Paul Mas, Limoux

Paul Mas, Limoux

Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete herfst-/winterwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Afgelopen zomer werd iedere importeur uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode op te sturen. Deze keer hebben we dat omgedraaid: twee rode en één witte. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitsgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: toegankelijk en karaktervol, met voldoende inhoud om een redelijk vullend seizoengerecht aan te kunnen. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘herfst-/winterwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete herfst- & winterwijnen van onderstaande 8 importeurs:

(w) Paisaje Mediterráneo, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2019
Wijnimport J. Bart € 14,50

(w) Gumpoldskirchner Tradition, Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2019
Anfors Imperial € 14,25

(w) Bernard Old Vine Chenin Blanc, Bellingham, Coastal Region, Zuid Afrika 2018
LFE € 16,89

(r)Peter and the Wolf, Casal Branco, IGP Tejo, Portugal 2018
Alentejo wijnen € 12,50

(r) Laltre, Lagravera, Costers del Segre, Spanje 2019
De Bruijn Wijnkopers € 7,95

(r) Joven, Obalo, Rioja, Spanje 2018
Wine & Spirits € 9,95

(r) Ciacci Piccolomini d’Aragona, IGP Toscana, Italië 2017
Heisterkamp Wijnkopers € 12,85

(r) Rapariga da Quinta Reserva, Luis Duarte Vinhos, IGP Alentejano, Portugal 2017
Horizon Wines/Ovino/&Wine € 14,50

Alentejo
Alentejo

Alentejo Wijnen

Verrassende inzending. Drie wijnen die goed passen bij het seizoen: aangenaam en goed inzetbaar bij de maaltijd.

Rovisco Garcia
Peter & the Wolf
CA Reserva
Alentejo 2
Alentejo 3
Rovisco Garcia, Herdades do Monte Novo e Conqueiro, IGP Alentejano, Portugal 2019
Op het 15 hectare grote familielandgoed groeien de druiven antão vaz en arinto waar de familie Garcia een duurzame witte wijn van heeft gemaakt. De wijnstokken zijn geplant in klei en kalksteen bodem, op een flauwe helling op het zuiden. De wijngaard wordt op een accurate duurzame wijze bewerkt. Label en kurk zijn FSC gecertificeerd.
Antão vaz, arinto; heel lichte kleur, aparte tonen van de druiven, hoge zuren, rijpe citrus en bitters, na openstaan breder en hechter, licht getoast, mooi rijp fruit, eigen stijl, mineralig, toegankelijk, alles beter opgenomen na een tijdje openstaan (12,5%) € 8,50

Peter and the Wolf, Casal Branco, IGP Tejo, Portugal 2018
Deze toegankelijke wijn is gemaakt voor degene die kennis wil maken met wijndrinken, maar ook de ervaren wijndrinker haalt hier zijn passie uit. Iedereen die deze wijn geproefd heeft op onze wijnproeverijen waren onder de indruk en kondigde aan deze wijn zeker opnieuw te gaan kopen. De wijn is gemaakt als blend van de druiven syrah, touriga nacional en alicante bouschet.
Syrah, touriga nacional, alicante bouschet; mooie granaatkleur, vullende en gerijpte aroma’s in geur en smaak, zachte rijpe aanzet, rond, vulling, heerlijk bijna zwoel fruit, passende frisse tonen, goede kruidigheid, prettige doordrinkbare wijn met goede lengte (14%) € 12,50

Conde de Arraiolos Reserva, Herdade das Mouras de Arraiolos, IGP Alentejano, Portugal 2018
Dit is de grote broer van de Conde de Arraiolos, een reserva die minimaal 12 maanden op eiken vaten heeft gerijpt. De druivensoorten waarvan deze wijn gemaakt is zijn de syrah, trincadeira en alicante bouschet.
Trincadeira, syrah, alicante bouchet; opvallend rood fruit, bescheiden, goed gedoseerde geuraroma’s, frisse ondertoon, slanke aanzet, mooi rijp fruit, warm palet, vleugje hout, veel lengte (14%) € 14,00

Pepe Mendoza, Alicante

Pepe Mendoza, Alicante

Wijnimport J. Bart

Evenwichtige wijnen met aangenaam fruit, geen blockbusters maar toegankelijke wijnen voor iedereen.

