oude wijnkelder pieropan

Historische wijnkelder van Pieropan

Pieropan werd in 1880 opgericht door Leonildo Pieropan, arts in Soave. Zijn kennis van biologie en scheikunde deelde hij met zijn zonen Fausto en Gustavo en dat leverde hun eerste soaves op.
tekst Fred Nijhuis, proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Ook de vijfde generatie wordt opgevoed met de traditionele waarden en filosofie die het familiebedrijf kenmerken. Het historische Palazzo Pullici in Soave is de thuisbasis van de familie. Sinds het overlijden van Leonildo (Nino) Pieropan in april van dit jaar wordt het bedrijf gerund door Teresita Pieropan en haar zonen Andrea (wijngaardmanager) en Dario (wijnmaker). Traditie is belangrijk voor de Pieropans, maar ook innovatie is hun niet vreemd. Stamvader Leonildo Sr. was degene die de recioto di soave introduceerde en ook nu volgt men moderne inzichten en technieken. In de wijngaarden groeien alleen traditionele druivenrassen en die worden biologisch onderhouden. Bij de vinificatie maakt men onder andere gebruik van temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks die de pure expressie van het fruit benadrukken.

la rocca wijngaard

La Rocca wijngaard: kalk en klei

calvarino wijngaard

Calvarino wijngaard: vulkanisch, basalt

Wijngaarden

De circa 30 hectare aan eigen wijngaarden rond de plaats Soave worden gekenmerkt door een oude vulkanische bodem. Fameus is de reputatie van twee van hun wijngaarden: de Calvarino met zijn terrassen rijk aan basalt, en de La Rocca, eveneens met terrassen, maar met meer kalk en klei. In 1999 kocht de familie land op de berg Garzon in Cellore Illasi om er een amarone te maken.

De reguliere soave classico van Pieropan heeft al meer dan honderd jaar een voorbeeldfunctie in de streek

familie Pieropan

Dario, Leonildo, Teresita en Andrea Pieropan

Proefnotities

8

Pieropan, Soave Classico, Italië 2017
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken, vulkanische bodem, westelijk georiënteerde wijngaarden op 100-300 m, vinificatie en rijping op cement; licht van kleur, expressieve geurwaaier, fruitig, hints van abrikoos en honing, heel schoon, licht citrus, goede vulling, hoge zuren, kraakhelder, strak, mooie zoet-zuurbalans, slanke textuur, verteerbaar, lijkt beetje op 2015 (12%) € 13,99

8

Pieropan, Soave Classico, Italië 2015
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; fruitig, vooral wit fruit, uitstekende zuren, fris, rechtlijnig, evenwichtig middenpalet, herkenbare aroma’s van de druif

8-

Pieropan, Soave Classico, Italië 2013
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; gevulde geur, sappige aanzet, rijpe fruittonen, levendige zuren, fijne ziltigheid, goede lengte, complete wijn, bij uitstek geschikt voor de gastronomie

7,5

Pieropan, Soave Classico, Italië 2011
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; minder rijke geur, mooi ontwikkeld, evenwichtig, goede lengte, duidelijk meer belegen, maar blijft fijn van structuur, de terroirexpressie komt meer naar voren

9-

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2015
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken, vulkanische bodem, rijk aan tufsteen en basalt, oudste single vineyard in deze streek, uit 1971, noordoostelijk georiënteerde wijngaarden ter hoogte van 200-300 meter, vinificatie en rijping op cement; veel kleur, brede geurwaaier, maar een beetje gesloten, rijke aanzet, veel sap, heel veel vuursteen, hechte aroma’s, rijp en strak, frisse stijl, goede bitters, duidelijk mineralig, veel lengte (13%) € 23,50

8+

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2014
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken; rustige geur- en smaakaroma’s, goed gedoseerd, goede structuur, mooi gerijpt, breed en aromatisch, sappig, evenwichtig, vullend, aangenaam

8,5

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2012
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken; sappig, finesse, mooie zuren, wit fruit, meer aroma’s, goede zuurgraad, crispy karakter, breed, aromatisch, decanteren, klassiek jaar zonder extremen, hint van bloesem, subtiele kruidigheid, meer verfijning op het einde, mooie lengte

9

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2015 (magnum)
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; veel kleurintensiteit, heel schoon en zuiver in de geur, hint van delicaat fruit, volle aanzet, veel rijpe aroma’s, goed sap, vullend middenrif, fijne kruidigheid met subtiele crèmige onderlaag, invloed van mineralen worden in de finale duidelijker traceerbaar, veel lengte (13%) € 32,50
Wijn-spijs bij Restaurant Vermeer:
Sint Jacobsmossel met knolselderij, zeewier en pruimen
Vooral de gekaramelliseerde knolselderij in diepe zwarte bouillon doet het uitstekend bij de wijn. Voluptueuze mondbeleving, beetje Japanse smaakaccenten en toets van salmiak.

