* Château de Fieuzal, Graves sec, Frankrijk 1979
Château de Fieuzal, vernoemd naar de familie die midden 19e eeuw de eigenaar was, omvat zo’n 80 hectare aan wijngaarden, gelegen op glooiende hellingen met kiezels in de regio Pessac-Léognan. De rode wijn kreeg in 1953 de grand cru classé-status. Ongeveer 10 hectare is beplant met sauvignon en sémillon die de basis vormen voor de witte wijn. Sinds 2001 is het château eigendom van de Ierse zakenman Lochlann Quinn. De technische leiding is in handen van Stephen Carrier en adviseur is Hubert de Boüard, bekend van Château Angélus.
Sauvignon blanc, sémillon; goudgeel uiterlijk, belegen geuraroma’s, licht nootachtig, paddenstoel, licht crèmige ondertoon, goed sap, gerijpt fruit, smaak is mooier dan geur doet vermoeden, nog pikant zuurtje geeft levendige toets, duidelijke impressies van honing en abrikoos, licht bijterig en vrij kort, heeft zijn beste tijd inmiddels gehad, kan nog bij de maaltijd, niet te lang open laten staan
Chardonnay, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrijk 1980
De geschiedenis van Maison Joseph Drouhin gaat terug tot 1880 toen de naamgever op de 22-jarige leeftijd een wijnhandel begon. Zijn zoon Maurice kocht de eerste wijngaarden en legde daarmee de basis voor de wijnproductie onder eigen naam. Robert Drouhin, die in 1957 de leiding op zich nam, stapte over naar lutte raisonnée en breidde het bezit uit tot de huidige omvang: 80 hectare, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Chablis. Daarmee is Drouhin een van de grootste producenten van de Bourgogne. Bijna 70% van de wijngaarden hebben een 1er of grand cru-status en de productie omvat tegenwoordig zo’n 90 verschillende wijnen.
Chardonnay; mahonieachtige kleur, homogene, doffe geur, het fruit is verdwenen, bijterig, muntachtig, niet aangenaam, te ver ontwikkeld
*** Deschants, M. Chapoutier, Saint-Joseph, Frankrijk 1994
Domaine M. Chapoutier bestaat sinds 1808 (sinds 1955 onder de huidige naam) en dankt zijn grote internationale reputatie vooral aan de pioniersrol van Michel Chapoutier die de leiding van het familiebedrijf in 1990 op 26-jarige leeftijd overnam. Respect voor natuur, bodem en druif stonden vanaf dat moment centraal en de overstap naar biodynamische teelt was daarbij essentieel. Chapoutier voegde een dimensie toe aan het begrip terroirwijn door, als eerste in de regio, single vineyard-cuvées (zijn Sélections Parcellaires) te gaan produceren. De unieke bodemsamenstelling van de Hermitage-heuvel was daarbij de voornaamste bron van inspiratie. Het feit dat hier op een relatief kleine oppervlakte terroirs uit vier verschillende geologische tijdvlakken te vinden zijn vormde voor hem de uitdaging om deze verschillen in zijn wijnen tot uitdrukking te doen komen.
100% marsanne; goudgele kleur, amarillo, heel schoon, beperkte geurwaaier, flauwe aroma’s, prachtige aanzet, veel sap, rijp en mooi ontwikkeld, mooie terroirtonen, frisse zuren en fijne bitters, abrikoos, goed gedoseerde notentoets, knappe balans, verrassend goed van conditie, gastronomisch inzetbaar Importeur: Cordier Wines