Paisaje Mediterráneo, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2019
Minimale interventie is Pepe’s credo. Laat de natuur haar gang gaan en laat de wijnen een expressie zijn van het mediterrane terroir. Dus alleen lokale mediterrane rassen, laag sulfietgehalte, weinig houtinvloeden en lage opbrengsten. De druiven komen van het Benimei-perceel in Marina Alta (moscatel) en het Serra Forte-perceel in Alto Vinalopó (airén en macabeo).
40% macabeo, 40% moscatel alejandría, 20% airén; vrij ronde geuraroma’s, goede balans, rijp wit fruit, breed en vullend smaakpalet, fris, elegant, goede bitters, heerlijke zuren, toegankelijk (13%)
€ 14,50

Bout d’Zan, Mas de Libian, Côtes du Rhône, Frankrijk 2019
De wijngaarden zijn bezaaid met grote keien die de warmte goed vasthouden in de nacht. Het land is altijd biologisch bewerkt en is dus nooit behandeld met pesticiden en onkruidverdelgers. Nestor, een prachtig paard, is de tractor die in de wijngaarden het zware werk doet. Biodynamisch gecertificeerd door Demeter.
75% grenache, 25% syrah, 9 maanden in oude Franse eiken vaten, biodynamisch;
intense kleur, surplus aan mooi rijp fruit, opeengepakte aroma’s, geur- en smaaktonen komen overeen, smaakvol, goed inzetbaar, kruidige tonen over de gehele breedte, prettig doordrinkbaar, goed inzetbaar, pittige finale (14,5%)

€ 12,95

Vibrans, Caiaffa, IGP Puglia, Italië 2017
De familie Caiaffa verbouwt al generaties lang druiven en Marco maakt in tegenstelling tot veel andere producenten in Puglia geen jammy en zoete, zondoorstoofde, zware wijnen maar gaat voor finesse en drinkbaarheid. Het gebruik van natuurlijke gisten, koude maceratie en zeer weinig sulfieten spelen, naast de nabijheid van de verkoelende zee, een belangrijke rol in de frisheid van hun wijnen. Biologisch gecertificeerd.
Nero di troia, 12 maanden in Franse eiken vaten van 25hl, biologisch; elegante kleur met lichte vertekening aan de rand, elegante geur, mooi versmolten en rond, heerlijk ontwikkeld, fijne maar intense kruidigheid, mooie balans, heel toegankelijk en fris, doordrinkbaar (14%)
€ 14,95

Paisaje Mediterráneo
Bout d'Zan
Caiaffa
Mas de Libian, Côtes du Rhône
Mas de Libian, Côtes du Rhône
Caiaffa, Puglia
Caiaffa, Puglia
Ca'del Baio, Langhe
Ca’del Baio, Langhe

De Bruijn Wijnkopers

Drie zeer betaalbare wijnen, alle drie met een geheel eigen karakter.

auromon
Laltre
Ca'del Baio
Paul Mas, Limoux

Paul Mas, Limoux

Lagravera, Costers del Segre

Lagravera, Costers del Segre

III B & Auromon, Paul Mas, Limoux, Frankrijk 2019
Niet ver van Carcassonne, in de Languedoc, wist Paul Mas prachtige wijngaarden te bemachtigen. Op de heuvels van de Vallée de l’Aude maakt hij deze bijzondere wijn. III betekent een notatie van 3, het hoogste kwaliteitsniveau bij Mas en B, barrique. Auromon is een combinatie van Aurore, dageraad, Or, goud en Mont, heuvel.
95% chardonnay, 5% mauzac; redelijk expressieve kleur, licht parfumé, toegankelijke geur- en smaakaroma’s, zoetje, rondeur, crèmige ondertoon door houtinvloed, rijk aan rijpe fruittonen, veel van alles (13,5%) € 10,50

