tekst Jan van Lissum
Daniel Niepoort
De combinaties
Alle gerechten werden gekoppeld aan wijnen van Niepoort, waarvan sommige ook tijdens de masterclass werden geproefd.
8,5 Coquille met bosui, prei en zeewier
Fraai opgemaakt gerecht. De saus in combinatie met de coquille geeft een perfecte smaakbeleving. Smaakvol en uitgebalanceerd geheel, ook qua structuur. Uitstekend bereide coquille en mooie rol voor de prei.
9-
Quinta de Baixo Vinhas Velhas Branco, Niepoort Vinhos, Bairrada, Portugal 2018
Bical, maria gomes, gemiddeld ruim 80 jaar oude stokken, 20 maanden rijping in foeders; licht groengeel uiterlijk, mooi ontwikkeld, intens ziltig in geur en smaak, mooie zuren, mals, prestigieus, smaakvol, mooie spanning, veel lengte, eigenzinnig en elegant (11%)
***** Wijn & spijs
Mooie aaneensluiting van gerecht en wijn, combinatie met diepgang en balans. Omlijstende smaakaccenten zijn knap gedoseerd. De mineralen en zuren van de wijn liften het gerecht op genuanceerde wijze op.
8,5 Ravioli ‘Maria do Céu’
Dit signatuurgerecht is een ode van de chef aan zijn vrouw. Ravioli gevuld met lopende Portugese schapenkaas ‘Queijo da Serra da Estrela’, jonge courgette, spinazie, kastanjechampignons, zoetzure rode kool en salieboter.
Aromatisch en vullend gerecht, vettig, rijk aan aroma’s, fraaie uitgebalanceerd en heel smaakvol.
8
Conciso Branco, Niepoort Vinhos, Dão, Portugal 2019
Bical, encruzado, malvasia, 60-100 jaar oude stokken, fermentatie op graniet, 20 maanden barriquerijping, de druiven zijn afkomstig van een quinta op 1 kilometer van het geboortehuis van Maria do Céu, de vrouw van de chef; ingetogen geur, breed smaakoppervlak, mooie balans, rustige aroma’s, goede zuren en omliggende bitters, levendige finale, veel lengte, echte maaltijdwijn, mooi ontwikkeld (12,1%)
*** Wijn & spijs
Heerlijke combinatie, vooral de finale van de wijn brengt de aansluiting met de kaas tot stand.
8,5
Coche Branco, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2021
Rabigato, códega de larinho, arinto e.a., meer dan 80 jaar oude stokken, fermentatie en 12 maanden rijping in Franse barriques (50% nieuw); veel kleurintensiteit, aroma’s komen langzaam op gang, evenwichtig, rijk en complex, breed en vullend, prima lengte (11,8%)
***(*) Wijn & spijs
Gerecht en wijn lopen mooi in elkaar over. Delicate match waarin alles klopt en in balans is. De wijn pakt ook de kaas goed op.
8,5 Bitoque à Portuguesa
Ossenhaas, gebakken in olijfolie, knoflook en laurier, met een spiegelei, cime di rapa, rosetta van aardappel, bakjus met laurier
Opnieuw een signatuurgerecht van ’t Nonnetje, een degelijke en traditionele evergreen. Evenwichtige bereiding, heel aromatisch en smeuïg in geur en smaak. Heerlijke jus met goed gedoseerde knoflooktoets.
8,5
Charme, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2019
Field blend van touriga franca, tinta roriz, e.a., 70 en ruim 100 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten getreden in granieten lagares, 15 maanden rijping in Franse barriques; elegante kleur, rustige geur en smaak die in elkaars verlengde liggen, elegante smaakbeleving, aangename wijn die zich makkelijk laat inzetten bij veel soorten gerechten (13%)
*** Wijn & spijs
Goede aansluiting met het gerecht. De tannine van de wijn komt wat meer naar voren en de match heeft vrij veel diepgang.
