Chassagne-Montrachet

Chassagne-Montrachet © BIVB/Aurélien IBANEZ

Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel drie wijnen uit de Bourgognestreek die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum

** Confrérie des Chevaliers du Tastevin, Jean Coulon, Rully 1er Cru Grésigny, Frankrijk 1976
La Confrérie des Chevaliers du Tastevin, opgericht in 1934 ter promotie van wijn (en spijs) uit de Bourgognestreek, organiseert sinds 1950 in haar hoofdkwartier, het kasteel van Clos de Vougeot, de ‘Tastevinage’ een jaarlijkse degustatie waarbij alleen de beste, meest representatieve exemplaren onder de ingezonden wijnen het ‘Tastevin’-stempel op het etiket krijgen. De broederschap telt ongeveer 12.000 chevaliers verspreid over de hele wereld.
De 3,2 hectare grote premier cru Grésigny ligt op zuidoostelijk georiënteerde hellingen van de Mont Palais. Het is de op één na zuidelijkste premier cru van de gemeente Rully. Kalksteen is dominant en de toplaag is vrij ondiep en rijk aan keien. De oudste historisch bron uit 838 maakt melding van een ‘landhuis van Gracinius’ uit de Gallo-Romeinse tijd, waar de naam Grésigny van zou zijn afgeleid.

Chardonnay; oranjekleurig, schoon, aromatisch, vettig, gerijpte tonen, fijne kruidigheid, vleugje confit, impressie van abrikoos, bittertje, sinaasappelschil, homogeen, geur en smaak komen overeen, markante zuren, opvallend fris en associatie met anijs/venkel, levendig, evenwichtig, veel smaak, abrikoos en honing, nog verrassend goed in conditie, in de finale slank en subtiel medicinaal, goed doordrinkbaar

Gresigny

*** Domaine Bachelet-Ramonet Père et Fils, Chassagne-Montrachet 1er Cru La Romanée, Frankrijk 1982
De familie Ramonet vestigde zich in de 19e eeuw in Beaune, waar ze molenaars waren. Na een faillissement van de molen verhuisde Claude Ramonet naar Chassagne om wijngaardarbeider te worden. Zijn zoon Pierre stond aan de basis van het bekende Domaine Ramonet, zijn dochter trouwde met Georges Bachelet, en zo ontstond in de jaren dertig Domaine Bachelet-Ramonet. Vier generaties later wordt het wijngoed gerund door Alain en Marie-Paule Bonnefoy en hun zoon Arnaud. Ze beschikken in totaal over ruim 13 hectare aan wijngaarden verdeeld over verschillende appellaties, waaronder Chassagne-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Chevalier-Montrachet. Het domein blinkt uit in witte bourgognes met een uitstekend rijpinspotentieel. De laatste jaren zijn ze overgegaan op biologische teelt en wordt in de kelders minder nieuw hout ingezet.

Chardonnay; citroengeel uiterlijk, wat ontwikkelde geur, vullende aanzet, veel smaak, uitgesproken kruidig, pikante ondertoon, licht peperig, gerijpte tonen, marmelade, amandel, veel inhoud, rijk en complex, veel lengte, wijn heeft bijpassend gerecht nodig om wat te stabiliseren
Importeur: Le Vieux Jean Vins

BR Romanee
** Vieilles Vignes, Domaine Geantet-Pansiot, Gevrey-Chambertin, Frankrijk 1981
Het wijnhuis Geantet-Pansiot is opgericht in 1954 door Edmond Geantet en zijn vrouw Bernadette Pansiot. Het stel bezat toen 3 hectare aan wijngaarden verspreid over Gevrey-Chambertin. Rond 1977, toen zoon Vincent tot het bedrijf toetrad, was het wijngaard bezit ruim verdubbeld. Vincent richtte een researchcentrum op om met collega-wijnmakers informatie uit te wisselen en samen productiemethoden te optimaliseren. Momenteel runt Vincent het wijnhuis samen met zijn zoon Fabien en bezitten ze 13 hectare aan wijngaarden. De wijnen worden gekenmerkt door diepe fruitaroma’s en een vol en intens smaakprofiel.

Chardonnay; elegante kleur, wat geëvolueerde geur, licht mestig, hint van truffel, smaak is nog intact, goede zuren, ontwikkeld fruit, duidelijk kruidig, levendig en evenwichtig, goede lengte, nog prima inzetbaar
Importeur: NOTK