Laltre, Lagravera, Costers del Segre, Spanje 2019
De wijngaard van Lagravera strekt zich uit over 11,3 hectare en bevindt zich in een oude gravelpit. De druivenstokken zijn altijd al biologisch onderhouden en worden nu ook biodynamisch gecultiveerd. Alle kruiden en planten die vereist zijn voor het maken van diverse biodynamische preparaten worden hier door de producent zelf verbouwd.
80% monastrell, 20% garnacha tinta, 3 maanden barriquerijping, biodynamisch; fraaie kleur, evenwichtige geur waarbij vooral aroma’s van monastrell naar voren komen, jeugdig, garnacha tinta brengt meer schakering, houtinvloed is goed ingebracht, prima uitgebalanceerde wijn met correcte lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding (14%) € 7,95

Nebbiolo Red Label, Ca’ del Baio, Langhe, Italië 2019
Het familiebedrijf Ca’ del Baio wordt momenteel door Giulio en Luciana Grasso gerund, samen met hun drie dochters. De Gambero Rosso riep Giulio in 2016 uit tot Wijnmaker van het Jaar. De familie bezit 28 hectare aan wijngaarden, gelegen rondom het huis zelf in het dorp Treiso en in het nabijgelegen Barbaresco. Op de hoog gelegen wijngaarden staan zowel autochtone als internationaal bekende rassen aangeplant.
100% nebbiolo, biologisch; zeer elegante kleur, rustige geur, fruit is duidelijk aanwezig, toegankelijke aanzet, beetje slank, eendimensionaal, goede lengte (13,5%) € 9,95

Don Jacobo, Rioja

Don Jacobo, Rioja

Wine & Spirits

Gevarieerd van smaak, goede aandacht voor de zuurgraad, homogeen kwaliteitsniveau. Variërend van makkelijk doordrinkbare wijnen tot wat intensere en stevigere wijnen. Geschikt voor een breed publiek.

Acante Fiano, Castello Monaci, IGP Salentino, Italië 2019
Castello Monaci werkt zoveel mogelijk natuurlijk en is onderdeel van de ‘slow wine’-beweging. De fiano van Castello Monaci is een geliefde wijn bij de pers. De zachte en volle smaak is met name te danken aan de rijping sur lie.
100% fiano, biologisch; aroma’s van fiano-druif, veel sap, lekker wit fruit, aangenaam smaakpalet, kruidig, doordrinkbare lichtgewicht (12,5%)
€ 9,95

Crianza, Don Jacobo, Rioja, Spanje 2016
Bodegas Corral is de enige bodega in La Rioja die ligt langs de beroemde pelgrimsroute ‘Ruta Jacobea’ naar Santiago de Compostela. Vandaar de merknaam Don Jacobo. Het bedrijf zet zich in om de biodiversiteit in de wijngaarden te verbeteren en te beschermen. Deze inspanning is nu beloond met het officiële certificaat Wineries for Climate Protection. WfCp zet zich in voor duurzaamheid in en rond de wijngaarden en werkt met vier focuspunten: reductie van broeikasgassen, water management, afvalvermindering en groene energie.
80% tempranillo, 15% garnacha, 5% mazuelo en graciano, 18 maanden houtrijping, biologisch; goede kleurintensiteit, granaatrood met fijn dun randje, duidelijk Rioja-getypeerd, tempranillo en uitgesproken houtinvloed staan centraal, voldoende sap, stevige tannine, gerijpt fruit, correcte zuren, beetje drogend op het einde (13,5%)
€ 12,95

Joven, Obalo, Rioja, Spanje 2018
50% van de Obalo Joven rijpt 3 maanden op nieuwe eikenhouten fusten van Franse origine, de resterende 50% op gebruikte fusten. Dit maakt de wijn fluweelzacht met een kruidige afdronk. Obalo heeft 40 hectare onder zijn beheer en maakt gebruik van 40 tot 90 jaar oude tempranillo-wijnstokken. De gisting en rijping van de verschillende percelen gebeurt separaat. Obalo gebruikt voor de rijping van de wijn uitsluitend Frans eikenhout.
100% tempranillo, 3 maanden houtrijping; vrij elegante kleur, frisse geur, elegante aanzet, veel souplesse, goed doordrinkbaar, slank van smaak, fruitig met levendige zuren, aardige kruidigheid, evenwichtig (14%)
€ 9,95

Acante Fiano
Don Jacobo
Obalo
Castello Monaci, Salice Salento

Castello Monaci, Salice Salento

Obalo, Rioja

Obalo, Rioja

Johanneshof Reinisch, Thermenregion

Johanneshof Reinisch, Thermenregion

Anfors Imperial

Drie zeer goede wijnen met een iets hoger prijsniveau, waaronder een zeer verrassende zierfandler. Elegant, vitaal, aangenaam.

