salud

Salud!

Net als vorig jaar nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van vier of vijf artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. En de animo om deel te nemen bleek nog groter dan vorig jaar. We publiceren de wijnen in vier of vijf afleveringen.
Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen onder de wijnen die onderstaande importeurs instuurden:

(r) Vermell, Cap de Nit, Alicante, Spanje 2019
Chabrol Wines € 14,69

(r) Domaine de la Madone, Beaujolais Villages Le Perréon, Frankrijk 2019
Heisterkamp Wijnkopers € 10,75

(r) Vigneti Bosco Bando Refosco dal Peduncolo Rosso, Le Favole, Friuli, Italië 2018
Wijnkoperij La Persistance € 11,30

(r) Varietal Red Blend, Viña Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2017
Damaro Wines € 9,99

(w) Weisser Burgunder Tradition trocken, Philipp Kuhn, Pfalz, Duitsland 2020
Grandi Vini € 13,25

(w) Pinot Bianco Berg, Kellerei Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2019
Wijnimport J. Bart € 13,95

(w) Grüner Veltliner Lössterrassen, Weingut Stadt Krems, Kremstal, Oostenrijk 2020
Wijnkoperij Okhuysen € 9,10

(w) Inka Riesling trocken, Weingut Zipf, Württemberg, Duitsland 2016
Rijkhoff Wijnen € 15,95

Cap de Nit
Josie Cleeve en Joshua Kniesel, Cap de Nit
Costers de vinya
Echo
Vermell
Costers de Vinya, AT Roca, Penedès, Spanje 2020
Agusti Torello Roca, een telg van een van de belangrijkste kwaliteit-georiënteerde Cavadomeinen, is samen met zijn vader en tante een nieuw bedrijf begonnen in de appellatie Penedès. Uitgangspunten zijn biologisch verbouwde inheemse druivenrassen, hooggelegen oude wijngaarden met hoofdzakelijk maritieme bodems, en geduldig uitgevoerde vinificaties met natuurlijke gisten en zorgvuldige elevage.
50% macabeu, 40% malvasia de Sitges, 10% xarel-lo, biologisch; opvallend anders van geur, duidelijk een blend, geur- en smaakaroma’s komen overeen, vullend, fris, fruitig, klein bittertje, goede balans, prima lengte en breed inzetbaar (12%) € 11,55

L’Écho, Roussely, Vin de France, Frankrijk 2019
Clos Roussely ligt in Angé-sur-Cher en bezit wijngaarden binnen de appellaties Touraine en Chenonceaux. Het domaine wordt tegenwoordig gerund door jongste telg Vincent Roussely, wiens synthetica-vrije landbouw- en kelderpraktijken traditie met experimentatiedrift combineren. De wijnmakerij zelf bevindt zich in 250-jaar oude gewelven diep in de kalkstenen hellingen, wat precieze temperatuur-gecontroleerde vinificatie mogelijk maakt zonder al te veel technisch vernuft.
Sauvignon blanc, biologisch; mooie kleurschakering, heel aparte geurwaaier, rijpe tonen, mooie vulling, geur- en smaakaroma’s komen overeen, opvallend smaakpalet van deze sauvignon blanc, schoon, rond, rijp fruit, beklede sauvignon blanc, aangenaam, mooie zuren, evenwichtige wijn met veel lengte, gastronomisch uitstekend inzetbaar (12,5%) € 11,79

Vermell, Cap de Nit, Alicante, Spanje 2019
Kleine bodega in de Marina Alta regio van Alicante, maakt moderne terroirwijnen op basis van moscatel en de autochtone druif giró. Spontane fermentatie in kleine rvs vaten, sommige rode wijnen rijpen in amfoor.
Giró, biologisch, 5 dagen maceratie; elegante kleur, licht vertekend aan de rand, heel aparte geurwaaier, verrassend op de tong, schoon, transparant, evenwichtig, lekker fruitig, prima zuren, mooie kruidigheid, prettig doordrinkbare zomerwijn (12,5%) € 14,69

