler Andres Iniesta begon tijdens zijn voetbalcarrière een wijnbedrijf. Hier in het diepe zuiden van Spanje op de hoogvlakte produceert hij wijnen die passen in de moderne Spaanse wijnmakerstraditie: jonge, frisse, sappige wijnen met een gek hart.
Sauvignon, verdejo; licht stuivende geur, redelijk intens, vriendelijke instapwijn, fruitig, evenwichtig, goede zuren, toegankelijk, goede zomerwijn voor een vriendelijke prijs (12%) € 7,65

Grüner Veltliner, Weingut Hiedler, Niederösterreich, Oostenrijk 2019
Ludwig Hiedler jr. is op dit moment de wijnmaker. Deze wijn van jonge stokken heeft een afwijkende uitstraling, omdat de jonge stokken nog net niet klaar zijn voor het grote werk. Dat maakt deze wijn juist zo spannend en veelbelovend voor de rest van het assortiment.
Grüner veltliner; serieuze geurwaaier, mooi sap, vullend, schoon, levendig, knappe inhoud, elegante stijl, veel lengte (12,5%) € 11,62

Portalis, Abbaye Valmagne, Languedoc, Frankrijk 2017
Portalis verwijst naar Jean Baptiste Portalis, die in 1920 de wijnkelder bouwde volgens de principes van de zwaartekracht. De syrah, mourvèdre en grenache zijn ouder dan 30 jaar. Ze groeien op de hellingen van de Collines de la Moure, in een bodem van kalkhoudende leem.
Syrah, mourvèdre, grenache, biologisch; intense kleur en geur, vooral kruidige tonen in smaak, vullend, aromatisch, spanning, goede zuren en balans, knappe rode wijn voor de zomermaanden (13,5%) € 14,00

Iniesta Corazon
Hiedler GV
Portalis Rouge
Andres Iniesta
Andres Iniesta
Ludwig Hiedler Jr

Ludwig Hiedler Jr

Casa de la Ermita winery
Casa de la Ermita, Jumilla

Verbunt Verlinden

Drie wijnen die wat verder uiteen liggen qua prijs. Geschikt voor een breed publiek, fris en fruitig, verrassend tot serieus inzetbaar.

Gavarez
Casa de la Ermita
Piron_BeaujolaisVillages
Dominique Piron

Dominique Piron, Beaujolais

Gavarez, Borges, Vinho Verde, Portugal
De wijn is afkomstig uit de Vinho Verde regio, in het uiterste noordwesten van Portugal. Door de invloed van de Atlantische Oceaan ontstaan heerlijk verfrissende wijnen. Azal, pedernã, trajadura, avesso, loureiro; bijna waterachtig uiterlijk, pétillant in aanzet, fris, fruitig, leuke zuren, directe wijn, dorstlessend, goede prijs-kwaliteitverhouding (8,5%) € 4,95

Casa de la Ermita, Jumilla, Spanje 2019
Het wijngebied Jumilla ligt in de provincie Murcia in het oosten van Spanje.
Viognier, biologisch; redelijk veel kleur, brede geurwaaier, aromatisch en vullend, heel aparte viogniergeur, fruitig, zuren en bitters, aangenaam glas (12,5%) € 7,95

Domaine Piron, Beaujolais Villages, Frankrijk 2018
De wijnstokken voor de Beaujolais Villages vinden we in de heuvels van de noordelijke helft van Beaujolais. Oostelijk gelegen, profiteren ze van een zanderige en granieten bodem met kleine stenen die de warmte van de zon opnemen, die in de nacht weer wordt teruggeven aan de wijngaard. Zo blijft de natuurlijke frisheid van de druif behouden.
Gamay; fraaie kleur, fruitige en licht aardse geur, soepele aanzet, evenwichtig, lekkere gamay-aroma’s, smaakvol, pittige kruiden, lengte (12,5%) € 11,95

Familie Korrell

Familie Korrell, Nahe

Wijnhandel Van Ouwerkerk

Drie wijnen in een wat hoger prijs- en kwaliteitsegment. Serieuze wijnen met rijp fruit, goede vulling en aangenaam van smaak.

