Laurent Miquel

Laurent Miquel, Pays d’Oc

Net als vorig jaar nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van vier of vijf artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. En de animo om deel te nemen bleek nog groter dan vorig jaar. We publiceren de wijnen in vier of vijf afleveringen.
Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen onder de wijnen die onderstaande importeurs instuurden:

(r) La Peau de l’Ours, Domaine de la Marinière, Chinon, Frankrijk 2020
Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton € 13,95

(w) Mar de Frades Albariño Atlántico, Bodegas Ramon Bilbao, Rías Baixas, Spanje 2020
Verbunt Verlinden € 15,95

(w) Godello, Adega A Coroa, Valdeorras, Spanje 2019
Los Sueños de Lo Capitán € 14,95

(r) Pinot Nero, Cembra Cantina di Montagna, Trentino, Italië 2019
Vinites € 11,45

(r) Syrah, Vinhas de Pegões, IGP Península de Sétubal, Portugal 2020
Henri Bloem € 5,95

(w) Gravel, Weingut Faust, Rheingau, Duitsland 2019
Pierre Ache Wijnen € 12,50

(w) 4-Hegy Olaszrizling, Laposa, Badacsony, Hongarije 2019
Lekkers Uit Hongarije € 12,50

(w) Sauvignon Blanc & Riesling, Kalkbrenner & Espenschied, Rheinhessen, Duitsland 2019
Champagnist € 15,45

exuberant
torremossa
Peau de l'Ours
Domaine de la Marinière
Domaine de la Marinière
Calçada
Quinta da Calçada
Exuberant, Quinta da Calçada, IGP Minho, Portugal 2019
In 1927 startte Antonio de Lago Cerqueira met de productie van vinho verde in Casa de Calçada in Noord-Portugal. Tegenwoordig wordt dit voortgezet door de familie Mota. Het moderne bedrijf beschikt over 40 hectare aan wijngaarden in het subdistrict Amarante, een van de negen districten binnen het Vinho Verde-gebied. Amarante is hoger gelegen met een warmer klimaat, vergeleken met de andere districten. De kenmerkende lichte vinho verde-sprankeling zorgt ervoor dat de aroma’s uit het glas springen.
Albariño, azal, loureiro; correcte kleur, aparte geurwaaier, homogeen, evenwichtige aanzet, geuraroma’s komen terug in smaak, rijpe tonen, opvallende zuren en passend bittertje, mooie vulling, goed inzetbaar in gastronomie, wat koelen in zomermaanden, goede lengte (13%) € 10,95

Torremossa Fiano, Masseria Li Veli, IGP Salento, Italië 2020
Historisch gezien waren masseria’s versterkte boerenhoeves. Ze vinden hun oorsprong in de tijd van de Normandische veroveringen (ca. 911- 1134). Later werden het buitenhuizen van hooggeplaatsten. Masseria Li Veli werd door de Italiaanse econoom Marquis Antonio di Viti de Marco gebouwd op de overblijfselen van een middeleeuwse masseria. Hier brengt de familie Falvo onder het ASKOΣ-project (Grieks voor ‘karaf’) bijna verloren gegane, authentieke, regionale druivenrassen terug op het internationale wijntoneel.
Fiano; fraaie kleurspiegel, geschakeerde geur, vullend, aromatisch, evenwichtige aanzet, rijpe tonen, opvallende zuren en passend bittertje, mooie vulling, goed inzetbaar, iets meer koelen in zomer, gastronomisch breed inzetbaar (13%) € 12,75

La Peau de l’Ours, Domaine de la Marinière, Chinon, Frankrijk 2020
Domaine de la Marinière in het oosten van Chinon is sinds 1965 eigendom van de familie Desbourdes. Het was Renaud Desbourdes die het domaine in de jaren tachtig en negentig omvormde van gemengd boerenbedrijf tot serieus wijngoed. Zijn zoon Boris zette de stap naar biologische teelt en verkreeg in 2018 het certificaat. Hij beschikt over 15 hectare aan wijngaarden die gemiddeld 30 jaar oud (met enkele percelen van 50-60 jaar) zijn en staan aangeplant op heuvels met kiezelrijk zand en kalksteen.
Cabernet franc; fraaie kleur, donkerrood met paarse reflex, sappige aanzet, zwart fruit, hoge zuurgraad maakt middenpalet levendig en strak, goede balans, schone expressie van cabernet franc, levendige chinon, gekoeld schenken, verrassende zomerwijn (12%) € 13,95