9-

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2014
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; meer kleurdiepte, hint van ananas en mango, rijpe tonen, intens, vol en breed, gerijpt, zeer sappig, veel smaak, houtinvloed goed gedoseerd, mooie lengte

9-

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2012
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; diep citrusgeel uiterlijk, expressief, rijp wit fruit zoals peer en abrikoos, toets van vanille, licht crèmig, mineralig, goede zuren, rijk aan smaak, complex, mooie droge stijl, licht ontwikkeld, hout mooi opgenomen, veel lengte, fraaie maaltijdwijn met volwassen smaakaroma’s

8+

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2011
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; minder uitgesproken geur, mooi ontwikkeld, goede balans, veel lengte, slanke wijn geworden, waarin de mineralen de overhand hebben gekregen, subtiele finale

8,5

Ruberpan Vigna Garzon Reserva, Pieropan, Valpolicella Superiore, Italië 2015
60% corvina, 30% corvinone, croatina, rondinella, aangevuld met oude valpolicella-rassen, 15 jaar oude stokken, klei-kalkbodem, wijngaarden op 350-500 meter, 18-24 maanden rijping in vaten van 500 en 2500 liter; elegante kleur, transparant, mooie geur, licht stoffig, spanning en evenwicht, schoon en puur, goede vulling, aroma’s van vins nature, veel materie, verteerbaar, prachtige zuren, levendig, uitnodigend, bijzonder verrassend (14%) € 23,25

7,5

Vigna Garzon, Pieropan, Amarone della Valpolicella, Italië 2014
60% corvina, 30% corvinone, croatina, rondinella, aangevuld met oude valpolicella-rassen, 14 jaar oude stokken, klei-kalkbodem, wijngaarden op 350-500 meter, 36 maanden rijping in vaten van 500 liter, 12 maanden flesrijping; veel kleur, tikkeltje klassiek, veel donker fruit, hint van kersen en chocolade, homogeen, goede balans en vulling, aromatisch, wat minder reliëf, goede levendige zuren, slanke textuur, licht plantaardig in finale, lengte (16,5%) € 53,75

Wijnen

De kern van het assortiment wordt gevormd door de reguliere soave classico, van 85% garganega en 15% trebbiano (di soave), die al meer dan honderd jaar een voorbeeldfunctie in de streek heeft. Met de Calvarino (70% garganega en 30% trebbiano) benadrukt men de terroirexpressie van de wijngaard, o.a. door een rijping in (met glas beklede) cementen cuves. De La Rocca krijgt een houtopvoeding van 15 maanden in vaten van 500 tot 2000 liter, maar belangrijker is het contact met de fijne lie, dat de wijn een weinig geëvenaarde complexiteit geeft. Ook voor hun amarone hanteert Pieropan traditionele uitgangspunten, waarbij de opvoeding in barriques en tonneaux voor een modern accent zorgt.

Proefprofiel

Stijlvol, schoon, kraakhelder, eerlijk en puur, geen glamour en glitter, goede mineralige expressie, verteerbaar, blijft boeiend, zeer prettig glas om te drinken, gastronomische wijn. De eerste drie jaar proef je vooral de aroma’s van de druif, daarna neemt de invloed van de mineralen toe. De alcoholinvloed in de smaak blijft altijd mooi ingetogen.

Résidence Wijnen, Roelofarendsveen, 071-5683300
Licata Vini, Diepenbeek (B), +32 11 22 20 37

Wijnen

De kern van het assortiment wordt gevormd door de reguliere soave classico, van 85% garganega en 15% trebbiano (di soave), die al meer dan honderd jaar een voorbeeldfunctie in de streek heeft. Met de Calvarino (70% garganega en 30% trebbiano) benadrukt men de terroirexpressie van de wijngaard, o.a. door een rijping in (met glas beklede) cementen cuves. De La Rocca krijgt een houtopvoeding van 15 maanden in vaten van 500 tot 2000 liter, maar belangrijker is het contact met de fijne lie, dat de wijn een weinig geëvenaarde complexiteit geeft. Ook voor hun amarone hanteert Pieropan traditionele uitgangspunten, waarbij de opvoeding in barriques en tonneaux voor een modern accent zorgt.