Gumpoldskirchen
Gricos
San Martin
Torre de Oña, Rioja

Torre de Oña, Rioja

Grifalco, Basilicata

Grifalco, Basilicata

Gumpoldskirchner Tradition, Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2019
Het bijna honderd jaar oude familiebedrijf Johanneshof Reinisch heeft 40 hectare wijngaard en staat onder leiding van de broers Hannes, Christian en Michael. Ze produceren hoofdzakelijk rode wijnen (zo’n 60%) waarbij st. laurent en pinot noir, al ruim 600 jaar aangeplant in deze regio, de belangrijkste druivenrassen zijn. De pinot noirs van Johanneshof Reinisch worden gezien als de beste van het land. Bij de witte wijn vormen de regionale zierfandler- en rotgipfler-druiven een unieke specialiteit.
60% zierflander, 40% rotgipfler, biologisch; geelgroen uiterlijk, aangename geurwaaier, sappige, vullende aanzet, heel zuiver, fruitig, levendige zuren, mooie kruidigheid, opvallend knappe balans, heel verrassend (12,5%) € 14,25

Gricos, Grifalco, Aglianico del Vulture, Italië 2017
Fabrizio Piccin, succesvol producent in de regio van Vino Nobile di Montepulciano in Toscane, raakte gefascineerd door de ruige, arme streek Basilicata en haar druif, de aglianico. Overtuigd van de potentie van het terroir en bovenal de druivensoort legt Fabrizio al zijn ervaring en kennis in de productie van zijn wijnen. In 2004 kwam de eerste jaargang op de markt en mede dankzij zijn vrouw Cecilia’s literaire talent (van huis uit journaliste), en de ondersteuning van hun oenologie studerende zoon, bleven de wijnen van de familie Piccin niet onopgemerkt door de pers.
Aglianico, biologisch; intense kleur en geur, opeengepakte geurwaaier, zwart fruit domineert de smaak, veel sap, intense beleving, frisse zuren, vullend doch elegant, veel lengte (13%)
€ 13,75

Finca San Martín Crianza, Torre de Oña, Rioja, Spanje 2017
In 1985 kocht een zakenman uit Cuba vijftien hectare aan wijngaarden in Páganos (Laguardia). Hij had er een neus voor; vandaag de dag staat dit nog steeds bekend als de meest gewilde grond in de Rioja Alavesa, het Baskische gedeelte van de Rioja wijnstreek. De beste aankoop uit zijn leven werd tien jaar later gevolgd door de beste verkoop uit zijn leven. Torre de Oña, in 1995 gegroeid tot 45 hectare, werd gekocht door niemand minder dan La Rioja Alta. Een waardige opvolger met een indrukwekkende geschiedenis.
100% tempranillo; intense kleurspiegel, dikke geur, geur- en smaaktonen komen overeen, heerlijke aanzet, heel toegankelijk, sappig, fruitig, echt Spaans, frisse zuurgraad, goed doordrinkbaar, mooi ontwikkeld, vitaal en goed inzetbaar (14,5%)
€ 13,75

Voché, Rioja

Voché, Rioja

LFE

Serieuze maaltijdwijnen aan de bovenkant van het gevraagde prijssegment. Verrassende inzending met twee nieuwe-wereldwijnen.

