Künstler Stielweg Auslese 1997 – Chapoutier Condrieu 1994 – Dom Pérignon Rosé 1969 – Fontodi Flaccianello 1981

Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel vier uiteenlopende wijnen die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum

Flaccianello1

**** Hochheimer Stielweg Riesling Auslese trocken, Weingut Franz Künstler, Rheingau, Duitsland 1997
Voordat de familie Künstler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen naar het Duitse Hochheim verhuisde, hield zij zich al bijna 300 jaar bezig met wijnbouw in het dorp Untertannowitz in Tsjecho-Slowakije. Franz Künstler begon in Duitsland als wijnmaker bij het plaatselijke Domdecant Werner’chen Weingut, voordat hij in 1965 zijn eigen wijngoed oprichtte. Sinds zijn zoon Gunter in 1992 de leiding overnam, heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt, zowel in kwaliteit als in wijngaardoppervlakte.
Künstler bezit inmiddels meer dan 60 hectare, waaronder percelen in alle topwijngaarden van Hochheim, zoals Kirchenstück, Domdechaney, Hölle, Reichestal, Herrnberg, Stein en Stielweg. Recent zijn daar Rüdesheimer wijnbergen aan toegevoegd. Gunter beheerst het vak tot in de kleinste details en produceert een compleet spectrum aan stijlen die stuk voor stuk, jaar in jaar uit gekenmerkt worden door een constant hoog niveau – of het nu gaat om eenvoudige instapwijnen of de allerhoogste Grosses Gewächs-wijnen.
De Stielweg is een steile wijngaard van 24 hectare in Hochheim met leem- en kleihoudende grond met een hoog aandeel zand. Künstler bezit hier 4,7 hectare. Tegenwoordig staan hier de oudste rieslingstokken van het domein.

Riesling; citroengeel tot licht goudkleurig, subtiele toets van ontwikkeling, verfijnde aanzet, perfecte balans, heel lichte munttoets, genuanceerd smaakpalet, elegant en fijn, licht verteerbaar, frisse auslese met veel lengte, nog altijd in zeer goede conditie (13%)
Importeur Anfors Imperial

Gunter Künstler

Gunter Künstler

*** Domaine M. Chapoutier, Condrieu, Frankrijk 1994
Domaine M. Chapoutier bestaat sinds 1808 (sinds 1955 onder de huidige naam) en dankt zijn grote internationale reputatie vooral aan de pioniersrol van Michel Chapoutier die de leiding van het familiebedrijf in 1990 op 26-jarige leeftijd overnam. Respect voor natuur, bodem en druif stonden vanaf dat moment centraal en de overstap naar biodynamische teelt was daarbij essentieel. Chapoutier voegde een dimensie toe aan het begrip terroirwijn door, als eerste in de regio, single vineyard-cuvées (zijn Sélections Parcellaires) te gaan produceren. De unieke bodemsamenstelling van de Hermitage-heuvel was daarbij de voornaamste bron van inspiratie. Het feit dat hier op een relatief kleine oppervlakte terroirs uit vier verschillende geologische tijdvlakken te vinden zijn vormde voor hem de uitdaging om deze verschillen in zijn wijnen tot uitdrukking te doen komen. Hermitage vormde pas het begin van Chapoutier’s bijzondere passie voor terroirs: in de volgende decennia kocht hij domeinen in o.a. de Roussillon, de Provence, de Elzas, Spanje, Portugal en Australië. In 1994 introduceerde Chapoutier als eerste wijnmaker ter wereld etiketten met braille.

Viognier; diepgeel tot licht oranje, rijpe aroma’s, mooi fruit, abrikoos en perzik, lichte toetsen van noten en truffel, ronde en vullende aanzet, geuraroma’s komen in vloeiende vorm terug, veel smaak, kruidige ondertoon, goede vulling, evenwichtig, goede lengte, veel nagalm, volle gastronomische wijn, blijft na openen nog lang in prima conditie
Importeur: Cordier Wines

Chapoutier
**** Dom Pérignon Rosé, Champagne, Frankrijk 1969
Dom Pérignon stond vroeger bekend als de prestigecuvée van Moët & Chandon beschouwd, maar is tegenwoordig een onafhankelijk merk. Het is vernoemd naar de legendarische keldermeester van de abdij van Hautvilliers, die tijdens zijn vele experimenten met vinificatiemethoden rond 1700 de ‘méthode champenoise’ zou hebben uitgevonden. Het eerste oogstjaar van de cuvée Dom Pérignon was 1921 en deze wijn kwain 1936 op de markt. De Dom Pérignon Rosé werd gelanceerd in 1959. Beide cuvées worden alleenm in de allerbeste oogstjaren gemaakt en ondergaan minimaal acht jaar kelderrijping.
Dat er in 1969 een wijn werd gemaakt is verrassend, aangezien het oogstseizoen werd gekenmerkt door sterk wisselende en moeilijke weersomstandigheden, een late bloei, perioden van zware storm, gevolgd door een droge en warme aanloop naar de oogst, die op 1 oktober van start ging.

Pinot noir, chardonnay; oranje/amberkleurig, fijne mousse, duidelijk ontwikkeld maar niet te ver, impressies van aardbei, abrikoos, rozen en munt, frisse aanzet, nog zeer mooie zuren, veel finesse, elegante toets van oxidatie, prima balans, grootse finale, veel lengte, grote verrassing
Importeur Moët Hennessy Nederland

Dom Perignon
*** Flaccianello delle Pieve, Fontodi, Vino da Tavola di Panzano, Italië 1981
Het 130 hectare grote landgoed Fontodi in het hart van de Chianti-streek ibestaat voor bijna de helft uit wijnstokken. Het is sinds 1968 eigendom van de familie Manetti. Het was Dino Manetti die besloot de wijnbouw serieus ter hand te nemen en zelf wijn te gaan maken voor familie en vrienden. In 1979 traden zijn twee jonge zoons, Marco en Giovanni, enthousiast in zijn voetsporen, met hulp van de bekende oenoloog Franco Bernabei. Hoe groot het potentieel van het landgoed was bleek al snel met de introductie van de eerste wijn, de Flaccianello 1981, een single vineyard, 100% sangiovese supertuscan (sinds 2001 afkomstig van een selectie van de beste sangiovese-percelen van het domein). Het grote succes werd een aantal jaren daarna geëvenaard – en volgens velen overtroffen – met een tweede iconische wijn, de single vineyard-cuvée Vigna del Sorbo 1985, een chianti classico op basis van 90% sangiovese en 10% cabernet sauvignon afkomstig van zuidoostelijk gelegen percelen gedomineerd door galestro. Nieuw aangeplante percelen werden in productie genomen, het portfolio werd uitgebreid met een chianti classico, een pinot nero, een syrah, een sauvignon blanc en een vin santo, en in 1990 werd de transitie naar biologische wijnteelt ingezet. Het certificaat volgde in 1998. Sindsdien gaat Fontodi meer en meer richting biodynamie, met aandacht voor biodiversiteit in de wijngaard, duurzaamheid en zelfvoorzienendheid.

Sangiovese; elegante kleur, oranjebruin, fraaie sangiovese-toets, mooi ontwikkeld in geur en smaak, belegen zuren, licht oriëntaalse kruidigheid, hint van soja, fijne aanzet, elegante structuur, zeer goede balans, mooie lengte, verrassend goede conditie (13%)
Importeur Pallas Wines

Flaccianello