Proefprofiel

Stijlvol, schoon, kraakhelder, eerlijk en puur, geen glamour en glitter, goede mineralige expressie, verteerbaar, blijft boeiend, zeer prettig glas om te drinken, gastronomische wijn

Résidence Wijnen, Roelofarendsveen, 071-5683300

Proefnotities

8

Pieropan, Soave Classico, Italië 2017
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken, vulkanische bodem, westelijk georiënteerde wijngaarden op 100-300 m, vinificatie en rijping op cement; licht van kleur, expressieve geurwaaier, fruitig, hints van abrikoos en honing, heel schoon, licht citrus, goede vulling, hoge zuren, kraakhelder, strak, mooie zoet-zuurbalans, slanke textuur, verteerbaar, lijkt beetje op 2015 (12%) € 13,99

XX

Pieropan, Soave Classico, Italië 2015
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; fruitig, vooral wit fruit, uitstekende zuren, fris, rechtlijnig

XX

Pieropan, Soave Classico, Italië 2013
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; gevulde geur, sappige aanzet, rijpe fruittonen, levendige zuren, fijne ziltigheid, goede lengte

XX

Pieropan, Soave Classico, Italië 2011
85% garganega, 15% trebbiano, 6-60 jaar oude stokken; minder rijke geur, mooi ontwikkeld, evenwichtig, goede lengte

8,5

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2015
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken, vulkanische bodem, rijk aan tufsteen en basalt, oudste single vineyard in deze streek, uit 1971, noordoostelijk georiënteerde wijngaarden ter hoogte van 200-300 meter, vinificatie en rijping op cement; veel kleur, brede geurwaaier, maar een beetje gesloten, rijke aanzet, veel sap, heel veel vuursteen, hechte aroma’s, rijp en strak, frisse stijl, goede bitters, duidelijk mineralig, veel lengte (13%) € 23,50

XX

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2014
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken; rustige geur- en smaakaroma’s, goed gedoseerd, goede structuur, mooi gerijpt, breed en aromatisch, sappig

XX

Calvarino, Pieropan, Soave Classico, Italië 2012
70% garganega, 30% trebbiano, 30-60 jaar oude stokken; sappig, finesse, mooie zuren, wit fruit, meer aroma’s, goede zuurgraad, crispy karakter, breed, aromatisch, decanteren, klassiek jaar zonder extremen, hint van bloesem, subtiele kruidigheid, meer verfijning op het einde, mooie lengte

9-

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2015 (magnum)
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; veel kleurintensiteit, heel schoon en zuiver in de geur, hint van delicaat fruit, volle aanzet, veel rijpe aroma’s, goed sap, vullend middenrif, fijne kruidigheid met subtiele crèmige onderlaag, invloed van mineralen worden in de finale duidelijker traceerbaar, veel lengte (13%) € 32,50
Wijn-spijs bij Restaurant Vermeer:
Sint Jacobsmossel met knolselderij, zeewier en pruimen
Vooral de gekaramelliseerde knolselderij in diepe zwarte bouillon doet het uitstekend bij de wijn. Voluptueuze mondbeleving, beetje Japanse smaakaccenten en toets van salmiak.

XX

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2014
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; meer kleurdiepte, hint van ananas en mango, rijpe tonen, intens, vol en breed, gerijpt, zeer sappig, veel smaak, houtinvloed

XX

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2012
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; diep citrusgeel uiterlijk, expressief, rijp wit fruit zoals peer en abrikoos, toets van vanille, licht crèmig, mineralig, goede zuren, rijk aan smaak, complex, mooie droge stijl, licht ontwikkeld, hout mooi opgenomen, veel lengte

XX

La Rocca, Pieropan, Soave Classico, Italië 2011
100% garganega, 10-50 jaar oude stokken, kalkrijke kleibodem, zuidwestelijk georiënteerd op 200-300 m, ca. 12 maanden rijping in vaten van 500 tot 2000 liter; minder uitgesproken geur, mooi ontwikkeld, goede balans, veel lengte

8,5

Ruberpan Vigna Garzon Reserva, Pieropan, Valpolicella Superiore, Italië 2015
60% corvina, 30% corvinone, croatina, rondinella, aangevuld met oude valpolicella-rassen, 15 jaar oude stokken, klei-kalkbodem, wijngaarden op 350-500 meter, 18-24 maanden rijping in vaten van 500 en 2500 liter; elegante kleur, transparant, mooie geur, licht stoffig, spanning en evenwicht, schoon en puur, goede vulling, aroma’s van vins nature, veel materie, verteerbaar, prachtige zuren, levendig, uitnodigend, bijzonder verrassend (14%) € 23,25

7,5

Vigna Garzon, Pieropan, Amarone della Valpolicella, Italië 2014
60% corvina, 30% corvinone, croatina, rondinella, aangevuld met oude valpolicella-rassen, 14 jaar oude stokken, klei-kalkbodem, wijngaarden op 350-500 meter, 36 maanden rijping in vaten van 500 liter, 12 maanden flesrijping; veel kleur, tikkeltje klassiek, veel donker fruit, hint van kersen en chocolade, homogeen, goede balans en vulling, aromatisch, wat minder reliëf, goede levendige zuren, slanke textuur, licht plantaardig in finale, lengte (16,5%) € 53,75

familie Pieropan

Dario, Leonildo, Teresita en Andrea Pieropan