Laurent Miquel

Laurent Miquel

Solas Réserve Viognier, Laurent Miquel, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2020
Op de beste terroirs in de Pays d’Oc heeft Laurent Miquel zijn wijngaarden. De arme kalkbodem zorgt voor een lagere opbrengst, maar heeft een positief effect op de smaak van de wijn. Door een lage opbrengst per hectare herbergt de druif een hogere aromatische concentratie. Het huwelijk van Laurent en Neasa Miquel staat symbool bij deze witte wijn, Laurent Frans en Neasa Iers. Solas betekent in het Iers ‘licht’ en zorgt in het oude Frans voor plezier en genot, precies zoals deze wijn.
Viognier, vegan; lichte kleur, redelijk neutrale maar elegante viogniergeur, toegankelijk, citrus, zuren, levendig, bitters, correcte balans, dorstlessend, goede terras/strandwijn (13%) € 9,95

Mar de Frades Albariño Atlántico, Bodegas Ramon Bilbao, Rías Baixas, Spanje 2020
Finca Valiñas – zoals de wijngaard van Mar de Frades heet – rust op een terrasvormige helling van de berg Valiñas. Vanaf deze plek heeft men een compleet uitzicht over bijna de gehele Salnes vallei en ligt de riviermonding van Arosa prominent in beeld. De albariño-druif groeit op een uiterst arme grond en staat zeer ondiep in de grond. Mede hierdoor vangt het een koele Atlantische zeebries op. De bodem bestaat verder zand, gevormd uit graniet, waardoor de druiven veel mineralen bevatten.
Albariño, biologisch; correcte kleur, rustige geur, redelijk neutraal, aangename aanzet, mooi wit fruit, frisse zuren en bitters, doordrinkbaar, evenwichtige wijn, goede crispy toets in afdronk (12,5%) € 15,95

Dornfelder trocken, Ellermann Spiegel, Pfalz, Duitsland 2018
In 2006 nam Frank Spiegel circa 48 hectare wijngaard van zijn stiefvader Harald Ellermann over. Hij hernoemde het wijnhuis vervolgens naar Ellermann-Spiegel. In korte tijd heeft Frank het bedrijf omgevormd van bulkleverancier naar kwaliteitshuis met eigen bottelingen. De wijngaarden zijn gelegen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz. Hier profiteeren de druiven in het gebied van een uniek microklimaat, waar de druiven tot optimale rijping komen.
Dornfelder, 12 maanden houtrijping; heel veel kleurdiepte, goede zuren, strak middenpalet, veel smaak, ook duidelijk tannine, rijp fruit en toasting, aromatisch (13,5%) € 10,95

Solas
Mar de Frades
Dornfelder
Mar de Frades
Mar de Frades
Frank Spiegel

Frank Spiegel

Adega Pedralonga
Adega Pedralonga
Godello
pedralonga
ales negres
A-coroa

Adega A Coroa

Terra Remota

Bodegas Terra Remota

Godello, Adega A Coroa, Valdeorras, Spanje 2019
De familie López Vincente uit Vilamartin de Valdeorras in Ourensen houdt zich al vier generaties lang bezig met wijnbouw. In 2002 besloten ze samen met Roberto Fernándeze Garcia wijn van hoge kwaliteit te gaan maken. De Bodega A Coroa, wat kroon betekent, werd opgericht als een eerbetoon aan hun voorouders, hun kracht en vastberadenheid. Ze bezitten zes percelen in Valdeorras, gelegen op het zuiden of zuidwesten. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.
Godello; vrij veel kleur, melkachtige tonen in redelijk vullende geur, direct in de aanzet veel smaak, zuren in combinatie met rijp fruit, kruidige ondertoon, vullende godello met veel lengte (13,5%) € 14,95

Terra de Godos, Adega Pedralonga, Rías Baixas, Spanje 2020
De wijngaarden van Pedralonga in de D.O. Rías Baixas liggen dicht bij de Atlantische kust. Het klimaat, met goede temperaturen en lange regenperiodes, is uitstekend geschikt is voor de albariño-druif. De bodems van de wijngaarden zijn van leem met een granieten ondergrond, en liggen onderaan de berg Ziabre. De familie Alfonso, de eigenaars van deze adega, maken al verschillende generaties hier wijn. Het werk wordt nog steeds gedaan met traditionele methoden en biodynamische technieken.
Albariño, biodynamisch; elegante kleur, vullende geur, veel smaak in aanzet, rijpe tonen, breed, aromatisch, veel wijn, pittige finale met bitters, maaltijdwijn (13%) € 13,95