weingut Pauly

Weingut Axel Pauly

Rivaner Krier, Caves Krier Frères, Côtes de Remich, Luxemburg 2019
De rivaner (in het Duits müller-thurgau) is in 1882 ontwikkeld door de Zwitser Hermann Müller. Lang dacht men dat het een kruising was tussen de riesling en de silvaner (wat de naam doet vermoeden), maar in 2000 werd vastgesteld dat het hier ging om een kruising tussen de riesling en de madelaine royale (wat een zaailing is van de chasselas).
Rivaner; schoon geurpalet, aangename aanzet, fris fruit, licht spritzig, elegant, doordrinkbaar, echte zomerwijn, terras en aperitief (12%) € 8,10

Trinkfluss, Axel Pauly, Mosel, Duitsland 2020
Sinds 2009 is Axel de derde generatie die verantwoording draagt voor het familiewijngoed Pauly. Hij studeerde in Geisenheim en liep stages in Californië en Nieuw-Zeeland, maar ontdekte bij zijn terugkeer dat er voor hem niets boven de Moezel gaat. Het huidige etiket stelt niet alleen een Moezellandschap voor, maar wanneer je de fles 90° draait ontdek je de gezichtsprofielen van de drie generaties wijnboeren: Peter, Rudolf en Axel.
Weissburgunder, elbling, riesling; licht van kleur, schone geur, smaakvolle aanzet, frisse tonen en veel fruit, doordrinkbaar, goede lengte, echte zomerwijn (11%) € 12,20

Domaine de la Madone, Beaujolais Villages Le Perréon, Frankrijk 2019
Domaine de la Madone, het oudste familiebedrijf van de streek, wordt bestierd door Bruno Bererd en zijn broers Olivier en Frédéric. De wijnen zijn complexer dan we van een Beaujolais-Villages gewend zijn. Dit heeft tevens te maken met een toegepast systeem van verdamping van het water uit de wijn ‘evaporatie’. Het levert een concentratieverhoging van 10% op.
Gamay, biologisch; mooie kleur, aangename geur, duidelijke gamay-tonen, evenwichtig van smaak, plezierige zomerwijn (13%) € 10,75

Krier Rivaner
PaulyTrinkfluss
madone
Caves Krier
Caves Krier
Domaine de la Madone

Wijngaard Domaine de la Madone

Favole
Wijngaard Favole, Friuli
picavelt
Soresere
refosco
Grindbodem van Forchir

Forchir, Friuli

Vigneti Castello Picavèlt, Le Favole, Friuli, Italië 2018
Le Favole in de wijnstreek Friuli Venezia Giulia wordt gerund door de broers Evio en Angelo Cadorin. Hoewel ze al op jonge leeftijd genoten van het harde werk in de kleine wijngaard van hun grootvader, zagen ze dat aanvankelijk niet als hun roeping. Ze traden in de voetsporen van hun vader en runden een succesvol electronicabedrijf. Pas nadat ze met een zelf ontworpen afstandsbediening voldoende geld hadden verdiend, besloten ze een wijngoed te beginnen.
Riesling, pinot blanc, sauvignon blanc; veel kleurintensiteit, brede, vullende geur en smaak, veel van alles maar goede samenstelling, rijp fruit met o.a. citruszuren en bitters, aparte blend, past bij vullend gerecht, interessante zomerwijn (13%) € 12,85

Soresere Sauvignon, Forchir, Friuli, Italië 2020
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het totale wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare. De sauvigon komt van de kalksteenrijke wijngaard Camino al Tagliamento in Barbeano: ongeveer 120 ha groot met 19 jaar oude wijnstokken.
Sauvignon blanc; licht van kleur, vrij lichte sauvignon-expressie, sympathieke aanzet, mooi van smaak, goed fruit en prima zuurgraad, toegankelijk voor iedereen, evenwichtig, eerlijke wijn, inzetbaar op terras (12%) € 9,30

