In deze rubriek plaatsen we telkens een aantal wijnen uit de Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC)-selectie in een culinaire context, hetzij thuis aan de keukentafel, hetzij in één of meer restaurants. De wijnen worden geselecteerd op basis van de proefresultaten.
tekst Jan van Lissum

zalm
Op basis van de meest recente VGC-inzendingen maken we een selectie van wijnen die we opvallend goed inzetbaar achten voor de gastronomie in het algemeen. Deze keer proefden we thuis acht wijnen, afkomstig uit de VGC-selectie van december.
Ze werden geproefd bij een viertal gerechten:

  • Pizza 7R: met rode lente-ui, spinazie, ricotta, walnoten, olijven, kerstomaatjes, fijn rundergehakt, sesam, sumac, oregano, peper, knoflook
  • Gele curry met kokosmelk, bloemkool, linzen, tomaatjes, kip, gember, knoflook
  • Massaman curry met kokosmelk, kip, sjalot, aardappel, peultjes, paprika, citroen
  • Zuurvlees, chorizo, rode kool, rode kidneybonen, ui, diverse kruiden
  • Klüsserather Bruderschaft Riesling feinherb

    Klüsserather Bruderschaft Riesling feinherb, Hans Wirsching, Mosel, Duitsland 2016

    Wijn & spijs

    8-

    Klüsserather Bruderschaft Riesling feinherb, Hans Wirsching, Mosel, Duitsland 2016
    Riesling; kleur verraadt wat ontwikkeling, duidelijke aroma’s van riesling, sappige aanzet met aangename tonen, goede materie, smaakvol, vulling, rustige gastronomische wijn met veel lengte (11,5%)
    Lekker Sapje – Wijn voor mensen met humor € 15,95

    8+ Met Pizza 7R
    Alle aroma’s komen op één lijn te liggen. De smaak van de wijn wordt in deze combinatie intenser en langer. Mooie smaakvoortzetting: vullend, rijp, aromatisch, veel lengte.

    Pizza 7 R

    Pizza 7R

    Granit Viognier, Jean-François Jacouton

    Granit Viognier, Jean-François Jacouton, IGP Ardeche, Frankrijk 2018

    Wijn & spijs

    8+

    Granit Viognier, Jean-François Jacouton, IGP Ardeche, Frankrijk 2018
    Viognier; aantrekkelijke gele kleur, rustige crèmige geur, vullende aroma’s, vol, warm palet, gerijpt, na 2 uur gebeurt er veel met deze wijn, aangenaam crèmig, vooral in de smaak, afgerond, rijp en rijk, redelijk gelijkmatig, prima lengte (14%)
    la Vie le Vin € 17,00

    8 Met massaman curry
    De viognier absorbeert het gerecht, wijn en spijs lijken voor elkaar gemaakt. Fijne en rustige combinatie, helemaal in balans.

    Pinot Blanc, Domaine Zind-Humbrecht

    Pinot Blanc, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrijk 2018

    Wijn & spijs

    8

    Pinot Blanc, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrijk 2018
    Pinot blanc; correcte kleur, mooie gedoseerde geur- en smaakaroma’s, evenwichtig, fruitig, aangenaam, universeel inzetbaar, goede rijping, spritzig, levendig, bitters, breed smaakpalet, sappig fruit, goede zuren (12%)
    Ad Bibendum € 16,50

    9- Met massaman curry
    Alles ligt op één lijn. Het sappige witte fruit en de zuren van de wijn combineren uitstekend met het spicy karakter van het gerecht. Balans van begin tot einde, perfecte match.

    Massaman curry

    Massaman curry met kip

    Handwerk Spätburgunder, Bertram-Baltes

    Handwerk Spätburgunder, Bertram-Baltes, Ahr, Duitsland 2018

    Wijn & spijs

    8+

    Handwerk Spätburgunder, Bertram-Baltes, Ahr, Duitsland 2018
    Spätburgunder; sympathieke geur, komt later op gang, lekker soepel en fruitig, balans, fris, jeugdig type, transparante wijn, modern, uitstekend doordrinkbaar (12,5%)
    Lekker Sapje – Wijn voor mensen met humor € 16,75

    8 Met Pizza 7R
    De wijn sluit uitstekend aan bij de carrousel aan smaken van deze rijke, aromatisch pizza. Het fruitige karakter van de wijn en de hoge zuurgraad geven de combinatie spanning mee. Naadloze aansluiting tussen wijn en gerecht, licht verteerbaar.

