nine seconds


Pencopolitano, Pedro Parra, Itata Valley, Chili 2015
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32 11 26 27 00
adbibendum.be
Achtergrond
Na 15 jaar reizen, werken en veel ervaring opdoen in diverse wijnstreken en -landen begon hij zijn eigen bedrijf Pedro Parra y Familia. Zijn voornaamste doel: toegankelijke, karaktervolle terroirwijnen produceren afkomstig van granietbodems. Hij koos voor de zuidelijke regio’s Itata Valley en Bio Bio. Deels omdat hij geboren was in Concepcion, in Bio Bio, deels omdat hier een aantal eeuwen geleden de eerste wijnstokken geplant werden door de Spaanse conquistadores en er nog altijd veel, vaak vergeten, oude wijngaarden te vinden zijn.
Beide wijnregio’s bleven door hun onherbergzame landschap met steile rotshellingen en het koelere en nattere microklimaat lange tijd geïsoleerd van het centrale gedeelte van Chili, ter hoogte van de hoofdstad Santiago, waar de belangrijkste wijnproducenten hun werkterrein hadden. De over het algemeen kleine, rotsachtige familiewijngaarden in Bio Bio en Itata waren voor het merendeel beplant met de oude país-druif, nog daterend uit de Spaanse tijd, en cinsault. De Bordeaux-rassen en de technologische vooruitgang waarmee in Central Valley internationaal successen werden geboekt, waren hier nauwelijks doorgedrongen.
Parra bezit inmiddels 12 kleine wijngaarden in deze regio’s, met oude stokken die diep wortelen in zanderige kwarts/granietbodems. Er valt voldoende neerslag, dus irrigatie is niet nodig en de wijngaarden worden op bilogische wijze bewerkt. Bij de vinificatie wordt zo weinig mogelijk ingegrepen om ervoor te zorgen dat iedere wijn een optimale terroirexpressie meekrijgt: langzame fermentatie per perceel op beton of rvs, lange inweking, geen overpompen en weinig of geen houtinvloed bij de oudering.
Voordat hij zich in wijn en terroir ging verdiepen was Parra een fanatiek jazzsaxofonist. Het is dus geen wonder dat hij verschillende cuvées heeft vernoemd naar invloedrijke jazzmuzikanten: Trane, Hub, Miles, Monk. De naam van de geproefde wijn is een eerbetoon aan Parra’s geboortestad. Penco was de naam van een vroegere Spaanse nederzetting op de plek waar zich nu de stad Concepción bevindt, en -politano betekent ‘burger’: ‘Burger van Penco/Concepción’ dus.
Proefnotities
Eerste indrukken
Mooie, intense kleur, licht bruin randje toont ontwikkeling, ingetogen geur met warme gloed, rijke, rijpe vulling, veel sappig zwart fruit, o.a. dik cassis-aroma en pruimen,
licht zwoele aanzet, mooie kruidige ondertoon, licht pittig. Maaltijdwijn pur sang, zeker voor de wintermaanden, geschikt bij vleesgerechten en wild. Knappe blend, mooi versmolten wijn met inhoud, vrij machtig maar ook een elegante finale.
Na 2 uur
Kleur blijft intens. Met openstaan wordt de wijn toegankelijker, impressie van munt en zuren komen mooi op, heel lichte chocoladetoets verrijkt het palet. Combinatie van kruiden en zuren maakt de wijn interessant.
Na 4 uur
Stabiele kleur. Geurrijke wijn, aroma’s blijven fris en vitaal. In de smaak komt het accent nog meer op zuren en kruidigheid te liggen. Maar het smaakpalet blijft intact, warm en aangenaam met pit.
Technische gegevens
Druivenrassen 41% cinsault, 24% carignan, 15% malbec, 10% syrah, 10% carmenere
Leeftijd stokken 45-90 jaar
Herkomst 6 wijngaarden in Itata Valley en Cauquenes (Maule Valley)
Hoogteligging 250-350 m
Hellingsgraad 10-25%
Bodemsamenstelling zand en kwarts, rood graniet
Vinificatie handmatige oogst, langzame fermentatie gevolgd door 12 maanden rijping op rvs en beton,
Totale productie 13.734 flessen

Pedro Parra