Bernard Old Vine Chenin Blanc, Bellingham, Coastal Region, Zuid Afrika 2018
The Bernard Series dankt zijn naam aan Bernard Podlashuk, de wijnmaker die in de Kaap gold als een soort ‘tovenaar’, omdat hij niet tevreden was tot de wijn helemaal perfect was en helemaal naar zijn zin. Chenin blanc heeft, na de Loire, in Zuid- Afrika zijn tweede thuis. Er staan dan ook mooie oude stokken, die helaas nogal eens worden gerooid omdat er zo weinig druiven vanaf komen. Zonde, want het levert prachtige witte wijnen op met een uitzonderlijke diepgang en kracht, zoals deze ‘old vine’ chenin blanc.
Chenin blanc; groengeel uiterlijk, dikke, vettige, vullende geurwaaier, echt chenin blanc, volle smaak, veel sap, goede zuren, veel rijpe tonen, associatie met grapefruit, veel lengte, serieuze gastronomische wijn (14%) € 16,89

Carmenere Reserva, Casa Silva, Colchagua Valley Los Lingues, Chili 2019
Een echte Cuvée Colchagua, met druiven afkomstig van verschillende wijngaarden in dit uitgestrekte dal; een deel van het fruit komt uit Lolol, waar warme temperaturen, afgewisseld met koele nachten, zorgen voor een lange rijping aan de stok en druiven met frisse zuren. De mix van druiven van verschillende herkomsten zorgt voor meer complexiteit.
Carmenere; diepe, hechte kleur, rijp en rijk, geur- en smaakaroma’s volgen elkaar op, licht plantaardig, duidelijk eigen gezicht, vullend, goede structuur en vulling, kruidig, mooie tannine, toegankelijk, maaltijdwijn voor breed publiek (14%) € 12,49

Reserva, Voché, Rioja, Spanje 2014
José León is de naam van de wijngaard waar de tempranillo voor Voché vandaan komt. Deze is 25 jaar oud en heeft een grootte van 5 hectare, gelegen op 380 meter hoogte. De bodem is zanderig en kalkhoudend. De wijngaard staat op een naar het zuiden gerichte heuvel. De tempranillo druiven komen van vrij kleine trossen en hebben een hoge concentratie aan kleur en mooie tannines.
Tempranillo, graciano; granaatrood uiterlijk, vullende geur, echt Spaans, vol, aromatisch, gepolijst, smeuïge ondertoon van de houtinvloed, zwoel smaakpalet in aanvang, kruidig, crèmig middenpalet, op het einde beetje ontwikkeld, heeft gerecht nodig (14%) € 18,99

Bellingham
Casa Silva Reserva
Voche Reserva
Bellingham, Zuid-Afrika

Bellingham, Zuid-Afrika

Casa Silva, Chili

Casa Silva, Chili

Ciacci Piccolomini, Toscane
Ciacci Piccolomini, Toscane

Heisterkamp Wijnkopers

Knappe inzending, homogeen van kwaliteit en prijsniveau, goede aandacht voor Zuid-Frankrijk.

armonia
Toscana Rosso
TDS
Nancy Gontier en familie, Domaine de la Camarette, Ventoux

Nancy Gontier en familie, Domaine de la Camarette, Ventoux

Armonia, Domaine de la Camarette, Ventoux, Frankrijk 2018
Naast wijnboer, olijfolieproducent, gastvrouw in haar chambres d’hôtes en restaurant is Nancy Gontier ook nog moeder. Al deze disciplines voert ze uit met militaire precisie, als kopvrouw van het oude familiebedrijf. Druivenmix van 50% grenache blanc, verder marsanne, roussanne, rolle en viognier. De druiven ondergaan een vorm van macération pelliculaire voor extra fruit en kleur. Geen houtgebruik, wel natuurlijke gisten. De wijn blijft fris en zeer aangenaam met typisch zuid Franse gevoel; zon, zee, rijp fruit en honing.
Grenache blanc, roussanne, marsanne, rolle, viognier, biologisch; volle aroma’s in geur en smaak, sappig, rond, vullend, goede zuurgraad en bitters, beetje boers, goede maaltijdwijn bij eenvoudige gerechten (13,5%)
€ 11,60