Quinta do Crasto, Douro, Portugal 2019
Quinta do Crasto wordt momenteel gerund door Jorge & Leonor Roquette. Met hun zonen Miguel en Tomás en dochter Rita is de opvolging in goede handen. Hoewel de Douro vroeger enkel bekend was om de portwijnen genieten de stille wijnen van Quinta do Crasto ondertussen een gigantische internationale waardering. 40% viosinho, 30% gouveio, 30% rabigato, 15% rijpt 3 maanden op gebruikt Frans eiken, 85% rijpt op rvs; gedoseerd samengestelde geur, redelijk strak, mix van rijp fruit, sap en aangename zuren, mooie balans, prima witte zomerwijn (13%)
€ 11,25

Due Uve, Bertani, IGP Venezia Giulia, Italië 2019
Bertani was een van de eerste producenten die Veronese wijnen exporteerden. Beroemd werd hun Secco- Bertani Valpantena, nog steeds in productie is, meer dan 150 jaar later. Bertani is vooral vermaard om haar fantastische amarones waarvan zij nog verschillende oude jaargangen uit voorraad kunnen leveren.
50% pinot grigio; 50% sauvignon blanc; zeer licht van kleur, stuivende geur waarin sauvignon blanc de overhand heeft, heel fruitig, vullend, sappig, heel licht parfumé (12,5%)
€ 10,75

Spätburgunder, Weingut Korrell, Nahe, Duitsland 2018
Het Weingut Korrell Johanneshof werd opgestart in 1832 in het hartje van de Nahe streek en wordt nu geleid door de 6de generatie Martin en Britta Korrell. Het zeer traditionele domein met zijn 25 ha. wijngaarden behoort tot een van de beste domeinen in de Nahe streek en tot de top 100 van de wijndomeinen in Duitsland.
Spätburgunder, 2 à 3 maanden houtrijping; prima geur- en smaaktonen, sappig, vullend, goede balans, lekker op de tong, aangename rode wijn (13,5%)
€ 12,75

Crasto white
Due Uve Bertani
Korrell Spatburgunder
Druiven van Bertani

Druiven van Bertani

Quinta do Crasto

Quinta do Crasto

Laura Sanz, Naia
Laura Sanz, wijnmaker Bodegas Naia, Rueda

Wine & Spirits

Prijzen liggen dicht bij elkaar en zijn van een wat hoger segment. Prima zomerwijnen van serieus niveau, gevarieerd in stijl en alle drie met een redelijk eigen karakter.

Naia
La Scolca Valentino
Topf Zweigelt
Familie Topf

Familie Topf, Kamptal

Chiara Soldati, wijnmaker La Scolca

Chiara Soldati, wijnmaker La Scolca, Gavi

Naia, Bodegas Naia, Rueda, Spanje 2018
Bodegas Naia ligt in La Seca, dat wel beschouwd wordt als dé grand cru van Rueda. De wijngaard is eigendom van Bodegas Naia en 23,5 hectare groot. De wijnstokken zijn hier maar liefst 80 tot 130 jaar oud. Door de ligging van de wijngaarden, de rijke grond, een uitzonderlijk goed klimaat en oude wijnstokken is wijnmaker Laura Sanz in staat om de beste wijnen van de regio te maken.
Verdejo, vergisting 15% op Frans eiken; mooie gedoseerde geur, evenwichtig, veel sap, afgerond, fruitig en bloemig, mooie kruidigheid, rijpe tonen, serieus glas (13%)
€ 13,95

Valentino, La Scolca, Gavi, Italië 2018
De naam La Scolca stamt af van ‘sfurca’ dat uitkijkpunt betekent. In het verleden stond hier een boerderij die als uitkijkpost diende. La Scolca is het oudste wijnbedrijf in de regio en wordt nog steeds geleid door dezelfde familie. De wijnen van La Scolca worden internationaal geroemd door vele sterren en de Gavi dei Gavi ‘Black Label’ is zelfs de huiswijn van Queen Elizabeth.
Cortese; duidelijke aroma’s van de druif, opvallende bitters in geur en smaak, daarnaast hoge zuurgraad, veel sap, goede balans, bloemig en fruitig, crispy, eerder maaltijdwijn (12%)
€ 13,95