Ales Negres, Bodegas Terra Remota, Emporda, Spanje 2017
Bodegas Terra Remota werd opgericht in 1999, toen Marc en Emma Bournezeau, een Frans echtpaar met banden in Catalonië, verhuisden naar Empordà. Op dat moment hadden zij 15 hectare ongerept land met eiken, kurkeiken en dennen. In de loop der jaren is het gebied uitgebreid tot 54 hectare. 26 ha is nu beplant met druivenstokken. Het domein ligt ongeveer 15 km van de Middellandse Zee, op een hoogte van 140 meter en heeft granietachtige bodems. De bodega werkt sinds 2012 volledig biologisch.
Garnacha, biologisch, rijping: 1/8 deel voor 9 maanden op hout, rest op rvs; goede kleur met lichte ontwikkeling, redelijke geur, duidelijke houtinvloed, vulling, rijp fruit, redelijk zuren, wel wat ontwikkeling in smaak, veel lengte (14%) € 10,95

Familie Argiolas, de 3e generatie

Familie Argiolas, de 3e generatie

Cococciola, Tenuta Ulisse, IGP Terre di Chieti, Italië 2020
Deze witte wijn wordt gemaakt van het zeldzame druivenras cococciola. De herkomst ervan staat niet vast. Wel liggen de meeste wijngaarden in de Abruzzen, waar ook deze wijn van Tenuta Ulisse vandaan komt. Na de oogst worden de druiven gekoeld en ondergaan ze een koele schilweking. Ze worden ontsteeld, geperst en het sap wordt op een lage temperatuur vergist, zodat het fruitkarakter en de frisheid behouden blijft.
Cococciola; heel licht uiterlijk, zeer fruitig, gaat richting sauvignon blanc, licht bloemig, geur- en smaakaroma’s komen overeen, vrij ronde aanzet, passende kruidige ondertoon, doordrinkbare zomerwijn, inzetbaar bij schaal- en schelpdieren en salades en als terras- of aperitiefwijn (13%) € 11,45

Merì, Argiolas, Vermentino di Sardegna, Italië 2020
Vermentino di Sardegna is een herkomstbenaming die op het gehele eiland Sardinië mag worden gebruikt voor wijnen op basis van vermentino-druiven. Deze wijn is afkomstig van het zuidelijke deel van het eiland, van Tenute di Selegas. Een bijzondere wijngaard, met een kalkrijke ondergrond, wat zorgt voor een wijn met mooie zuren en mineraligheid. Om een mooie krachtige wijn te maken worden de opbrengsten laag gehouden.
Vermentino; vermentino herkenbaar in geur en smaak, brede aanzet, fruitrijk, goede zuren, passende bitters, prima zomerwijn met pit en lengte (13%) € 14,25

Pinot Nero, Cembra Cantina di Montagna, Trentino, Italië 2019
De druiven komen van Valle di Cembra, een wijngaard met een ligging van 500 tot 700 meter boven zeeniveau, in het Italiaanse Trentino. Er heerst hier een koel klimaat met winden vanuit de nabijgelegen Alpen. Eind september worden de druiven geoogst. De vergisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur in rvs tanks. Daarna ondergaat de wijn een rijping in barriques voor 6 tot 7 maanden.
Pinot nero; licht van kleur, aangename fruittoets, goed gedoseerde houtinvloed, evenwichtig, uitstekende conditie om nu te drinken, licht gekoeld schenken, perfect in de zomermaanden (13%) € 11,45

Meri
Cococciola
Cembra
Tenuta Ulisse

Tenuta Ulisse

Valle di Cembra

Valle di Cembra

Vincent en François Pugibet, Domaine La Colombette
Vincent en François Pugibet, Domaine La Colombette
colombette
villa fiore
pegoes
Sauvignon, La Colombette, IGP Pays d’Herault, Frankrijk 2020
Domaine La Colombette is een van de grote sterren in de Languedoc. Het bedrijf is aan het eind van de 19e eeuw door grootvader Louis Pugibet opgezet. De noodzaak voor verandering in de Languedoc werd al in een vroeg stadium door de Pugibets ingezien. Vader en zoon Pugibet hebben nooit een gebrek aan nieuwe ideeën.
Sauvignon blanc; veel kleur, goed gedoseerde geur, rustig, toegankelijke aanzet, plezierig, frisse zuren, mooi fruit, prima balans (11,5%) € 5,95

