Jury Proefschrift Haring-Sherrytest 2016

Jury Proefschrift Haring-Sherrytest 2016

Voor de liefhebber van superverse vis zonder poespas is ‘de Weduwe’ in Scheveningen al decennia lang een begrip. Sinds kort staat de zaak onder leiding van wijn-spijsspecialist Edwin van de Goor (voorheen Seinpost). Een goede aanleiding voor The Wine & Food Association om de jaarlijkse Nieuwe Haring-Sherrytest bij dit oudste visrestaurant van Scheveningen te organiseren.

Havenrestaurant Weduwe van der Toorn dankt zijn naam aan Leuntje van der Toorn-Hoogenraad, die in 1911 haar man, Jan van der Toorn, verloor. Op 36-jarige leeftijd liet hij haar achter met vijf jonge kinderen en zes vissersschepen. Haar zoon Dirk opende in 1963 een visrestaurant en vernoemde het naar zijn moeder. Tot begin deze eeuw bleef het restaurant eigendom van de familie Van der Toorn en groeide het uit tot een zaak waar iedereen zich thuisvoelt: bouwvakkers, diplomaten, kunstenaars, toeristen tot zelfs leden van het Koninklijk Huis. De brede populariteit is te danken aan het superverse, veelzijdige visaanbod en aan de no nonsense invulling die de achtereenvolgende eigenaren altijd aan het restaurant hebben gegeven: geen onnodige fratsen op het bord, geen chic gedoe, maar gewoon in een gezellige, huiselijke sfeer genieten van de lekkerste vis, met verse frites en eigen mayonaise, groenten of salade.
Onder leiding van Edwin van de Goor is die basisfilosofie mooi intact gebleven, en het aanbod op bepaalde punten nog verbeterd. Je merkt het bijvoorbeeld aan bepaalde ambachtelijke bereidingen en aan het ruimere, betere wijnaanbod. En uiteraard zitten we ’s zomers graag op het geheel vernieuwde, zonnige en beschutte terras aan de haven!

haringhuisje1Hollandse Nieuwe 2016
Op 15 juni jl. ging het haringseizoen weer van start. De dag ervoor werd het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild. De opbrengst, 90.000 euro geboden door Plus Retail, ging naar stichting Het Vergeten Kind.
Aan het begin van de maand voeren de Nederlandse haringhandelaren – het zijn er een stuk of tien – naar het Deense Skagen om de haring te kopen van Noorse en Deense vissers. De naam ‘Hollandse Nieuwe’ is feitelijk alleen nog gebaseerd op de traditioneel Hollandse manier van kaken en pekelen; de haringen komen niet meer uit de Hollandse wateren en de laatste Hollandse vissers hielden er enkele jaren terug mee op.
Kenners waren direct al bijzonder goed te spreken over de haringvangst van dit jaar. De structuur van de vis is mooi zacht, de nasmaak is lekker en het vetgehalte is met nu al gemeten waarden tot 22% zeer hoog. Bij de Nieuwe Haring | Sherry Test constateerde het proefpanel dat ze zelden een zo volle, romige, complexe Hollandse Nieuwe hadden geproefd. De haring voor deze test werd geleverd door Het Haringhuisje.

Het proefpanel bestond dit jaar uit
Harrie Baas – Proefschrift/The Winesite
Lendl Mijnhijmer – restaurant Waterproef, Scheveningen
Allard Botenga – Proefschrift/The Winesite
Louis Janssen – Proefschrift/The Winesite
Koen van der Plas – Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen
Eulalia Ortiz Aguilar – Raad (Economische- en handelsaangelegenheden), Ambassade van Spanje
Kyra van Lissum – Proefschrift/The Winesite
Jan van Lissum – Proefschrift/The Winesite

laguita1Nieuwe-haringsherry van het jaar: La Guita Manzanilla
Het waren dit jaar vooral de wat complexere sherrywijnen, en dan met name de manzanilla’s, die het hoogste scoorden bij de Nieuwe Haring. Overall winnaar was La Guita Manzanilla. Onder de ingezonden fino’s wist de Colosia Fino de jury het meest te bekoren. Een overzicht van de manzanilla’s en fino’s die zich het beste laten combineren met de Hollandse Nieuwe van 2016:

La Guita Manzanilla, Bodegas Hijos de Rainera Peréz Marin (Oud Reuchlin & Boelen € 10,95)
Manzanilla Solear, Bodegas Barbadillo (Wijnhandel van Ouwerkerk € 5,99)
La Goya Manzanilla, Bodegas Delgado Zuleta (Wijnhandel B.J. de Logie € 12,50)
Manzanilla Papirusa, Bodegas Emilio Lustau (Walraven Sax € 13,50)
La Guita en Rama, Bodegas Hijos de Rainera Peréz Marin (Oud Reuchlin & Boelen)

Colosia Fino, Bodegas Guttiérez Colosía (Vivacadiz.nl € 14,25)
Fino, Bodegas Tradición (Anfors € 32,95)
Fino Tio Pepe en Rama, Bodegas González Byass (L’Exception € 15,45)
Fino Jarana, Bodegas Emilio Lustau (Walraven Sax € 13,50)
Fino, Bodegas El Maestro Sierra (André Kerstens/Partners in Wijn)

Meer informatie over sherry: www.sherry.wine/nl