Grand Jury

De Grand Jury van het 30e Proefschrift Wijnconcours

Het Proefschrift Wijnconcours bekroont dit jaar voor de 30e keer de allerbeste wijnen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Het Concours is in die tijd uitgegroeid van een kleine proeverij in een paar smalle restaurants tot een groots en belangrijk moment voor de wijnwereld.
tekst Louis Janssen

Tegelijkertijd kreeg het Concours de reputatie van beste voorspeller van smaakvoorkeuren en trends onder consumenten en professionals. We geven direct de belangrijkste conclusie van het 30e Proefschrift Wijnconcours: de wijnvoorkeuren veranderen de komende jaren dramatisch met de opkomst van een enorme, vrij homogene groep consumenten met compleet andere aankoopmotieven, wensen en smaakvoorkeuren…

Allard Sieburg

Allard Sieburg

Harrie Baas

Harrie Baas

Jan van Lissum

Jan van Lissum

Bekende châteaux en producenten

Veel wijnen, regio’s, landen en wijnstijlen raakten in ons land bekend door mee te doen aan het Concours. Wijnen van producenten als Carmelo Rodero, Wagner Stempel, Musar, Georges Vernay, La Baume, Colombette, Roc de Cambes, Tour Haut Caussan, Domaine Cayron, Conde de Valdemar, Belvezet en veel anderen kregen hun verdiende aandacht. De vraag nam toe en importeurs deden goede zaken. Het Concours staat al die tijd bekend om zijn bijzondere winnaars in elke prijscategorie. Dat zijn meestal geen merkwijnen, maar onberispelijke en hoogstpersoonlijke wijnen van boeren die afwijken van de bestaande paden. De winnaars zijn wijnen voor alle dag en iedereen en bijzondere flessen voor nieuwsgierige professionals en particuliere liefhebbers die de waarheid achter het etiket belangrijk vinden.

Felbegeerde oorkonde

Onze werkwijze is op enkele aanpassingen na in 30 jaar niet veranderd. Zo werken we met prijscategorieën tot 50 euro. In het voorjaar keuren we rosé, mousserend, sparkling en champagnes. Rood, wit, zoet en andere stijlen in het najaar. Elke ingestuurde wijn krijgt ruime aandacht van de panelleden, en pas bij unanimiteit gaat hij naar de uiteindelijke finaleproeverij. De Grand Jury onder leiding van voorzitter Jan van Lissum kiest dan in een blindproeverij – traditiegetrouw in The Wine Room van het InterContinental Amstel Amsterdam – in elke categorie de Wijnen van het Jaar. Zilver en brons kennen we niet. Van de ingestuurde wijnen haalt nog geen procent de felbegeerde oorkonde. De winnende en genomineerde wijnen zijn elk jaar te proeven tijdens een grote presentatie, in het bijzijn van de importeurs.

Janine Kinderman

Janine Kinderman

Laurence Reintjens

Laurence Reintjens

Kyra van Lissum

Kyra van Lissum

Wijnwereld verandert als nooit tevoren

De wijnwereld verandert steeds sneller. Veel grote en bekende importeurs spelen daar nog te weinig op in. Hun positie als leverancier aan de (top)gastronomie wordt deels overgenomen door kleine, gespecialiseerde nieuwkomers die beter begrijpen wat de hedendaagse, jonge professional zoekt. Het past in de mondiale ontwikkeling die steeds duidelijker contouren krijgt: de generatie van de millennials is over enkele jaren de grootste en tamelijk homogene consumentengroep met ruim 2 miljard leden. Ook bij wijnbedrijven zie je die ontwikkeling terug in de opvolging van generaties. Het lijkt de grootste verandering ooit in de wijnwereld sinds 1960. Het zou ons niet verbazen als hier ook een oorzaak ligt voor de tanende belangstelling voor klassieke regio’s als bv. Bordeaux, Elzas of Loire -op de representanten van de nieuwe generatie na.

Millennials zijn anders

Millennials zijn geboren tussen 1980 en 2000. Ze hebben opvattingen die sterk afwijken van de eerdere generatie. Gezond en matig eten, sterke belangstelling voor eerlijk en duurzaam voedsel, ambachtelijke, kleinschalige en regionale producten. Beleving is belangrijker dan ooit, want ze hebben een andere opvatting over gastronomie. Als gevolg hiervan staan er steeds meer kleine wijnimporteurs op met een beperkt assortiment aparte wijnen. Biologisch, biologisch-dynamisch, vegan, orange, naturel en binnenkort wellicht de opleving van de black chardonnay zijn de uithangborden. En ook voor de microwijnen groeit de belangstelling, waarbij het niet gaat om de precieze vinificatiestijl of regio van de producent, maar om een wijn die alleen door die éne boer op die éne plek wordt gemaakt en bijvoorbeeld als simpele vin de France geëtiketteerd is. De belangstelling van de millennial gaat meer en meer uit naar terroir en de wijnmaker zelf, minder naar druif of precieze herkomst. Het Proefschrift Wijnconcours laat deze ontwikkelingen al enkele jaren zien in de uitslagen. Vanaf de komende editie introduceren we de bijzondere categorie van Beste Millennial van het Jaar.

Louis Janssen

Louis Janssen

Ronald Opten

Ronald Opten

Ronnie Brouwer

Ronnie Brouwer

Kom zelf proeven

En wie het allemaal zelf wil komen proeven: tijdens de vakbeurs Gastronomie – Fine Food Professional op 5 november staan alle finalewijnen in het Vinodroom Theater open voor professionele bezoekers. De importeurs zijn aanwezig. Tevens worden deze dag in verschillende categorieën de Wijnen van het Jaar bekendgemaakt. Locatie: Elicium, RAI Amsterdam, tijd 12.00-21.00 uur. Professionals kunnen de beurs bezoeken na registratie via deze link.

De leden van de Grand Jury:

 • Harrie Baas – Harries Wine & Deli, Rotterdam
 • Ronnie Brouwer – Restaurant De Kromme Dissel, Heelsum
 • Louis Janssen – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Janine Kinderman – Restaurant de Zeeuw, Haarlem
 • Jan van Lissum – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Kyra van Lissum – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Ronald Opten – Restaurant La Rive (Amstel Hotel), Amsterdam
 • Laurence Reintjens – Restaurant Beulings, Amsterdam
 • Allard Sieburgh – Smaakstudio de Sawa, Delft
 • Simon Veldman – Restaurant Vermeer, Amsterdam
 • Stefan Wierda – Restaurant Merlet, Schoorl

Een uitgebreid verslag van het 30e Proefschrift Wijnconcours inclusief proefnotities volgt later op deze site.

Stefan Wierda

Stefan Wierda

Simon Veldman

Simon Veldman

wijnconcours