Ciacci Piccolomini d’Aragona, IGP Toscana, Italië 20179
Piccolomini is een voorname en hooggewaardeerde Brunelloproducent, deze wijn is een gedeclasseerde wijn van uitsluitend jonge stokken: dit om de kwaliteit van zijn rosso en brunello’s hoog te houden. Ze zijn niet biologisch gecertificeerd maar gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Aristocratisch bedrijf, wijn krijgt rijping op foeders van Slavonisch eiken.
Sangiovese, syrah, merlot, cabernet sauvignon; elegante kleur, fijne geurwaaier met lichte ontwikkeling, smaak met veel finesse, heerlijk fruit, vitale zuren, subtiele kruidigheid, passend bij seizoen, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, schitterende wijn in optima forma, passend bij mooie wildgerechten
€ 12,85

Terres de Safres, Domaine le Novi, Lubéron, Frankrijk 2018
Romain Dol is een ware terroirpurist, al zijn wijnen zijn terroirgericht gemaakt. Deze Terres de Safres heeft een ondergrond van marmer, mergelkalk en fossiele zandsteen, met een bovenlaag van zand en klei (Safres). Het mozaïek aan bodemstructuren en de invloed van de ligging in combinatie met het langjarig klimaat, vertaalt zich in een enorme uitdrukkingskracht van de druif en in een later stadium de wijn.
65% grenache noir, 35% syrah en cinsault, meer dan 45 jaar oude stokken, biologisch; veel kleurdiepte, open geurwaaier, aangenaam, mooi rijp fruit, heel evenwichtig, superfruitig smaakpalet, fris en verfijnd, elegante winterwijn met mooie lengte (14%) € 11,70

Amastuola, Puglia

Amastuola, Puglia

Horizon Wines

Zeer gevarieerde inzending wijnen van prima niveau. Op maat gemaakt, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Blanc de Noir, Weingut Burggarten, Ahr, Duitsland 2019
Blanc de Noir betekent ‘witte wijn van blauwe druiven’. In dit geval gemaakt van de spätburgunder. Een goede blanc de noir is heel licht van kleur en fris van smaak, aldus Paul Schäfer. Paul kiest bij het maken van deze wijn niet geen schilweking, om zoveel mogelijk het frisse karakter van de wijn te laten spreken.
Spätburgunder; correcte kleur, elegante geurwaaier, neutraal, licht spritzig, fris, fruitig, leuke zuren, goede balans, plezierig doordrinkbare wijn (12%) € 14,95

Primitivo, Amastuola, IGP Puglia, Italië 2018
De wijngaarden liggen op een vrij grote hoogte aan de Golf van Taranto. De familie Montanaro produceert hier al meer dan tien jaar biologische wijnen, waarbij traditionele methoden worden gecombineerd met hedendaagse techniek. De autochtone primitivo-druif doet het hier uitstekend in de zwarte kleigrond.
Primitivo; redelijk elegante kleur, fruitige geur, elegant, hint van sinaasappel, opvallend sappig, subtiel zwoel, mooi gerijpt, fijne kruidige ondertoon, winterwijn, goede lengte (14%) € 13,50

Rapariga da Quinta Reserva, Luis Duarte Vinhos, IGP Alentejano, Portugal 2017
Luis Duarte is een fenomeen, die als pleitbezorger voor wijnen uit de Alentejo van enorme betekenis is geweest voor de streek. Naast samenwerkingen met bijvoorbeeld Malhadinha en Quinta do Mouro, heeft hij ook een eigen wijnmakerij. Met zijn 25 jaar wijnervaring is Luis verantwoordelijk voor de grootste Portugese wijnsuccessen. Hij is de enige Portugese wijnmaker die twee keer werd uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar.
SAlicante bouschet, aragonez, touriga nacional; donkerrood met mauve rand, hechte geuraroma’s, smaakvolle aanzet, donkerrood tot zwart fruit, zacht, mooie kruidigheid, goede balans, prototype voor deze regio (14%) € 14,50

Blanc de Noir
Primitivo
RAPARIGA
Weingut Burggarten, Ahr

Weingut Burggarten, Ahr

Luis Duarte Vinhos, Alentejo

Luis Duarte Vinhos, Alentejo