Uwe Ziegler, Pfalz

Uwe Ziegler, Pfalz

In het kader van de seizoenenreeks nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete winterwijnen op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen. Hieronder deel 3; deel 1 en deel 2 zijn de afgelopen weken gepubliceerd.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Het winterseizoen is bij Proefschrift wat eerder begonnen. Dan kunt u in ieder geval vóór de feestdagen al een wijnkeuze maken. En bezoekt u Wine Professional, 9-11 januari in de RAI Amsterdam, dan kunt u van de daar aanwezige importeurs alvast een aantal van de onderstaande wijnen op uw proeflijst zetten.

Voor de wintereditie werd iedere importeur uitgenodigd twee rode wijnen en één witte wijn in te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen (horecaprijs tot € 10). We kunnen inmiddels rekenen op een met zorg gekozen en mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau.

Sommige wijnen sluiten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er zijn importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen insturen en weer anderen kiezen drie van hun meer vullende, warme wijnen. De importeurs geven zelf per wijn wat interessante achtergrondinformatie. Proefschrift voorziet ze van proefnotities.

Voor Proefschrift gold als grote gemene deler voor winterwijnen: toegankelijk en karaktervol, met voldoende inhoud om een redelijk vullend seizoengerecht aan te kunnen. Per importeur geven we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘winterwijn’ verdient een zonnetje (☼).

malacasca
Ala Colorada
1983Roodekrantz
Lagrein
Matiniere
Onze favoriete winterwijnen van de vijf importeurs die in deel 3 aan bod komen:

(r) Malacasca Selection Parcellaire, Domaine de Listerne, Costières de Nîmes, Frankrijk 2014
Tire Bouchon € 10,50

(r) Ala Colorada, Viña Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2018
Damaro Wines € 18,95

(w) 1983 Old Bush Vine Chenin Blanc, Roodekrantz, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Ad Bibendum € 14,50

(r) Castel Firmian Lagrein Riserva, Mezzacorona, Trentino, Italië 2019
Delta Wines/DGS WIJN € 10,25

(r) La Matinière, Ferraton Père et Fils, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2019
Le Vineur € 20,95

Uwe Ziegler, Pfalz
Uwe Ziegler, Pfalz
Ziegler
listerne
Malbec
Weißburgunder, Weingut August Ziegler, Pfalz, Duitsland 2020
Al sinds 1717 bedrijft de familie Ziegler wijnbouw in Maikammer, Pfalz. Heden ten dage is het de achtste generatie Ziegler (twee broers) die zich inzetten voor karakter en kwaliteit. Uwe Ziegler verzorgt de 21 hectare aan wijnstokken en is keldermeester terwijl Harald de commerciële leiding in het bedrijf heeft. Ook de kinderen van beide broers werken inmiddels mee, op het land, in de kelder en in de verkoop.
Weißburgunder; correcte kleur, tintelende aanzet, mooi gerijpt fruit, zuiver en schoon, goede zuren, plezierige en doordrinkbare wijn voor breed publiek, goed inzetbaar bij de maaltijd, verrassend (13%) € 10,95

Malacasca Selection Parcellaire, Domaine de Listerne, Costières de Nîmes, Frankrijk 2014
Al in 1986 is Jean Paul Cabanis overgestapt op biologische wijnbouw en qua rigoureusheid gaat hij richting biodynamisch. De natuur gaat voor alles. Op Domaine Listerne worden de hoogste eisen gesteld aan elk moment in het wijnbouwproces: aandacht voor de grond, behandeling van het fruit, alleen gebruikmakend van natuurlijke hulpmiddelen, zeer strenge druivenselectie, de hoogste standaard wat betreft het werk in de kelders.
Syrah, mourvèdre, grenache, biologisch; gerijpte kleur, geur en smaak, smeuïge aroma’s die het goed doen in het wildseizoen, associaties met champignon, truffel, sous-bois, heerlijk voor de liefhebber van ontwikkelde, gerijpte wijnen, mooie prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 10,50

Malbec Reserva, Quinta da Lapa, IGP Tejo, Portugal 2017
Quinta da Lapa dateert uit 1706 is daarmee een van de oudste wijnhuizen in het gebied Tejo. Het wijnhuis beschikt over 100 hectare aan wijngaarden, gelegen op de rechteroever van de rivier de Tejo, in het hogere Bairro en het sterk kiezel- en kleihoudende Campo. De wijngaarden zijn beplant met een grote diversiteit aan nationale en internationale druivenrassen.
Malbec,12 maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken; fraaie kleurintensiteit, floraal, veel sappig fruit, malse tannine, licht ontwikkeld, evenwichtig en toegankelijk, verrassende Portugese wijn (14%) € 11,15