Vigneti Bosco Bando Refosco dal Peduncolo Rosso, Le Favole, Friuli, Italië 2018
Le Favole beschikt over zo’n 60 hectare verdeeld over twee wijngaarden: Castello in Caneva, een heuvelachtig gebied met rotsachtige bodem met kiezels en klei, en Bosco Bando in Carlino. Gevoel voor traditie, gedetailleerde research en moderne technologie resulteren in met veel precisie gemaakte toegankelijke streekwijnen.
Refosco dal peduncolo rosso; prachtig homogeen van kleur, duidelijke refosco-fruittonen in geur, sappige aanzet, mooi rijp sap, prima tannine, balans tussen fruit en zuren, mits gekoeld heerlijk aan tafel, goede lengte (14%) € 11,30

Laborum Single Vineyard Torrontés, El Porvenir, Cafayate Valley, Argentinië 2019
Bodega El Porvenir bevindt zich op 1.850 meter hoogte en wordt beschouwd als een van de meest interessante wijnproducenten van Salta onder meer door de Engelse MW Tim Atkins. De consultant is de Amerikaan Paul Hobbs die zijn eigen wijnhuis Viña Cobos in Agrelo, Mendoza bezit.Torrontes; directe geur en smaak, naast fruit ook heel floraal, goed sap en zuren, licht bittertje, eens iets anders, expressief, inzetbaar als aperitief en terraswijn (13,3%)
€ 9,99

Sauvignon Blanc, Bodegas Wapisa, Patagonia Atlantica, Argentinië 2020
De oorspronkelijke bewoners van Patagonië noemen een walvis ‘wapisa’. Niet alleen zijn ze vaak te zien vanaf de kust, maar volgens een streeklegende leefde er ooit een op het land. Bodega Wapisa is een project van Bodegas Tapiz in Agrelo. Wijnmaker is Fabian Valenzuela, consultant is Jean Claude Berrouet, voormalig wijnmaker van Château Petrus.
Sauvignon blanc; herkenbaar nieuwe wereld-sauvignon blanc met vrij ingetogen expressie, evenwichtig, smaakvol, fruitig met o.a. citrus, correcte balans en zuren (12,3%)
€ 11,99

Varietal Red Blend, Viña Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2017
Dat Viña Las Perdices in Agrelo een gerenommeerde plaats inneemt in Lujan de Cuyo is inmiddels bekend. De family Muños omschrijft hun kracht in een simpele zin: ‘We live in a kingdom composed of vines, family and work’.
Malbec, cabernet franc, petit verdot; veel kleur, vrij neutrale geurwaaier, rijp fruit van malbec, structuur van cabernet franc, mooie afronding van petit verdot, goed ontwikkkeld, soepele aanzet, veel rijpe tonen, mooi samengesteld smaakpalet, heerlijk sappig, koel schenken in zomerperiode, verrassende wijn, goede prijs-kwaliteitverhouding (12,9%)
€ 9,99

Laborum
Wapisa
Fondo
El Porvenir de Cafayate, Salta

El Porvenir de Cafayate, Salta

Viña Las Perdices

Viña Las Perdices

Weingut Kuhn
Weingut Kuhn
Weissburgunder
Lorinon
Bardolino
Bodegas Vinicola Real

Bodegas Vinicola Real

Le Morette

Le Morette

Weisser Burgunder Tradition trocken, Philipp Kuhn, Pfalz, Duitsland 2020
Deze wijnstokken groeien op een bodem van kalkzandsteen. Na de oogst ondergaan de druiven een vinificatie in roestvrijstalen vaten. De mooie frisheid van de wijn verwacht je ook uiteindelijk in je glas, vandaar dat de wijnboeren niet hebben gekozen voor eventuele houtrijping.
Weissburgunder; fraaie kleur, frisse geur, fruitig, heel zuiver, prachtige wijn met veel lengte (12%).
€ 13,25

Loriñón, Bodegas Vinicola Real, Rioja, Spanje 2017
Bodegas Vinicola Real ligt in het hart van La Rioja, zo’n 15 kilometer van de stad Logroño. Dit is de instapwijn van het bedrijf. De druiven worden handmatig geoogst, waarna ze een korte maceratie ondergaan en vervolgens geperst worden. Fermentatie en rijping vindt plaats op rvs.
Garnacha, viura; veel kleur, aromatische geur, rijk smaakpalet, rondeur met frisse zuren en bitters, goede balans, elegant, beetje ontwikkeld, maaltijdwijn (12,5%)
€ 9,95

