Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel drie uiteenlopende wijnen die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum
kurk ca del bosco

*** Decennale Millesimato Brut, Ca’ del Bosco, Franciacorta, Italië 1996
Nadat de familie Zanella midden jaren zestig een klein huisje, Ca’ del Bosc, had gekocht op een berg in Erbusco, Franciacorta, besloten ze in 1967 een wijngaard te planten. In 1973 produceerden ze een eerste witte wijn, vier jaar later volgde een rode. Een bezoek aan de Champagne-streek inspireerde Maurizio Zanella om ook mousserende wijnen te gaan maken. De eerste drie cuvées werden gemaakt in 1976: een brut, een zero dosage en een rosé. Een paar jaar later volgde een crémant. Het wijngaardbezit groeide in de loop der jaren aan tot 160 hectare. Dankzij de hoge kwaliteit en het succes van van Zanella’s wijnen kreeg Franciacorta in 1995 de DOCG-status toegekend voor mousserende wijnen gemaakt volgens de metodo tradizionale.

59% chardonnay, 21% pinot bianco, 20% pinot nero, 7 maanden barriquerijping, ruim 8 jaar flesrijping sur lie; citroengele kleur, licht belegen toets in de geur, evenwichtige smaak, rijpe vulling, mooi fruit, goede zuren, fijne kruidigheid, levendige finale, nog in verrassend goede conditie (12,5%)
Importeur: Goessens

Ca del Bosco

*** La Spinona, Berutti Pietro, Barbaresco, Italië 1971
Het vijf generaties oude wijngoed La Spinona omvat 24 hectare wijngaarden verdeeld over vier domeinen: La Spinona, La Ghiga, Albina en Bergera. 20 hectare bevinden zich in Barbaresco. Het begon in 1920 met 1 hectare, gekocht door Giovanni Berutti. De feitelijke oprichting van La Spinona vond plaats in 1967, door Pietro Berutti. Hij was degene die de eerste flessen barbaresco met de naam La Spinona op de markt bracht. Ook promootte hij zijn wijnen in het buitenland. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door Pietropaolo, Pietro’s kleinzoon, die geholpen wordt door zijn vader Gualtiero.

Nebbiolo; oranjebruine kleur, geur is duidelijk meer ontwikkeld dan de smaak, klassieke tannine, levendige zuren, elegant in de mond, evenwichtig, goede bite, versmolten oriëntaalse toets, prima lengte (13,5%)

La Spinona

*** Château Margaux, Margaux, Frankrijk 1982
Al in de 12e eeuw stond er een burcht (‘La Mothe de Margaux’) op deze plek. De eerste druiven werden er geplant rond 1575, door de toenmalige eigenaar Pierre de Lestonnac. Het huidige kasteel en kelders plus 262 ha aan landerijen dateren uit 1810. In 1977 kocht de Griek André Mentzelopoulos, eigenaar van de supermarkten Félix Potin, Château Margaux. Vanaf zijn dood in 1980 heeft zijn dochter Corrine de leiding in handen, die sinds 2003 tevens de enige aandeelhouder is. In 2023 benoemde zij haar zoon Alexis tot CEO. Dochter Alexandra is sinds kort voorzitter van de Raad van Toezicht. Momenteel zijn 94 ha beplant met druiven, waarvan 82 met rode druiven, voornamelijk cabernet sauvignon en merlot en 12 ha met sauvignon blanc. Jaarlijks worden er gemiddeld 130.000 flessen bij Château Margaux geproduceerd, van de tweede wijn genaamd Pavillon Rouge du Château Margaux 115.000 flessen. Sinds 1997 worden er ook nog 40.000 flessen van de 3e wijn gemaakt, genaamd Margaux du Ch. Margaux. De witte Bordeaux van sauvignon blanc heet Pavillon Blanc du Château Margaux.

Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot; nog altijd veel kleur, met lichte bruine rand, belegen geur, impressies van kreupelhout en champignons, aanzet met klassieke, gerijpte aroma’s, kruidige ondertoon, nog mooie tannine, ontwikkeld fruit, vullend, goed samengesteld, zoals verwacht is de smaak minder geëvolueerd dan de geur, wel zijn de zuren in beweging, goede balans en lengte, nu drinken

margaux