awardwinnaars 2025
Winnaars Proefschrift Restaurant Awards en Diamond Awards
Ieder jaar reikt Proefschrift een aantal awards uit aan restaurants en/of individuele restaurantprofessionals die zich de afgelopen tijd in positieve zin hebben onderscheiden. Deze keer gingen de awards naar restaurant Hemel en Aarde, Tom Wolters en Alessandro Tondini.
PSR logo

De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, tijdens de officiële opening van Wine Professional 2025 in de RAI Amsterdam, maandag 13 januari in het Proefschrift Theater op de beursvloer. Daarbij werden ook de jaarlijkse Diamond Awards uitgereikt.

PSR Award Hemel en Aarde

Restaurant van het Jaar: Hemel & Aarde, Utrecht

Chef René van der Weijden, sommelier Tom Appeldoorn en maître Marco Westra kunnen trots zijn op restaurant Hemel & Aarde in Utrecht. Het team staat als een huis en combineert een grote mate van kennis, vakmanschap, creativiteit en passie voor het vak. Resultaat is een aantrekkelijk eigentijdse zaak die in de smaak valt bij een zeer gemêleerd publiek. Uit de keuken komen gevarieerde, verrassende en altijd aangename gerechten, en de chef weet als weinig anderen hoe hij ‘naar een wijn toe’ kookt. De wijnkaart blinkt uit in eigenzinnigheid en bevat naast de nodige klassiekers vooral veel verrassende wijnen die je elders nauwelijks tegenkomt. De sommelier kiest de juiste wijnen en gaat het avontuur niet uit de weg, en de bediening draagt bij aan de prima sfeer. Leuk dat hier ook regelmatig proeverijen worden georganiseerd. Hemel & Aarde is een voorbeeld voor Utrecht en omstreken, we kunnen er in de toekomst nog veel van verwachten.

PSR25 Tom Wolters

Fromager van het Jaar: Tom Wolters, Restaurant Holsterhof, Posterholt

Tom Wolters won afgelopen september de competitie om de titel van Fromager van het Jaar en mocht daarom op de openingsdag van Wine Professional de officiële oorkonde in ontvangst nemen. De vakjury was zeer goed te spreken over het niveau van de vier finalisten, waarbij Tom nipt de andere kandidaten achter zich liet: ‘Dit zijn fromagers waar je als restaurantgast blij van wordt’. Tom heeft een duidelijke eigen stijl als het gaat om kaaskeuzes en wijn-kaasmatches. Met zijn enthousiasme, passie voor kaas (en wijn) en kennis is hij in staat om het slot van een lunch of diner een persoonlijke touch te geven en naar een hoger niveau te tillen.

PSR25 Alessandro Tondini

Sommelier van het Jaar: Alessandro Tondini, Restaurant Nazka, Amsterdam

De rijke Peruaanse keuken met zijn grote variatie aan ingrediënten en brede spectrum aan pittigheidsgradaties vraagt om een sommelier met kennis en ervaring, veel precisie en een avontuurlijke instelling. Alessandro Tondini, geboren in Zuid-Italië, is wat dat betreft de juiste man op de juiste plaats. In nauwe samenwerking met de chef presenteert hij doordachte, mooi uitgebalanceerde wijn-spijscombinaties waarin de spicy tonen van de gerechten goed gepareerd worden. De wijnkaart biedt een grote diversiteit aan klassieke wijnen naast verrassende vondsten uit de hele wereld. Alessandro is bovendien een uitstekend ambassadeur voor Zuid-Amerikaanse wijnen, die zich niet alleen beperkt tot de bekende regio’s in Chili en Argentinië; tijdens de masterclass op Wine Professional kwamen er bijvoorbeeld ook twee Boliviaanse wijnen op tafel. Alessandro’s uitleg bij zijn wijnkeuzes is informatief, to the point en zonder blabla. Het is opvallend hoeveel wijnkennis hij ondanks zijn jonge leeftijd al bezit en hoe hij die in de praktijk weet in te zetten.