Pinot Grigio, Villa Fiore, Delle Venezie, Italië 2020
Bij deze coöperatie draait het allemaal om kennis. De verschillende landeigenaren hebben de handen ineen geslagen, om met de beste wijnmakers en oenologen wijnen van hoge kwaliteit te produceren. De druiven komen uitsluitend van eigen wijngaarden, waardoor een constante kwaliteitscontrole gewaarborgd blijft. De most wordt gescheiden van de schil gefermenteerd, om het fruit in de wijn zo zuiver mogelijk te houden. Na een vergisting met natuurlijke gisten van 8-10 dagen wordt de wijn opgeslagen in rvs-tanks.
Pinot grigio; floraal en fruitig in geur, heel toegankelijke aanzet en smaak, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, duidelijke zomerwijn (12%) € 5,95

Syrah, Vinhas de Pegões, IGP Península de Sétubal, Portugal 2020
Coöperatie Pegões heeft al een roerige geschiedenis achter de rug. De wijnvelden in de buurt van Lissabon zijn afkomstig uit de nalatenschap van biermagnaat José Rovisco Pais. De boeren die er in 1958 aan de slag gingen, kregen steun van de staat tot de Anjerrevolutie in 1974. Daarna volgde een instabiele periode tot vijftien jaar geleden toen de coöperatie eindelijk een vaste koers had gevonden. Inmiddels is Pegões, mede dankzij de talentvolle wijnmaker Jaim Quendera, opgeklommen tot de absolute top van Portugal.
Syrah; heel veel kleur, donker en intens, aangenaam van geur, toegankelijke aanzet, vol, aromatisch, mooi versmolten, goed fruit, goede zuren, licht kruidige tonen, evenwichtig, licht gekoeld schenken in zomertijd (14%) € 5,95

Frank Faust

Frank Faust

Gravel, Weingut Faust, Rheingau, Duitsland 2019
Het vier generatie oude familiewijngoed Faust in de Rheingau was aanvankelijk een gemengd boerenbedrijf. De druiven werden aan de plaatselijke coöperatie verkocht. In 1950 besluit de familie onder eigen naam wijn te gaan bottelen. Inmiddels heeft achterkleinzoon Frank het wijngoed overgenomen. Hij werkt sinds 2008 biologisch. Per wijngaard maakt hij verschillende cuvées. In het voorjaar na de oogst assembleert hij deze, zodat hij verschillende wijnen kan realiseren.
Riesling, biologisch; transparante kleur, groengeel, atypische geur, rieslingaroma’s deels versmolten, spritzige aanzet, hoge zuren die veel levendigheid brengen, ook veel bite, mineralen voeren boventoon, intense citrustoets, heel knappe wijn voor deze prijs, gastronomisch breed inzetbaar (12%) € 12,50

Sauvignon Blanc, Domaine Régnier David, IGP Val de Loire, Frankrijk 2019
In 1962 is Maurice Régnier het familiedomein gestart, met 2 hectare wijngaarden in de appellation Saumur. Begin jaren zeventig is hij een van de pioniers die van conventionele wijnbouw omschakelen naar biologisch. Inmiddels staat het domein onder leiding van zijn zoon Jean-François en is het uitgegroeid tot 14 hectare, verdeeld over 22 percelen. Hij werkt sinds 2007 biologisch-dynamisch. Fermentatie vindt plaats in cementen tanks met eigen gisten. Sinds de oogst 2017 zijn er ook amforen in de kelder te vinden.
Sauvignon blanc, biodynamisch; correcte kleur, vettige samenstelling, smaak met vulling, rondeur, rijpe tonen naast heerlijke zuren, opwekkende wijn, schoon, helder, gastronomisch breed inzetbaar € 12,50

L’Héritière, Famille K, Beaujolais, Frankrijk 2020
La Famille K is het domein van Marianne, Benoît en hun kinderen Jeanne en Agathe, een van oorsprong Parijse familie. In 2018 hebben ze een domein van 12 hectare overgenomen. De vorige eigenaren hadden het domein al 7 generaties in hun bezit. Vanaf 2019 zijn ze in conversie naar biologisch. Marianne en Benoît hebben een heldere visie: het imago van de beaujolais wijnen herstellen en laten zien dat het mogelijk is om goede wijn te maken die iedereen zich kan veroorloven.
Gamay, in conversie; intense kleur en geur, duidelijk anders, florale tonen staan voorop, mooi samengesteld smaakpalet, aangenaam, sappig, evenwichtig, veel voor weinig (13%) € 9,95

gravel faust
regnier david sb
heritiere
Jean-François Régnier

Jean-François Régnier

Benoit Merchier Famille K

Benoît Merchier, Famille K

Zsofia Laposa
Zsofia Laposa
Laposa
csillag
blue secret
Tibor Gal

Tibor Gal Jr.