    8- Met gele curry
    Ook hier bieden het fruit en de hoge zuren fris en levendig tegenspel aan het gerecht. De fijne kruidigheid van de wijn vormt een ondertoon en er ontstaat een prima evenwicht.

    Crimson, Ata Rangi

    Crimson, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016

    Wijn & spijs

    8,5

    Crimson, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016
    Pinot noir; schone kleur, lichte ontwikkeling aan de rand, typische Nieuw-Zeelandse pinot noir, vullende aroma’s in geur en smaak, evenwichtige geur, floraal en fruitig, veel sap, aparte aroma’s maken de wijn interessant, serene ondertoon, maakt na middenpalet omslag, kruidigheid en diepgang komen naar voren, fris, elegant, doordrinkbaar, mooie balans, serieuze wijn voor aan tafel (13,5%)
    Ad Bibendum € 25,20

    8 Met Pizza 7R
    De wijn wordt fijner van toon in combinatie met de pizza en zijn aroma’s worden milder. De rijpe impressies van de wijn waaieren breed uit. Evenwichtige combinatie met een zeer sappige mondbeleving.

    Gele curry

    Gele curry met bloemkool

    Jeena, Cordara Vini

    Jeena, Cordara Vini, Barbera d’Asti, Italië 2006

    Wijn & spijs

    9-

    Jeena, Cordara Vini, Barbera d’Asti, Italië 2006
    Barbera; belegen kleur, opvallend bruin aan de rand, mestige geurwaaier, rijpe tonen in aanzet, daarachter aangename warme toets, tannine is in goede conditie, rijpe, zwoele, ontwikkelde aroma’s, animale associaties, evenwichtige wijn, Italiaanse drogende finale met heel veel lengte, na 3 dagen rustieke geur, versmolten, rijp, rijk, stalachtig, aromatisch, mooie kruidigheid, prachtige maaltijdwijn (14%)
    Tire Bouchon € 19,95

    9- Met zuurvlees
    De klassieke zwoele, zoete tonen van dit gerecht sluiten naadloos aan bij de wijn. Perfecte match, rechttoe rechtaan, met grootse versmoltenheid. Rijk aromatisch mondgevoel, bijzonder lekker.

    Cabernet Sauvignon, Marchiori & Barraud

    Cabernet Sauvignon, Marchiori & Barraud, Mendoza, Argentinië 2014

    Wijn & spijs

    8,5

    Cabernet Sauvignon, Marchiori & Barraud, Mendoza, Argentinië 2014
    Cabernet sauvignon; fraaie donkere kern in de kleur, zachte geurwaaier, vullend, aromatisch, zachte aanzet, mals smaakpalet, veel ronding, mooi rijp fruit van de druif, aangenaam, opvallend mooi ontwikkeld, wijn die tijd nodig heeft, uitstekende cabernet sauvignon-aroma’s (14,9%)
    Damaro Wines € 15,95

    8 Met zuurvlees
    Het resultaat is vergelijkbaar als bij de combinatie met de barbera. De wijn wordt nog iets pikanter door de invloed van de chorizo. De combinatie is smakelijk en pittig met veel lengte. De kruiden in het gerecht versterken de aroma’s van de wijn.

    Zuurvlees rode kool

    Zuurvlees met rode kool

    Pinot Noir, Domaine Theulot-Juillot

    Pinot Noir, Domaine Theulot-Juillot, Bourgogne, Frankrijk 2018

    Wijn & spijs

    9-

    Pinot Noir, Domaine Theulot-Juillot, Bourgogne, Frankrijk 2018
    Pinot noir, voor de nieuwe oogst gebotteld, 10 maanden houtrijping, deels nieuw hout; fraaie kleur, mooi fruit, goede rijping, sappig, fijne tonen, mooie zoet-zuurbalans, mooie mineralen, goede lengte
    Rijkhoff Wijnen € 17,95

    9 Met massaman curry
    Deze multi-inzetbare wijn doet het bijzonder goed in deze match. Hij pakt alle pittige aroma’s mooi op, werkt absorberend en geeft een delicaat gevoel, vooral dankzij zijn fraîcheur. Prachtcombinatie.