…primeur uit Montepulciano

Met een ruime week vol proeverijen, presentaties, discussies en de schier onvermijdelijke lunches en diners bieden de Anteprime Toscane een veelvoud aan onderwerpen om over te schrijven. Niet alle onderwerpen zijn even interessant, maar elk nieuwe jaar is er wel weer wat nieuws te beleven. De komende tijd besteedt thewinesite.nl de nodige aandacht aan die bevindingen, gevolgd door enkele van onze ervaringen rond het evenement Vini ad Arte in Romagna, waar (o.a.) nog meer sangiovese was te proeven.

Met een ruime week vol proeverijen, presentaties, discussies en de schier onvermijdelijke lunches en diners bieden de Anteprime Toscane een veelvoud aan onderwerpen om over te schrijven. Niet alle onderwerpen zijn even interessant, maar elk nieuwe jaar is er wel weer wat nieuws te beleven. De komende tijd besteedt thewinesite.nl de nodige aandacht aan die bevindingen, gevolgd door enkele van onze ervaringen rond het evenement Vini ad Arte in Romagna, waar (o.a.) nog meer sangiovese was te proeven.

Promo Il vino di Montepulciano

Montepulciano

We beginnen onze beschouwingen dit jaar in Montepulciano, omdat daar na een langdurige periode van stilstand ineens weer het nodige gebeurt. Zo hebben bedrijven als le Badelle, Icario, Fassati en Lunadoro nieuwe eigenaren en maakten we ook kennis met enkele interessante nieuwkomers waaronder Il Molinaccio, Viola en Metinella. Gebleven zijn diverse wijnhuizen die nog altijd worstelen met problemen in de kelder. Gevraagd naar besmetting met brettanomyces antwoordde een oenoloog uit de regio met brede glimlach op het gezicht: ‘Brett? Ja, daar hebben we hier genoeg van…’. Uiteindelijk proefden we er gelukkig ook genoeg goede wijnen, zoals die van betrouwbare wijnhuizen als Bindella, Boscarelli, Dei, Fanetti, Il Macchione, Le Bèrne, Poliziano en Tre Rose (weer terug van weggeweest).

‘Brett? Ja, daar hebben we hier genoeg van…’

Avignonesi

Tevens waren we getuige van de ontwikkelingen rond de wederopstanding van Avignonesi. De investeringen van de Antwerpse Virginie Saverys (haar vermogen is afkomstig uit de scheepvaart) lijken dit historische domein langzaam maar zeker weer terug te brengen aan de top. Hun 2014 is zuiver en eerlijk. Dat de wijn niet indrukwekkend is, is het nieuwe team niet aan te rekenen. Het was vooral moeder natuur die in 2014 voor een breed scala aan uitdagingen zorgde die hun weerslag hadden op de wijnen. Het koude en vooral natte jaar gaf allerlei problemen en nimmer de concentratie en complexiteit die nodig is voor wijnen op hoog niveau.  Als wijnmaker heb je de keuze om het karakter van het jaar te accepteren en te respecteren of daar op een andere wijze mee om te gaan. Veel producenten kozen voor kunstmatige ingrepen en presenteerden daardoor wijnen met opvallend veel kleur, primair of juist geconcentreerd fruit (confiture) en/of overdadige houtaroma’s, zoals die van Del Cerro, Fassati, Icario, Talosa en Valdipiatta. Mostcentratie werd door velen toegepast en minstens zo vaak werd er gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om de wijn uit 2014 met een deel (maximaal 15%) van een ander oogstjaar aan te vullen, een fenomeen dat we ook elders in Toscane zagen en proefden.

Virginie Saverys, Avignonesi

Virginie Saverys, Avignonesi

Primeur

Nieuw (en een primeur voor The Winesite) is de oprichting van de ‘Nobile Alliance’. Avignonesi, Boscarelli, Dei, la Braccesca (Antinori), Poliziano en Salcheto hebben zich verenigd om het elan van Vino Nobile te herstellen. Nobile heeft weliswaar een indrukwekkende geschiedenis en genoeg potentieel, maar is qua imago, populariteit en ook in kwalitatief opzicht duidelijk de mindere van het illustere trio Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. De zes producenten willen met hun samenwerking én een speciale wijn, zowel de mondiale handel, horeca en particulieren als collega’s in de streek benadrukken welke bijzondere kwaliteiten een Nobile heeft en deze wereldwijd promoten. De leden van de Nobile Alliance zijn en blijven gewoon lid van het consorzio en staan open voor de toetreding van nieuwe producenten, hoewel er aan het lidmaatschap verschillende voorwaarden worden gesteld. Volgens hun Manifesto realiseert de Nobile Alliance zich dat de consument moe is geworden van allerlei peperdure wijnen van grote namen, die uiteindelijk (en ondanks hoge scores van de commerciële pers; red.) steevast teleurstellen. De Alliance vindt het de hoogste tijd om Nobile weer het aanzien te geven dat bij zijn status past, aansluitend op het succes van zijn buren Chianti Classico en Brunello di Montalcino. Kwaliteit is het middel dat men gaat inzetten en dit moet tot uitdrukking komen in een speciale wijn van 100% sangiovese. Inmiddels hebben alle producenten enkele Nobiles uit 2015 geselecteerd en aan elkaar voorgelegd. Van elk wijnhuis is gezamenlijk één wijn geselecteerd en deze zes wijnen zullen in oktober in New York worden gepresenteerd. Speciaal voor The Winesite lichtten Nicolò de Ferrari (Poderi Boscarelli), Federico Carletti (Poliziano) en Virginie Saverys (Avignonesi) dit nieuwe initiatief toe, waarbij duidelijk werd aangegeven dat het verder nog niet is gecommuniceerd. Ook de wijnen zijn nog niet vrijgegeven, maar al wel duidelijk is dat het single vineyard-wijnen zijn, waarin de typische kenmerken van de sangiovese en de specifieke eigenschappen van het terroir in Montepulciano centraal staan. Na de introductie in New York volgen meer presentaties, zo mogelijk ook tijdens Wine Professional 2018 in Amsterdam.