Overige wijnen masterclass en/of lunch
8
Agua Viva Espumante Brut, Niepoort Vinhos, Bairrada, Portugal 2017
Maria gomes, bical, cercial, 30-60 jaar oude stokken, fermentatie op rvs, tweede fermentatie en 48 maanden rijping sur lie in de fles; sprankelend en fris, evenwichtig en sympathiek, mooi fruit, goede mousse en lengte (13%)
7,5
Drink Me Nat Cool Branco, Niepoort Vinhos, Vinho Verde Lousada, Portugal 2022
Azal, arinto, avesso, loureiro, trajadura, fermentatie en 3 maanden rijping op rvs; direct hoge zuren, verfrissend en schoon, aangename bitters als omlijsting, doordrinkbaar aperitief voor de zomermaanden (11%)
8-
Drink Me Nat Cool Tinto, Niepoort Vinhos, Bairrada, Portugal 2021
Baga, fermentatie en 6 maanden rijping op rvs; lichte kleur, aparte geurwaaier, combinatie van kruiden en zuren, homogeen smaakpalet, aparte ervaring, geschikt bij Aziatische gerechten (11%)
7,5
Drink Me Nat Cool Tinto, Niepoort Vinhos, Dão, Portugal 2020
Jaen, tinta pinheira, alfrocheiro, baga, touriga nacional, fermentatie en 6 maanden rijping op rvs; elegante kleur, heel aparte aroma’s in geur en smaak, meer body, doordringend, aardse toon
8
Branco Reserva, Niepoort Projectos, Pico, Portugal 2020
Verdelho, arinto dos Açores, terrantez do Pico, 22 maanden rijping op rvs; heel licht van kleur, aromatisch en breed, smaakvolle wijn met goede lengte
9-
Redoma Branco, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2020
Rabigato, códega de larinho, viosinho, donzelinho, arinto e.a., fermentatie en 8 maanden rijping in Franse barriques, prachtige geur, rijk en geschakeerd in geur en smaak, intense mineralen
9
Tiara Branco, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2020
Field blend van códega do larinho, rabigato, donzelinho, cercial e.a., wijngaarden op 600 m hoogte, meer dan 60 jaar oude stokken, leisteenbodem, zeer lange fermentatie en 12 maanden rijping in oude foeders; lichte evolutie, prachtige inhoud, complex en verfijnd, mineralen, perfecte balans, fraaie wijn met veel reliëf en lengte, wel decanteren
9-
Redoma Reserva Branco, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2021
Field blend van rabigato, códega, viosinho, arinto, e.a., 40-100 jaar oude stokken, fermentatie en 9 maanden rijping in Franse barriques; geur is nog gesloten, rustig, breed en aromatisch, full body, complexe wijn met veel sap, inhoud en lengte
8
Lagar de Baixo, Niepoort Vinhos, Bairrada, Portugal 2020
Baga, fermentatie in lagares, 20 maanden barriquerijping; elegante kleur, subtiele aroma’s in de geur, fraaie balans, rijp fruit, licht aards, sappig, goede lengte, klassiek maar aangenaam
8+
Poeirinho Baga, Niepoort, Bairrada, Portugal 2020
Baga (poeirinho is een oude naam voor deze druif), 100 jaar oude stokken, fermentatie in lagar en rvs, 20 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; intense geur, iets toegeplooid, veel inhoud, maar compact, mooi gestoffeerde tannine, goede balans en lengte
8
Rótulo, Niepoort Vinhos, Dão, Portugal 2018
Touriga nacional, jaen, tinta pinheira, alfrocheiro, fermentatie op rvs, 12 maanden rijping op beton; elegante kleur, prettige aroma’s en vulling in geur en vooral smaak, mooi ontwikkeld, goede balans, mooie kruidigheid, rustig en toegankelijk, maaltijdwijn
8
Conciso Tinto, Niepoort Vinhos, Dão, Portugal 2019
