Wine Professional biedt sommeliers, chefs, restaurateurs en hoteliers ieder jaar een uitgelezen mogelijkheid om duizenden wijnen te ontdekken en te proeven, aan de stands, in een van de proeftheaters, al dan niet in combinatie met een mooi gerecht, ter plekke bereid door een toonaangevende chef. Proefschrift selecteert tijdens de beurs verschillende highlights. In dit artikel aandacht voor onze favoriete beurswijnen.
tekst Jan van Lissum
Wine Professional 2019
Beste beurswijnen
Onze favorieten van de beurs. (Niet inbegrepen bij de selectie zijn de premium wines die geproefd zijn bij de Once in a Lifetime-sessies; deze komen later aan bod.)
Wit
- Natural Chenin, Reyneke, Zuid-Afrika 2016 (Daxivin)
- Couzou, Jean-Luc Jamet, Côtes du Rhône, Frankrijk 2016 (Rhône Value Wines)
- Testone Sauvignon, Parusso, Vino Varietale d′Italia, Italië 2012 (Anfor Imperial)
- Chenin Blanc Reserve, Tierhoek, Piekenierskloof, Zuid-Afrika 2015 (WineMatters)
- Bianco Breg, Gravner, Venezia Giulia, Italië 2009 (Delicroatia)
- Angel Grande Cuvée, Batic, Vipava, Slovenië 2016 (Delicroatia)
- Domaine Christian Moreau, Chablis Grand Cru Les Clos, Frankrijk 2012 (Champagnist)
![proeven 6 proeven 6](https://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2019/02/proeven-6.jpg)
Sommelier Marc Kroon over Wine Professional
Kroon is sommelier bij toprestaurant DeHeerkocken (ProefschriftRestaurants 7,7 – prijscategorie tot € 55) in Vught. Hoe kiest hij zijn wijnen uit? ‘Van de 80 tot 100 wijnen op onze kaart wisselen er 10 per week. Dat doen we via proeverijen, proefflessen, beursbezoeken, aanraders van leveranciers. Omdat we dan nooit meer dan 6 flessen kopen, zijn we actueel. De arrangementswijnen blijven tijdens de looptijd van de menukaart hetzelfde. Ook Wine Professional heeft een functie. Je doet nieuwe contacten op, loopt tegen nieuwe dingen aan en je kunt goed netwerken. Leuke kant van mijn vak is ook dat ik privé gebeld word door particulieren die een wijnadvies bij hun diner vragen.’
Rood
- Les Restanques de Cabassole, Roucas Toumba, Vacqueyras, Frankrijk 2014 (Rhône Value Wines)
- Paul Sauer, Kanonkop, Simonsberg-Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015 (Hanos)
- L’Ancestrale, Domaine Sylvain Pataille, Marsannay, Frankrijk 2015 (P. de Bruijn Wijnkopers)
- Campo Gros Riserva, Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy, Barbaresco, Italië 2003 (Wijnkooperij De Lange)
- Château Tertre-Rôteboeuf, Saint-Emilion, Frankrijk 2008 (P. de Bruijn Wijnkopers)
- Azul, Peñanlolén, Maipo Valley, Chili 2016 (Ad Bibendum)
- Peña el Gato Colección Garnachas Centenarias ‘Manolo López’, Bodegas Juan Carlos Sancha, Rioja, Spanje 2017
- Vèrtebra de la Figuera, Terroir Sense Fronteres, Montsant, Spanje 2017 (Wijnkooperij De Lange)
- Fusion V, De Toren, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015 (WineMatters)
- Le Chapitre, Domaine Sylvain Pataille, Bourgogne, Frankrijk 2015 (P. de Bruijn Wijnkopers)
- Pintas, Wine & Soul, Douro, Portugal 2016 (André Kerstens Partners in Wijn)
De Franse ambassadeur Philippe Lalliot, wijnmaker François Mitjaville, en Marianne en Erik de Bruijn (P. de Bruijn Wijnkopers)
François Mitjavile, Tertre-Roteboeuf, Saint-Emilion
Hij is zo ongeveer de enige wijnmaker in Saint-Emilion die nog gewoon op het domein woont. Dat vindt hij logisch. De ranke zeventiger werkt zijn hele leven al met dezelfde oenoloog, vatenmaker en leveranciers. Dat karakter zie je ook terug in zijn wijnen. ‘Degelijkheid, eerlijkheid, sensitiviteit en verantwoordelijkheid vind ik belangrijk. Je moet openhartig kunnen zijn in alles.’ Hij is na afloop van de verticale proeverij i.s.m. importeur P. de Bruijn Wijnkopers zeer tevreden met het niveau van de deelnemers. Mitjavile is met de hele familie overgekomen. ‘Vier dagen mooi Amsterdam met alle musea. Fantastisch.’ Binnenkort een groot interview met deze markante wijnboer.
Paul Frankhuizen, Wijnkooperij de Lange, over Wine Professional
‘Wine Professional 2019 was voor ons de fijnste beurs tot nu toe (we zijn exposant sinds 2004). Zeer geslaagde dagen die in een prettige en sfeervolle ambiance verliepen. De maandagmiddag was iets te druk, maar dat is elk jaar zo.’ Frankhuizen is tevreden met de doorgevoerde aanpassingen van de beurs. ‘De extra aandacht voor de jonge professional, zoals met de proeverij van klassieke wijnen als onze Soldera, is een uitstekend initiatief. Dat zie je ook aan de vele reacties op social media. Die mensen zijn er erg enthousiast over, en ik ben ervan overtuigd dat we hierin een functie hebben. Smaakreferenties opbouwen van grote wijnen is onmisbaar.’
Jerez
- Palo Cortado Clásico, Bodegas Urium, Jerez, Spanje NV (Xpertvinum / Grapy.nl )
- Oloroso VORS, Bodegas Tradicion, Jerez, Spanje NV (Anfors Imperial)
- Maruja Manzanilla Pasada, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV (André Kerstens Partners in Wijn)
- Fino La Barajuela, Luis Peréz, Jerez, Spanje 2014 (Xpertvinum)
Zoet
- TBA No. 3 Scheurebe – Zwischen den Seen, Kracher, Burgenland, Oostenrijk 1998 (Anfors Imperial)
- TBA No. 12 Nouvelle Vague, Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2015 (Anfors Imperial)
Mousserend
- La Grande Année Brut, Bollinger, Champagne, Frankrijk 2007 (Verbunt Verlinden)
Peter van Houtert
Peter van Houtert, Verbunt-Verlinden en voorzitter KVNW, over Wine Professional
Wine Professional beantwoordt volgens Van Houtert aan het gestelde doel. ‘We beschikten over een prima standplaats. Volgend jaar komen we terug met een nog sterker assortiment. Het was belangrijk dat we ons op de beurs lieten zien als Verbunt-Verlinden. Zo kon iedereen kennismaken met de nieuwe situatie. Verder zijn we blij dat het een beurs is voor de héle gastronomie en niet alleen voor de Amsterdamse. Wijn staat centraal, ook in de masterclasses. Wel vonden we het vroege tijdstip dit jaar wat lastig, ook al omdat we nog maar weinig nieuwe jaargangen konden laten proeven. We zijn tevreden.’