Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel twee wijnen uit de Bourgogne die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum
bourgogne 2

*** Cuvée Jacques Duret, Hospices de Nuits – Jean Bouchard, Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Didiers, Frankrijk 1972
Minder beroemd dan de Hospices de Beaune, maar hetzelfde uitgangspunt: Hospices de Nuits is een wijndomein en ziekenhuis ineen. Het beschikt over bijna 13 hectare aan wijngaarden rond Nuits-Saint-Georges en produceert jaarlijks een aantal uitstekende wijnen, die vervolgens worden geveild. De hoogste bieder van iedere wijn laat hem vervolgens rijpen en bottelt hem. In dit geval is dat Jean Bouchard. De wijn, Cuvée Jacques Duret, is afkomstig van de Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Didiers, een monopole-wijngaard van de Hospices de Nuits. De bodem bestaat uit bruine klei met grote stenen op een onderlaag van kalksteen.

Pinot noir; correcte medium kleur, nog schoon, evenwichtige geur, lichte aardse impressies, paddenstoelen, ontwikkeld rood fruit, subtiele chocoladetoets, correcte vulling, homogeen, aangenaam

*** H. Perret & Cie, Chassagne-Montrachet, Frankrijk 1971
De naam Chassagne-Montrachet is een combinatie van de gemeentenaam en die van de beste wijngaard die er te vinden is, Le Montrachet. De appellatie omvat in totaal ruim 300 hectare aan wijngaarden, waaronder 55 premier cru’s en drie grand cru’s. 25% van de wijnproductie is rood.

Pinot noir; elegante kleur, jodiumachtig, heel schoon, ontwikkelde geurimpressies, paddenstoel, truffel, ontwikkeld fruit, mooie zuren, leder, geur en smaak komen overeen, de smaak is fris en levendig, goede fruittonen, mooie kruidigheid, goede tannine, nog veel lengte, uitstekende conditie, verrassend aangenaam (12,5%)