Enrique Piñeiro Cores - Adegas Gran Vinum

Evelyne en Erhard Heumann

4-Hegy Olaszrizling, Laposa, Badacsony, Hongarije 2019
In de wijnen van Zsofia, de wijnmaakster van het relatief kleine familiebedrijf, herken je heel duidelijk de omgeving waar ze vandaan komen en dat is precies haar bedoeling: het optimale uit de druif halen waarbij het terroir onmiskenbaar aanwezig is.
Welschriesling; schone geur, sappige aanzet, fruitig, citrus, mooie kruidigheid, goede balans, breed inzetbaar, fris en elegant mondgevoel, zomerwijn (13,5%) € 12,50

Csillag, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2018
‘Een wijn die heel veel drinkplezier biedt met een hoog doordrink gehalte.’ Een van de vele commentaren die we horen over deze geweldige wijn, gemaakt door de jonge Tibor die op zeer jonge leeftijd al in de voetsporen van zijn vader ‘moest’ treden. ‘Moest’ omdat Tibor Sr. veel te vroeg overleed en Tibor Jr. niet anders kon dan zijn levenswerk voort te zetten. En dat doet hij met veel overgave, passie, plezier en heel veel succes!
Leányka, királyleányka, cserzegi fűszeres, szűrkzebarát, pinot blanc, traminer, sauvignon blanc; redelijk neutrale blend, vullend, licht spritzige toets op de tong, iets ontwikkeld, aangenaam smaakpalet, goede lengte (13,5%) € 9,95

Blue Secret, Heumann, Villány, Hongarije 2017
Heumann is bij velen inmiddels bekend als een van de beste wijnmakers uit de regio Villány-Siklós. Naast de meer dan geweldige monocépagewijnen van kékfrankos en cabernet franc (niet voor niets al twee jaar op rij uitgekozen tot de Beste Rode wijn van Hongarije) maakt hij ook heerlijke volle blends zoals deze nieuwe telg in de familie.
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon; zeer veel kleur, duidelijke geurwaaier uit Villany, donker fruit, kruidige ondertoon, beetje floraal, veel sap, beetje tannine (14%) € 11,95

Familie Zähringer

Familie Zähringer

Le Sauvignon, Château Moulin Caresse, Montravel, Frankrijk 2019
Familiedomein dat dateert uit 1749 en momenteel onder leiding staat van Jean-François en Sylvie Deffarge en hun kinderen Benjamin en Quentin. De wijngaarden meten bij elkaar 52 hectare en liggen op een hoogte van 80 meter in de Dordognevallei. De sauvignon-stokken staan op een plateau met zandige leem op een ondergrond van ijzerhoudende klei en kalkrots met kiezels.
Sauvignon blanc, in conversie; heldere kleur, aangename sauvignon blanc, goed gedoseerd, mooie balans, fruitig en fris, goede bite, afgerond geheel, prettige zomerwijn € 10,15

Sauvignon Blanc & Riesling, Kalkbrenner & Espenschied, Rheinhessen, Duitsland 2019
Geen gebruikelijke blend natuurlijk, maar deze wijn is dan ook voortgekomen uit de samenwerking tussen vrienden Fritz Kalkbrenner, DJ/producer/muzikant van beroep, en Nico Espenschied, wijnmaker van beroep. Beide houden wel van de dingen op een andere manier doen. Deze bijzondere wijn heeft daarom ook een bijbehorende playlist.
Sauvignon blanc, riesling; vullende ronde sauvignon blanc-tonen, goede vulling, veel sap, levendige zuurgraad, mooie bite, goede fruitige inhoud, serieus glas, prima zomerwijn € 15,45

Walk on the Wild Side, Weingut Zähringer, Baden, Duitsland 2018
Walk on the Wild Side van Weingut Zähringer: als je een blend maakt van druiven die veel mensen niet zo kennen, dan kun je de wijn beter een naam geven die ze meer zegt! Sappig en fris met bite uit Baden, heel breed inzetbaar voor liefhebbers van lichtgekoeld rood, en van bbq-en, en nog veel meer. Andere cuvées in deze serie zijn Let The Sunshine In, Don’t Worry Be Happy, You’ll Never Walk Alone, etc.
Regent, spätburgunder, cabernet mitos, biologisch, rijping op gebruikte vaten; zeer veel kleur, hecht, gevarieerde geur, beetje wild, ruig, floraal en fruitig, veel smaak, aards, tannine, geuraroma’s komen duidelijk terug in smaak € 10,90

moulin caresse
kalkbrenner espenschied
walk on the wild side
Nico Espenschied en Fritz Kalkbrenner

Nico Espenschied en Fritz Kalkbrenner

Familie Deffarge, Moulin Caresse

Familie Deffarge, Moulin Caresse