nine seconds

Pierres Seches D
Pierres Seches M

Pierres Sèches Pinot Gris, Domaine René Muré, Alsace, Frankrijk 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg, 013-5498400
www.verbuntverlinden.nl

Achtergrond
Domaine René Muré dateert uit 1650 en staat sinds 2012 onder leiding van Véronique (zakelijke leiding) en Thomas Muré (wijnbouw en vinificatie), de 12e generatie binnen de familie. Hun vader René doet het inmiddels wat rustiger aan maar staat zijn opvolgers waar nodig nog bij.
Ze bezitten 25 hectare aan wijngaarden in de omgeving van het dorp Rouffach. De Grand Ballon en de Petit Ballon, de twee hoogste pieken van de Vogezen, beschutten dit gebied tegen wind en regen uit het westen. Dit zorgt voor een relatief warm, droog en zonnig microklimaat. Het domein beschikt inmiddels over een Demeter- (biodynamisch) en een Ecocert-certificaat (biologisch).
De beroemdste cuvées van Muré zijn afkomstig van de 12 hectare grote monopole Clos Saint Landelin, het zuidelijke en beste deel van de grand cru Vorbourg, gelegen op een zuidelijk georiënteerde helling. Al in de 8e eeuw, toen de Clos eigendom werd van het klooster van Saint Landelin, stond hij bekend als een van de beste wijngaarden in de regio. Met name de riesling en de pinot noir Clos Saint Landelin zijn internationaal zeer gewild. Daarnaast levert de wijngaard in geschikte jaren ook fraaie Vendanges Tardives- en Sélection des Grains Nobles-wijnen op.
De wijnen van Domaine Muré worden gekenmerkt door hun rijke smaak, restsuikers die goed in de hand gehouden worden en een uitstekende, levendige zuurgraad. De kalkrijke bodem zorgt dikwijls voor een mooi ziltig accent. Thomas Muré begint tegenwoordig eerder met oogsten dan zijn vader deed, waardoor de wijnen de laatste jaren wat droger en eleganter zijn geworden. Op de etiketten wordt aangegeven met welke smaakcategorie je te maken hebt: sec – demi-sec – moellux. Naast de voorbeeldige stille wijnen zijn ook de crémants van Muré zeer geslaagd.
Proefnotities
Eerste indrukken

Lichtgele kleur, typische pinot gris-aroma’s, smaakvolle aanzet met veel gerijpt fruit, ondersteund door veel zuren en bittertjes, die de wijn een apart accent geven. Pittige ondertoon en bite, vullend geheel, rijp en droog, goed inzetbaar. Wijn met een lange nagalm. Was een van de finalisten bij de Wine Professional Wine Challenge in januari. (14%) € 16,95

Na 2 uur

De wijn heeft een vertraagde ontwikkeling en waaiert langzaam open, de aroma’s krijgen meer vrijheid en worden intenser en fijner. Echt een wijn voor liefhebbers, aangenaam in geur en smaak en met een stijl die apart genoemd mag worden.

Na 8 uur

Elegante geur, fruit tegenover zuren en opnieuw mooie bitters. Zeer veel smaak, associatie met mirabel. Evenwichtig en regelmatig smaakprofiel. Eigenzinnig, rijp, strak, breed en complex en tegelijk levendig en doordrinkbaar. Uitstekend prijs-kwaliteitverhouding.

Technische gegevens

Oppervlakte 25 hectare
Wijngaarden Clos Saint Landelin (12 hectare grote monopole in zuidelijk deel van Grand Cru Vorbourg; klei, kalksteen, zeer steenachtig), Grand Cru Vorbourg (klei, kalksteen, löss), Grand Cru Zinnkoepflé (zandsteen, kalksteen, fossielen), Lieu-dit Steinstuck (steenachtig, kalksteen), Côte de Rouffach (klei, kalksteen)
Aanplant riesling, sylvaner, muscat, pinot gris, gewurztraminer, pinot blanc, auxerrois, pinot noir
Microklimaat zeer zonnig, vrij warm en droog, met jaarlijks slechts 500 mm neerslag
Wijnbouwmethode biodynamisch (Demeter) / biologisch (Ecocert)
Naam geproefde wijn Pierres Sèches, een verwijzing naar muurtjes van ‘droge’ (gestapelde) stenen van de terraswijngaarden, die drainage en een goede ontwikkeling van de druivenstokken bevorderen
Leeftijd stokken geproefde wijn 35 jaar
Oogst handmatig
Vinificatie langzame fermentatie
Opvoeding rijping sur lie
Alcohol 14%

René, Véronique en Thomas Muré

René, Véronique en Thomas Muré