Quinta do Vale Meao
Quinta do Vale Meão
Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel twee rode wijnen die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum

**** Vinho Tinto, Quinta do Vale Meão, Douro, Portugal 2002
De 300 hectare grote Quinta do Vale Meão in Vila Nova de Foz Côa, in de oostelijke Douro Superior, werd opgericht door Dona Antónia Adelaide Ferreira, destijds eigenares van het gelijknamige porthuis. Zij kocht het nog ongerepte, onherbergzame stuk land in 1877 en liet het in acht jaar tijd beplanten met wijnstokken. Het groeide uit tot een van de beroemdste domeinen in de Douro streek, vooral dank zij de prestigieuze rode wijn Barca Velha die er in 1952 ontstond. Vandaag de dag staat het wijngoed nog altijd onder leiding van Antónia’s nazaten, de familie Olazabal. Sinds 2003 maakt het deel uit van de Douro Boys, de vijf producenten die vanaf 2003 de Douro opnieuw op de kaart zetten, niet meer alleen als de portwijnstreek, maar vooral ook als regio waar prachtige stille witte en vooral stille rode wijnen worden gemaakt. Wijnmaker is momenteel Xito (Francisco) Olazabal, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn vader, Francisco Javier Olazabal.

Blend van touriga franca, touriga nacional, tinta barroca en tinta roriz, afkomstig van de oudste percelen van de Quinta. 10% van de druiven wordt vergist in hele trossen. Alle druivenrassen worden afzonderlijk gevinifieerd en daarna geblend. Vervolgens rijpt de wijn 16-18 maanden in nieuwe en één jaar oude Franse Allier barriques (50/50); nog zeer veel kleurdiepte, donkerrood, homogeen, zwoele geur met rijp fruit, aardse toets en mooi gedoseerde vachtachtige ondertoon, geur en smaak komen overeen, zachte en vullende aanzet, gevolgd door duidelijke animale tonen, rijk en breed smaakpalet, zacht en rijp, beetje zwoel, hogere zuren, lichte kruidigheid, fijne tannine, evenwichtig en versmolten, klassiek Portugees, veel lengte, fraaie wijn voor aan tafel, verrassend hoe de smaak ook na enkele dagen openstaan intact en zacht blijft (14,5%)
Importeur: André Kerstens

Vale Meao 1

***** Casa Vinicola Bruno Giaciosa, Nebbiolo d’Alba, Italië 2001
De legendarische Bruno Giacosa begon in 1944, op zijn 15e, te werken in het toen ruim 70 jaar oude bedrijf van zijn vader en grootvader in Nieve. De familie kocht jaarlijks druiven van wijntelers in de Langhe-regio en maakte er bulkwijn van. Na de oorlog trok hij jaarlijks met zijn vader door het gebied en leerde hij alles over de beste druiven en wijngaarden. Bruno ontwikkelt zich tot een feilloos proever en terroirkenner en besluit in 1960 zelf wijnen te gaan bottelen. Alles wordt ingezet om optimale kwaliteit in de fles te krijgen. Het beste fruit wordt geselecteerd, betonnen cuves maken plaats voor rvs, en de grote foeders van Slavonisch eiken worden vervangen door kleinere Franse vaten, maar geen kleine barriques. Ook besluit Giacosa om het fruit uit de beste wijngaarden apart te vinifiëren. Met zijn kwalitatieve innovaties en terroirgerichtheid was Bruno Giacosa een van de meest invloedrijke wijnmakers van Piemonte en heel Italië. De single vineyard-barolo’s en barbaresco’s die hij produceerde behoren tot de allerbeste. Vanaf de jaren tachtig kocht hij op zeer beperkte schaal ook zelf enkele topwijngaarden, zoals de beroemde Falletto-wijngaard.

Nebbiolo; veel kleurintensiteit met duidelijk bruine rand in het glas, geurwaaier met herfsttonen, truffel en wasachtige ondertoon, deze aroma’s komen terug in de smaak, mooie vulling, kruidige toets, warm palet met gerijpt fruit, truffelassociatie duidelijk aanwezig, goed gedoseerde zuren, mals en smaakvol, mooi versmolten tannine, evenwichtige wijn met veel lengte, past mooi bij herfstgerechten, verrassend hoog niveau na 20 jaar, vooral voor deze ‘gewone’ nebbiolo d’alba, dus geen cru-wijn, op basis van aangekochte druiven (13%)

Giacosa 1