Zweigelt, Weingut Topf, Kamptal, Oostenrijk 2017
Wijnhuis Topf van eigenaar Hans Topf uit Strass bestaat al sinds 1751 en is een waar familiebedrijf, gerund door gepassioneerde wijnmakers met veel liefde voor de natuur. Wijngebied Kamptal is gelegen in de deelstaat Niederösterreich en ligt op ongeveer een uur rijden van Wenen. Het is een van de kleinere wijnbouwgebieden en dankt zijn naam aan de rivier de Kamp die er dwars doorheen stroomt.
Zweigelt, 3 maanden houtrijping; transparante, mooie geur, licht gerookte aroma’s en floraal, daardoor atypisch, evenwichtige rode wijn (12,5%)
€ 12,95

Familie Wellanschitz

Familie Wellanschitz, Burgenland

Wijnhandel Léon Colaris

De wijnen liggen in prijs dicht bij elkaar. Het zijn stuk voor stuk goed gekozen zomerwijnen, gemaakt van niet al te voor de hand liggende druivenrassen.

Grillo, Augustali, Sicilia, Italië 2019
Lang ‘sur lie’ en daarom een behoorlijke vulling en diepgang. Tevens heerlijk fris van stijl voor Siciliaanse begrippen. Nieuw in het assortiment.
Grillo, biologisch; veel kleur, brede geurwaaier, serieuze aanzet, fruitig en bloemig, licht spritzig, heel fris en schoon, levendig van smaak, intens, uitstekend bij warm weer (13%)
€ 9,95

Pepa Porter Godello, Adegas Terrae, Monterrei, Spanje 2019
Moderne stijl Godello in een hip jasje – nieuw in het assortiment.
Godello; frisse geur, fruitig, beetje floraal, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, goede zuurgraad, doordrinkbaar, prima balans, veel lengte, echte zomerwijn (13%)
€ 10,95

Blaufränkisch Klassisch, Weingut Wellanschitz, Burgenland, Oostenrijk 2018
Top combo van dik verleidelijk fruit en de typische fraîcheur van blaufränkisch. Uiteraard iets koeler serveren.
Blaufränkisch, circa 12 maanden rijping in grote eiken vaten; granaatrood uiterlijk, duidelijk blaufränkisch, aardse tonen, goede balans, mooi donker fruit (13%)
€ 10,95

Augustali Grillo
Godello Pepa Porter
Wellanschits Blaufrankisch
Fam Augustali

Finella en Vincenzo Augustali, Sicilië

Wijnmaker Gaincarlo Lenotti, Veneto
Wijnmaker Gaincarlo Lenotti, Veneto

Oud Reuchlin & Boelen

Redelijke spreiding in prijs. Eén wijn bestemd voor een breed publiek en twee voor de meer ervaren wijnliefhebber. Goede variatie aan stijlen.

Colle dei Tigli
Lurton Verdejo
Attitude PN Jolivet
François Lurton

François Lurton

Colle dei Tiglei, Cantine Lenotti, IGP Veneto, Italië 2019
Meerdere malen uitgeroepen tot Mosselwijn van het jaar. De Colle dei Tigli komt van de wijngaarden gelegen op oude heuvels waarop ook Lindebomen staan (’tigli’ is Italiaans voor lindebomen). De wijngaarden liggen aan de oostkant van het Gardameer.
50% cortese, 50% garganega; neutrale geur, sappig, vullend, vooral fruitig, prima balans, wijn voor breed publiek
€ 7,99

Hermanos Lurton Verdejo, François Lurton, Rueda, Spanje 2018
Lurton beschikt over 12 hectare wijngaard die met verdejo beplant is. De aanplant gebeurde tussen 2005 en 2008 en is dus nog vrij jong. Daarom wordt bij een klein aantal gecontracteerde wijnboeren druiven bijgekocht om de hoge kwaliteitstandaard van Francois Lurton in ere te houden.
Verdejo; meer vulling en rijping, veel sap, aromatisch, goed samengesteld, serieuze wijn (13%)
€ 10,50

Attitude Pinot Noir, Pascal Jolivet, IGP Val de Loire, Frankrijk 2019
Huiswijn bij Restaurant Bord’eau in Amsterdam, net als de Attitude Sauvignon Blanc en de Attitude Rosé.
Pinot noir; fruitig en structuur, heel schoon, balans, licht vegetaal, plezierige rode zomerwijn (13,5%)
€ 12,89