tekst Jan van Lissum
Samen met zijn (gast)vrouw Anne runt hij een enthousiast en attent jong team met kennis van zaken.
De Burgemeester is een restaurant dat zeker meer aandacht verdient!
Een geslaagde wijn-spijscombinatie, waarbij wijn en gerecht elkaar naar een hoger niveau tillen, ontstaat niet bij toeval. Het vereist veel tijd, moeite, talent, ervaring, creativiteit, flexibiliteit en een nauwe samenwerking tussen chef en sommelier. In de artikelenreeks Best matches besteden we aandacht aan restaurants en horeca-/wijnprofessionals die jaar in jaar uit veel investeren in het bedenken en samenstellen van de fraaiste combinaties.
Proefschrift sterrenwaardering
***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)
De combinaties
*** Wilde zeebaars
Kers, paling, rode biet
Tartaar van zeebaars, daarop paling en biet. Evenwichtig en aangenaam gerecht met hoge concentratie zuren en kersenfruit die zorgen voor een prettige fraîcheur. Mooi ingepaste smaak van biet.
***
Weisser Burgunder Tradition, Philipp Kuhn, Pfalz, Duitsland 2022
Weissburgunder; strak en evenwichtig in geur en smaak, mooi gedoseerde aroma’s van de druif, aangenaam fruit, goede zuren, impressie van citroen
Importeur: Grandi Vini
*** Wijn & spijs
De zoete en zure tonen van het gerecht vinden de aansluiting met de wijn. Beide liggen verrassend goed op één lijn. Combinatie met versmolten aroma’s en mooie rol voor de biet en de paling.
Topcombinatie
*** Tarbot
Vin jaune, kokkels, bleekselderij
Smaakvol en harmonieus gerecht, smeuïg met frisse zuren en licht ziltige toets. Mooie structuur van de tarbot, aangename accenten van vin jaune, lavas en bleekselderij.
***
Alvarinho Reserva, Quinta da Lapa, IGP Tejo, Portugal 2020
Alvarinho; rustige geurwaaier, evenwichtige smaak, zeer rijp fruit en mooie bitters, goede zuren, uitstekende wijn uit de regio Tejo, heeft zich knap ontwikkeld, verrassing
Importeur: Tire Bouchon
**** Wijn & spijs
De wijn ligt als een dekentje over het gerecht heen. Evenwichtig, levendig en smaakvol geheel. Mooie aromatische combinatie, beheerst en verrassend.
**** Lam
Lavas, doperwt, aubergine
Tartaar van lam, gerold in een krokantje. Saus van lavas en tomaat. Evenwichtig en smeuïg gerecht met mooie rol voor de groenten.
***
Áster, Ribera del Duero, Spanje 2020
Tempranillo, 16 maanden rijping op Frans eiken (75% nieuw); rijp fruit, redelijk sterke houtinvloed, gestoffeerde tannine, goede inhoud en lengte, fraaie maaltijdwijn (14,5%)
Importeur: Anfors Imperial
*** Wijn & spijs
Houtinvloed en tannine van de wijn staan voorop maar overheersen niet. De wijn pakt de saus goed op en er ontstaat een mooie balans. Aangename harmonieuze smaakbeleving met veel lengte.