El Porvenir de Cafayate, Salta
El Porvenir, Cafayate

Laborum de Parcela Chardonnay, El Porvenir, Cafayate, Argentinië 2019
Bodega El Porvenir bevindt zich op 1.850 meter hoogte en wordt door onder meer de Tim Atkins MW beschouwd als een van de meest interessante wijnproducenten van Salta. De consultant is de Amerikaan Paul Hobbs die zijn eigen wijnhuis Viña Cobos in Agrelo, Mendoza bezit.
Chardonnay, licht houtgebruik; herkenbaar chardonnay in geur en smaak, vullend, mooi geïntegreerde houtinvloed, aangenaam rijp fruit staat voorop, goede balans en fraîcheur, verrassend (13,7%) € 18,70

Exploracion, Viña Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2019
Dat Viña Las Perdices in Agrelo een gerenommeerde plaats inneemt in Lujan de Cuyo is inmiddels bekend. De family Muños omschrijft hun kracht in een simpele zin: ‘We live in a kingdom composed of vines, family and work’.
Malbec; fraaie kleur, floraal en fruitig, intens sappig, geuraroma’s komen terug in de smaak, rond en vullend, atletisch, houtinvloed goed verwerkt, mooi ontwikkeld en versmolten, veel inhoud (14%) € 18,95

Ala Colorada, Viña Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2018
Een opvallend aspect van Las Perdices is dat ze niet alleen welbekende druivenrassen verbouwen maar ook minder traditionele. Zo zijn ze de enige Argentijnse producent van albariño en is de hier vermelde Noord-Italiaanse ancellotta ook bepaald geen alledaagse druif.
Ancellotta; zeer veel kleur, paarsrood, goed gerijpte fruittonen in geur en smaak, heel sappig, afgeronde tannine, goede zuren, houtinvloed is zeer mooi verweven, smaakvol, aromatisch, fraai ontwikkeld, harmonieus, veel lengte (14%) € 22,00

Laborum
Exploracion
Ala Colorada
Boutinot 1
Domaine Boutinot, Côtes du Rhône
Boutinot
Lagrein
Les Coteaux

La Fleur Solitaire, Domaine Boutinot, Côtes du Rhône, Frankrijk 2020
Domaine Boutinot is een grote wijnproducent en exporteert naar 40 landen. De basis wordt gevormd door zeven eigen wijngaarden in de zuidelijke Rhône, beplant met klassieke variëteiten: oude wijnstokken grenache noir, syrah, mourvèdre en de meer traditionele carignan noir. Ze vallen allemaal binnen de AOC Cairanne.
Grenache blanc, roussanne, marsanne, clairette, bourboulenc, viognier, rijping in 1 en 2 jaar oude eiken vaten; goede kleur, redelijk wat houtinvloed, ook licht crèmig, vrij dikke geur, vullend met fruit, geschakeerde en brede smaak, stevig qua structuur en vulling, maaltijdwijn die bij iedereen in de smaak valt (13,5%) € 12,90 (Coenecoop Wine Traders)

Castel Firmian Lagrein Riserva, Mezzacorona, Trentino, Italië 2019
Mezzacorona begon in 1904 als een van de allereerste coöperaties in Italië. Tegenwoordig is het een groep wijnbedrijven van het hoge noorden tot het diepe zuiden van Italië. Vooral in het noorden speelt het bedrijf een grote rol. In Trentino en in Alto Adige beheert Mezzacorona zo’n 2.400 hectare wijngaarden. Specialiteit is pinot grigio, maar ook met regionale rode druiven als lagrein en teroldego rotaliano produceert het bedrijf fraaie wijnen.
Lagrein; veel kleurintensiteit, ingetogen geur, licht streng, goede aroma’s van de druif, fruitig en vullend van smaak, sappig, goede zuren en tannine, kruidige ondertoon, mooie balans en lengte, serieus smaakpalet (13%) € 10,25 (DGS WIJN)