Le Morette, Valerio Zenato, Bardolino Classico, Italië 2020
Le Morette in Lugana werd zo’n 60 jaar geleden opgericht door de familie Zenato. Wijnmakers Fabio en Paolo vormen de derde generatie. De 32 hectare aan wijngaarden zijn verdeeld over drie domeinen, twee in San Benedetto di Lugana en één bij Palazzo di Sirmione.
65% corvina, 30% rondinella, 5% molinara; elegante kleur, geur en smaak, licht aards, evenwichtig, zomers rood (12,5%)
€ 11,95

Familie Wellanschitz

Wijnmaker Virginia Willcock, Vasse Felix

Pinot Bianco Berg, Kellerei Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2019
Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelen. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een hoogstandje van grote schoonheid. De druiven van de hooggelegen Penon wijngaard (500-700 m) worden vrij laat geoogst.
Pinot bianco, vergisting en 5 maanden rijping sur lie op rvs; rustige geur, schoon smaakpalet, mooie vulling, rijp fruit, prima zuren en bitters, keurige balans, schoon glas, betrouwbaar, goed inzetbaar (13,5%)
€ 13,95

Classic Dry White, Vasse Felix, Margaret River, Australië 2019
Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River en heeft een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Door een overname in 1987 is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen.
66% sémillon, 34% sauvignon blanc, fermentatie op rvs 930% m.b.v. wilde gisten); typische geur met sémillontonen, flinke accenten van sauvignon blanc, tikkeltje grassig, rijk aan vulling, opvallend rijp fruit en prima zuren, aparte smaakbeleving, veel lengte, crispy invloed in finale (12,5%)
€ 11,95

Estate Vineyards Gamay Noir, Te Mata, Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland 2020
Te Mata Estate in Havelock, het oudste commercieel opererende wijnhuis van Nieuw-Zeeland, werd opgericht in 1896. Het familiebedrijf is vernoemd naar een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak (399 m) en behoort tot de vijf ‘Icon Wineries of NZ’. Te Mata haalde in 1995 de allereerste gamay-stokken uit Frankrijk, van Beaujolais Crus, naar Nieuw-Zeeland.
Gamay noir à jus blanc, single vineyard (Woodthope Terraces Vineyard), 44-47% ondergaat macération carbonique, 7 weken rijping in 3 jaar oude barriques; duidelijk nog paarse gloed, mooie intensiteit, gamay-aroma’s, schoon en eerlijk, vullende aanzet, frisse zuren en duidelijk zwart fruit, veel smaak, goede kruidige ondertoon (13%)
€ 15,45

Nals Margreid
Vasse Felix
Te Mata
Nals Margreid

Gottfried Pollinger, managing director Nals Margreid

Te Mata

Nicholas Buck, CEO Te Mata

Fritz Miesbauer, Weingut Stadt Krems
Fritz Miesbauer, Weingut Stadt Krems
stadt krems
albarino
Marteau
Domaine Jacky Marteau

Domaine Jacky Marteau, Loire

Enrique Piñeiro Cores - Adegas Gran Vinum

Enrique Piñeiro Cores, Adegas Gran Vinum

Grüner Veltliner Lössterrassen, Weingut Stadt Krems, Kremstal, Oostenrijk 2020
Door Falstaff werd hij uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar: Fritz Miesbauer van Weingut Stadt Krems. ‘Zijn handtekening is duidelijk te zien in al Fritz’ wijnen: ze zijn precies, terroir-geïnspireerd en expressief’, zo schreef het zeer gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift.
Grüner veltliner, fermentatie op rvs; prettige geur, ongekunstelde grüner veltliner-aroma’s, toegankelijke aanzet, mooi gerijpt fruit, kruidige ondertoon, plezierige, doordrinkbare zomerwijn (12,5%)
€ 9,10