Baga, jaen, fermentatie in lagares, 20 maanden rijping in oude foeders en barriques; elegante kleur, geur is meer uitgesproken, rijp fruit, goede tannine, mooi ontwikkeld, elegante wijn
8,5
Vertente, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2020
Field blend van tinta roriz, touriga franca, tinta amarela, touriga nacional e.a., deels oude (Pinhão-vallei) en deels jonge stokken (Tedo-vallei), fermentatie op rvs, 22 maanden rijping in Franse barriques; fraaie kleur, mooi fruit, jamachtig, sappig en elegant, verfijnd, doordrinkbare wijn voor breed publiek
8,5
Redoma Tinto, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2020
Field blend van tinta amarela, touriga franca, rufete, tinta roriz, tinto cão e.a., fermentatie van hele trossen in rvs lagares met mechanische ‘voeten’, 22 maanden rijping in grote oude eiken vaten; elegante kleur, fijne geur, mooi vullend, rijp, rijk en aromatisch, goede tannine, mooie balans, beschaafde wijn
9-
Batuta, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2019
Field blend van touriga franca, tinta roriz, rufete, malvazia preta e.a., 70-100 jaar oude stokken, fermentatie en 80 dagen maceratie op rvs, malolactische fermentatie en 20 maanden rijping in Franse barriques (50% nieuw); een beetje toegeplooid, hechte aroma’s, sappige wijn met inhoud en ontwikkeling, fruitig, goede vulling, gastronomisch inzetbaar
8
Robustus, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal 2017
Field blend van o.a. touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, touriga nacional, tinto cão, 60 en meer dan 100 jaar oude wijnstokken, noordelijk georiënteerde hellingen, 40 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 48 maanden rijping in gebruikte eiken vaten van 2000 liter; licht ontwikkelde geur en smaak, mooi fruit omlijst met kruidige tonen, malse smaakbeleving
8,5
Colheita, Niepoort, Porto, Portugal 2004 (magnum)
Touriga nacional, touriga franca, tinto cão, tinta francisca, tinta amarela, sousão, tinta roriz e.a.; lichte kleur, impressie van abrikoos, elegant en mooi ontwikkeld, frisse zuren, levendig en aangenaam
9
Colheita Branco, Niepoort, Porto, Portugal 1968
Códega, rabigato, viosinho, arinto, gouveio e.a.; elegante, lichte kleur, subtiele geur en smaak, aromatisch, evenwichtig, bijzonder verfijnd, uitstekende lengte, zeer elegant en aangenaam (20,5%)
8+ Speculaas, diverse bereidingen van koekspecerijen met bloedsinaasappel
Verrassende creatie in verschillende onderdelen van de nieuwe patissier Claude Dinge. Een panna cotta met speculaassmaak en binnenin sinaasappel. Daarnaast in een diep bord verschillende bereidingen van de basisspecerijen waarmee speculaas wordt samengesteld: o.a. curd van kardemom, crunch van kruidnagel, roomijs van kaneel, gekonfijte gember, aan tafel afgemaakt met licht pittige sinaasappelsaus.
9-
Moscatel 20 Years, Niepoort Vinhos, Douro, Portugal NV
Moscatel, oude stokken, net niet volledig rijp geplukt, fermentatie van hele trossen in betonnen lagares, rijping in oude Portugese vaten (pipes), klein deel in nieuwe Franse barriques, versterkt met brandewijn, voor het eerst geproduceerd in 1920, terug in het assortiment sinds 2000; aangename en zeer intense moscatel-aroma’s, rijp, ontwikkeld, evenwichtig en afgerond, bijna zalvend qua smaakbeleving (19,9%)
**** Wijn & spijs
Evenwichtige en aangename combinatie. Heel verrassend.
’t Nonnetje, Harderwijk, 0341-415848
Horizon Wines, Almere, 036-5400708