Les Coteaux, Domaine Boutinot, Côtes du Rhône Villages, Frankrijk 2020
De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de AOC Cairanne en de Villages Séguret en Sablet. De wijn rijpte 22 maanden in eiken vaten.
Grenache noir, syrah; veel kleur, vullende geur met vooral gerijpt fruit, egaal, sappige aanzet, goede zuren en kruidigheid, smakelijke wijn voor iedereen (14%) € 12,50 (Coenecoop Wine Traders)

1983 Old Bush Vine Chenin Blanc, Roodekrantz, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Roodekrantz staat onder leiding van wijnmaker Danie Morkel en is bekend om zijn wijnen afkomstig van oude wijngaarden (minimaal 35 jaar oude stokken). Het wijnhuis doet daarom mee aan het Old Vine Project, dat gericht is op het in kaart brengen en waar nodig restaureren van oude wijngaarden.
Chenin blanc, single vineyard uit 1983, 3 maanden rijping sur lie, een klein deel van de wijn kreeg houtrijping; elegante kleur en geur, sappige aanzet, mooi rijp chenin-fruit, breed geschakeerd, goede zuren en behoorlijk wat afgeronde bitters, stevige maaltijdwijn voor de winter (14%) € 14,50

Crianza, Dominio de Berzal, Rioja, Spanje 2019
Dominio de Berzal is gelegen in de beste regio van de appellatie, namelijk Rioja Alavesa. De 50 hectare aan oude wijngaarden, met stokken van meer dan 100 jaar oud, zijn aangeplant met hoofdzakelijk tempranillo aangevuld met viura, graciano, mazuelo, grenache en malvasia. De drie broers Berzal worden bijgestaan door oenologe Alexandra Schmedes, ook bekend om haar eigen wijnen Ercavio en La Plazuela.
95% tempranillo, 5% graciano; zeer diepe kleur, fris en strak tempranillo-aroma in geur en smaak, ronde aanzet met surplus aan rijp fruit, goede kruidigheid, pittig middenpalet, knapperige tannine (14,%) € 15,00

Flor de Morca Garnacha, Bodegas Morca, Campo de Borja, Spanje 2021
Bodegas Morca, een van de Gil Family Estates, ligt in het dorp Borja, dat bekend staat om zijn stevige rode garnachawijnen. De druiven zijn afkomstig van kleine percelen met lage rendementen. De wijn rijpt 6 maanden in Franse eiken vaten.
Garnacha; mooie granaatrode kleur, aangename, rustige geur, vriendelijke open aanzet, heerlijk donker fruit, veel souplesse, goede zuren en mooi gedoseerde kruidigheid (15%) € 12,25

1983Roodekrantz
Berzal crianza
flor_de_morca
Bouchines
Manarine
Matiniere
Les Bouchines, Maison Gautheron d’Anost, Bouzeron, Frankrijk 2020
Chardonnay; correcte kleur, frisse geuraroma’s, toegankelijke aanzet, evenwichtig en aangenaam, goede vulling, lekker fruitig, mooie kruidigheid, goede zuren, smaakvol, prima lengte (12%) € 24,95

La Manarine, Côtes du Rhône, Frankrijk 2020
Domaine La Manarine, gevestigd in een klein dorpje in Vaucluse, werd opgericht in 2001 door Gilles Gasq. De wijngaarden liggen op een plateau in de zuidelijke Rhône, ten noordoosten van Orange. Gilles, die het vak leerde bij Domaine Monpertuis in Châteauneuf-du-Pape, bewerkt zijn wijngaarden op biologische wijze en vinifieert zijn wijnen met minimale interventie.
Grenache noir; mooie kleur, geur is duidelijk Rhône-getypeerd, verleidelijke aroma’s, mooi gerijpt fruit en goede kruidige ondertoon, passende zuren, evenwichtige winterwijn (14%) € 16,95

La Matinière, Ferraton Père et Fils, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2019
Opgericht in 1946 door Jean Ferraton. Zijn zoon Michel breidde het bezit uit met goede wijngaarden in Hermitage, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage. Sinds 1998 worden de wijngaarden biodynamisch bewerkt. In 2005 werd het bedrijf eigendom van M. Chapoutier en is er veel geïnvesteerd in nieuwe wijnkelders.
Syrah; veel kleur, brede en intense geur, goede vulling, rijp fruit, florale impressies, geur en smaak komen overeen, mooi vullend, herkenbaar crozes-hermitage, mooi uitgebalanceerd (14%) € 20,95