Mar de Viñas Albariño, Adegas Gran Vinum, Rías Baixas, Spanje 2020
De exceptioneel gelegen wijngaarden van Adegas Gran Vinum grenzen direct aan zee, in de beste subregio van Rías Baixas, de Valle del Salnes. Je ruikt er de zilte lucht en onder je voeten kraken kleine schelpjes, die zijn neergelegd om de bodem te voeden. Dankzij een pergolasysteem genieten de druiven van een optimale zonexpositie en krijgen schimmels geen kans. De familie Piñeiro Cores oogst de albariño per perceel, en altijd met de hand.
Albariño; vullend geurpalet, duidelijke albariño-aroma’s, licht spritzige aanzet, toegankelijk, sappig, goede combinatie tussen fruit en tintelende zuren, lichte bitters, goede afdronk (13%)
€ 11,50

Gamay, Domaine Jacky Marteau, Touraine, Frankrijk 2020
Al bijna twintig jaar maakt Jacky Marteau de heerlijkste Touraine-wijnen. Zijn wijngaarden liggen bij het gehucht La Tesnière op een plateau langs de rivier de Cher, ten oosten van Tours. Eiken vaten gebruikt hij niet, omdat het pure sap van de druiven zijn voorkeur heeft. Zijn kennis heeft hij inmiddels overgedragen aan dochter Ludivine en zoon Rodolphe. En ook al geniet hij nu van zijn pensioen, soms kan hij het niet laten om even te assisteren in de wijngaard of kelder.
Gamay; intense kleur, overduidelijk gamay, heel licht vegetaal, smaakvol, prima aroma’s, zwart fruit, kruidig, homogeen, pittige finale, vitale ervaring (13,5%)
€ 9,20

Domaine-de-Briante

Domaine de Briante, Beaujolais

Buissons de Niel, Domaine Terres Rouges, Macon-Azé, Frankrijk 2017
De familie Blanchard verbouwt al drie generaties wijndruiven. In 2015 besloten ze uit de coöperatie van Azé te stappen en onder eigen naam wijn te gaan maken. De familie beschikt over 10 hectare aan wijngaarden die (ongecertificeerd) biologisch worden bewerkt. In de kelder wordt een minimalistische aanpak gehanteerd om het karakter van druif en terroir zo volledig mogelijk tot uitdrukking te laten komen.
Chardonnay, 30 jaar oude stokken, fermentatie en rijping op rvs; veel kleur, rustige geur, brede aroma’s, beetje vettige aanzet, mooi op dronk, vullend en rond, veel lengte (13%)
€ 13,95

Inka Riesling trocken, Weingut Zipf, Württemberg, Duitsland 2016
Riesling, biologisch, rijping in foeders; iets ontwikkelde kleur, breed geurpalet, mooie ontwikkelde smaak, breed en aromatisch, mooi fruit, goede zuurgraad, lengte, heerlijke zomerwijn (12%)
€ 15,95

Domaine de Briante, Brouilly, Frankrijk 2017
De wijnbouwfamilie Faupin, al drie generaties werkzaam in de Bourgogne, kocht in 2011 het Domaine de Briante in de Beaujolais. Dochter Lauren, kort daarvoor afgestudeerd als oenologe kreeg de leiding over het project, samen met haar echtgenoot Romain, eveneens oenoloog. Ze beschikken over 12 hectare aan wijngaarden, inclusief percelen in de cru’s Brouilly, Côte de Brouilly en Moulin-à-Vent.
Gamay, 35 jaar oude stokken, vinificatie op rvs en beton, 9 maanden rijping in beton; licht ontwikkelde kleur, heerlijke geur, fruitig, floraal, impressies van chocolade en licht aards, beetje tannine op de tong, licht van smaak, veel lengte (13,5%)
€ 13,95

macon-aze
inka zipf
brouilly
Jean-Yves Blanchard

Jean-Yves Blanchard, Domaine Terres Rouges

Weingut Zipf

Weingut Zipf